Vakıfların Kıbrıs Türk halkına devrinin 58. yıldönümü dün başlayan etkinliklerle kutlanıyor.
Vakıfların İngilizlerden kurtuluşunun 58. Yıldönümü yanında adadaki kuruluşunun 443. Yıldönümü, bu yıldan itibaren “Kıbrıs Vakıflar Haftası” adıyla kutlanacak.
Vakıflar Haftası, dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen törenle başladı.
“Karşılık beklemeden insanlara iyilik yapma” sloganıyla gerçekleştirilecek etkinlikler, 21 Nisan’a kadar devam edecek.
Lefkoşa Bedesten’de yer alan açılışa, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakanlık adına Müsteşar Ömer Köseoğlu, Din İşleri Başkanı Talip Atalay ve din adamları, bazı milletvekilleri, bazı parti başkanları, yabancı konuklar ve diğer yetkililer katılırken, Vakıflar Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanları da hazır bulundu.
Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, Hat Sanatı Gösterisi, Ebru Sanatı Gösterisi, Kıbrıs Havaları Derneği konseri ve semazen gösterisi yer aldı.
Kıbrıs Vakıf Eserleri Fotoğraf Sergisi, Bedesten’de; Kıbrıs Vakfiyeleri Sergisi Büyük Han’da açıldı.
Benter: Yardım ruhu canlanmalı
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, açılışa gelen ve Vakıfların İngilizlerden devralınışının 58. Yıl kutlamalarına katılan herkese teşekkür ederek, Vakıfların Kıbrıs Türk halkı açısından çok değerli bir kurum olduğunu kaydetti.
Benter, Osmanlıların Vakıfları 1571’de kurduğunu, bunun Osmanlıların ne kadar ileriyi düşünen insanlar olduğunu gösterdiğini ifade ederek, Vakıfların fakirlere, yetimlere, ihtiyaçlı olanlara yardım etmek, gelecek nesillere sahip çıkmak ve halkın sahip olduğu değerleri geleceğe taşımak için kurulduğunu anlattı.
Kendilerinin de bu yıl Vakıflar Haftası’nı “Karşılık Beklemeden İyilik Yapma” sloganıyla kutladığını ifade eden Benter, toplumda yardım ruhunu canlandırmak için, bu sloganı içeren kalemler hazırladıklarını ve okullara dağıtıp çocuklara bu bilinci aşılamaya çalışacaklarını belirtti. Ayrıca iyilik yaparken dil, din, ırk ayrımının yapılmamasının önemine vurgu yaptı.
Arsenal: Güzel eserler geleceğe taşınmalı
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal da, 700 yıl önce yapılan bedestenin Kıbrıs’ın ne kadar zengin bir yapıya sahip olduğunu gösterdiğini, büyük eserlerin bulunduğunu ifade ederek, bu anlamlı günün etkinliklerinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ersenal, herkesin geleceğine sahip çıkması gerektiği, insanlara yardım eli uzatmasının önemine dikkat çekerek, Vakıflar olarak geleceğe güzel eserleri taşımak için çalıştıklarını söyledi.
Weiderud: Kutsallara saygı duyulmalı
İsveç Büyükelçiliği bünyesindeki "Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Boyutu"nun Yönetici Koordinatörü Salpy Eskidjian Weiderud da, miras aldıkları, koruyucusu oldukları şeyler, kutsal kabul edilen hak ve sorumluluklar karşısında saygı duymaları gerektiğini ifade ederek, “Türkü, Rumu, Ermenisi, Maroniti, Latin Kıbrıslısı ve Kıbrıs’ı yuvası bellemiş diğer tüm milliyetleri, geçmişteki hatalarımızdan ders çıkarıp herkes için ortak bir barış ve refah ivmesi yakalama vaadinde bulunarak, ortak geleceğimizi ele almanın yollarını bulmalıyız” dedi.
Weiderud, adanın kültürel mirasını korumanın insanlık için bir görev olduğuna vurgu yaparak, ibadet mekanlarına saygı göstermenin önemine işaret etti. Adadaki din ve ibadet yerlerinin insanların “çılgınlığının” kurbanı olduklarını savunan Weiderud, tarihi, gelenekleri, kültürü ve kimlikleri gösteren bu yerlere saygı gösterilmesi ve yaşatılması gerektiğini, böylece adadaki toplulukların ailelerin ve bireylerin daha da yakınlaşabilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Eroğlu: Vakıf malları göz ardı edilemez
Kıbrıs Türk halkına geçişinin 58’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 15 Nisan 1956’da Evkaf İdaresi’nin binasında bulunan direğe Türk bayrağının çekilmesinin son derece önemli bir olay olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türkü’nün o gün hakkı olanı geri aldığını ve İngiliz Koloni İdaresi’nin el koyduğu Vakıflar İdaresi’nin topluma iade edildiğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
“İşte bu yıldönümü dolayısı ile buradayız ve bir kez daha Doktor Fazıl Küçük ve arkadaşlarına Vakıflar İdaresi’nin İngiliz Koloni Yönetimi’nden geri alınması için verdikleri tarihsel mücadele için şükranlarımızı sunuyor, kendilerini rahmetle anıyoruz. Verdikleri siyasi mücadele ve ulaştıkları sonuç, varoluş ve egemenlik mücadelemizin şekillenmesi için önemli bir kazanç olmuştur”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’taki Türk varlığının başlangıç tarihinin 1571 olduğunu ve adadaki vakıf olayının başlangıcının da ta o yıllara kadar gittiğine işaret ederek, “Kim ne derse desin tarihi gerçekler yok sayılamaz. Vakıf malları göz ardı edilerek, Kıbrıs’ta yaşanan süreçler dışlanarak Kıbrıs konusunu değerlendirmek mümkün değildir” dedi.
Eroğlu, vakıf mallarının bugün de Kıbrıs görüşmelerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, vakıf mallarını koruma uğraşlarının, Kıbrıs’taki Türk varlığının devamı ile egemenlik ve özgürlük için verdikleri hukuksal ve siyasi mücadele için yaşamsal önemi bulunduğunun açık olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 02:22