banner564

Sendikalar ayağa kalktı

Hükümetin, ‘Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı’ uygulamasını kaldırma kararı alması sert tepkilere neden oldu

Sendikalar ayağa kalktı
banner598
Hükümetin, ‘Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı’ uygulamasını kaldırma kararı alması, bazı sendika ve siyasi partilerin sert tepkilere neden oldu
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Bakanlar Kurulu’nun Yasa Gücünde Kararname ile “Meclis’i baypas edip, sendikaları yok sayarak” Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkı uygulamasını kaldırma kararı almasının, “demokrasiye vurulmuş bir darbe” olduğunu savundu.
Özyiğit, yazılı açıklamasında, bu konuda yapılması gerekenin, sendikalarla masaya oturarak uzlaşıya varılması ve varılacak sonucun da Meclis Genel Kurulu’nda yasallaşması olduğunu belirtti. Özyiğit, CTP BG-DP UG hükümetinin, demokrasinin gereklerini yerine getirmek yerine, “ben yaptım oldu” yaklaşımıyla hareket ettiğini kaydetti. Konu hakkında açıklama yapan sendikaların ise görüşleri şu şekilde oldu:

 TÜRK-SEN:Elini çekmiyor

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, hükümetin, Anayasa’ya aykırı olarak, yasa gücünde kararnamelerle ülkeyi yönetmeye çalıştığını bildirdi.
Bıçaklı, konuyla ilgili açıklamasında, 2015’te Hayat Pahalılığı ödeneğini donduran kararnameyle çalışanların ve emeklilerin alım gücünün yüzde 40 oranında düştüğünü savundu. Bıçaklı, “Dövizin patlama yaptığı bir dönemde böyle bir karar alınmasıyla, çalışanlar ve emekliler bir kez daha açlığa mahkum edilmiştir” dedi.
Bıçaklı, “Türk-Sen bu konuda yasal ve Anayasal haklarını kullanarak Çalışanların ve Emeklilerin haklarını korumak için her türlü mücadeleyi verecektir” dedi.

Gökçebel: Budama dışında icraat yok
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel “hak budama dışında icraat yapamayan, hükümet olmayı insanlara eziyet etmek olarak algılayan CTP-BG/DP-UG hükümetinin istifa etmesi gerektiğini” savundu. 
İki yıla yakın bir zamandır hükümette olan hükümetin AKP ve sermayeye yaranacak şekilde hareket ettiğini savunan Gökçebel, bir yandan vergi affı, üçlü kararnameler, geziler, örtülü ödenekler, kayıt dışılıklar, peşkeşler devam ettirilirken diğer yandan tasarruf adı altında devlet okullarına öğretmen, muavin, atölye şefi, müdür gibi temel kadrolar atanmadığını ileri sürdü.

Latifoğlu da tepkili
 Kıbrıs Türk Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Yakup Latifoğlu, KKTC’nin hukuk devleti değil, kararnameler devleti olduğunu savundu. Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu yaptığı yazılı açıklamada, her başı sıkışan hükümetin yasaları yok saymak için başvurduğu kararnamelerle yönetme alışkanlığına, CTP BG – DP UG hükümetinin de başvurduğunu söyledi. 

Kamu-İş: Kabul edilemez
Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra istihdam edilen personelin maaşlarının düzenlenmesine itirazı olmadığını ancak sendikaların yıllardan beri mücadele ederek kazandığı Hayat Pahalılığı tahsisatı ödeneklerinin kaldırılmasını veya durdurulmasını asla kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Mec-Sen: Mücadeleyle alınan haklar
 Meclis Çalışanları Sendikası (Mec-Sen) de, hayat pahalılığı ödeneği hakkının yasa gücünde kararnameyle gasp edildiğini savunarak, hükümeti bu kararnameyi geri almaya ve Meclisi de halkın iradesini yansıtmaya çağırdı.
Mec-Sen Yönetim Kurulu, konuyla ilgili açıklamasında, hayat pahalılığı ödeneği hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini, bu konuda her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirtti.
“Uğruna grevler düzenlenen ve mücadeleyle alınan hakların oldubittilere getirilerek kaldırılmaya çalışılması kabul edilemez” denilen açıklamada şunlar da savunuldu:

Emekliler de tepkili
Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi, kamu çalışanlarının ve kamudan emekli olanların haklarına Ulusal Birlik Partisi (UBP) döneminde saldırı başlatıldığını, CTP BG-DP UG koalisyon hükümetinin de bu saldırılara devam ettiğini savundu. Alt gruplara ek artış verilmesine karşı olmadıklarını belirten Eşgüdüm Komitesi, “eşit hayat pahalılığı” uygulamasıyla “Göç Yasası” olarak nitelendirilen 47/2010 sayılı yasanın yarattığı gelir adaletsizliğinin giderilemeyeceğini savundu. 

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474