banner564

Sektöre ağır darbe

Rum Yönetiminin başlattığı tutuklamalar nedeniyle emlak satışlarında ciddi bir durgunluğun yaşandığı, çok sayıda insanın güneye geçmekten korkar olduğu belirtildi

Sektöre ağır darbe
banner598

Rum Yönetimi’nin, kuzeydeki mülkleri yabancılara sattıkları gerekçesiyle 4 kişiyi tutuklayıp mahkemeye çıkarması ve 23 kişilik bir listeyi kamuoyuna açıklaması sonrasında; müteahhit, emlakçı, hatta mühendislerin dahi güneye geçmekten korkar olduğu belirtildi.
Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Sadeghi Diyalog medyaya yaptığı açıklamada sektörün ciddi bir durgunluk yaşadığını söylerken; güneye geçişlerle ilgili durumu ‘piyango’ çekilişine benzetti. 

Sadeghi “Ya tutuklarsalar düşüncesiyle çok sayıda insan sağlık sorunu için dahi güneye geçmekten korkar oldu” dedi.
Sadehgi, son 6 aydır sektörde ciddi bir durgunluk yaşandığını,  özellikle yabancıların tercihi olan İskele, Tatlısu, Esenpete bölgelerinde daha çok hissedildiğini açıkladı.
Tv2020’de Gündem Özel programına telefon bağlantısıyla katılan Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadehgi şunları söyledi: 

“Son 6 aydır emlak sektörü çok durgun şekilde seyrediyor.
Özellikle turistlerin tercih ettiği İskele, Tatlısu ve Esentepe ve bölgelere yakın yerlerde durgunluk daha da hissediliyor. 
Tutuklamalar meslektaşlarımızı ve paydaşlarımızı korkuttu.  Sağlık için bile insanlar güneye gidemiyor. Mimar, mühendis, yatırımcı veya mülk alan yabancılar güneye gitmeye çekiniyor. Bu iş piyango gibi olmamalıdır. ‘Geçersem ya tutuklanırsam’ şeklinde olmamalıdır. Ayrıca devletimiz yatırımcının arkasında durmalıdır.
Mesela geçen gün İsrail’de Türk-Amerikan vatandaşı bir kişi katledildi. Türkiye ve ABD yetkilileri açıklama yaptı. 
Simon Aykut’ada KKTC ve Türk vatandaşıdır. Kimse sahip çıkmıyor, kimse açıklama yapmıyor. İnsanlar başımıza bir şey gelirse acaba devlet bize sahip çıkar mı diye düşünüyor.”

TMK’ya sahip çıkılmalı
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) çok iyi çalışması halinde birçok sıkıntının aşılacağını ifade eden Sadehgi açıklamalarına şöyle devam etti:
“Rum tarafı uyanık davrandı. Hakkını alamayanlar, tazmin edilmeyenleri yüreklendirip, dava açtırdı.
Oysaki TMK tıkır tıkır çalışsa ve başvuru yapanlar tazmin edilse o zaman herkes bu yolu tercih edecek, yıllarca sürecek davalarla uğraşmayacaktı.
TMK için bir fon oluşturuldu, yabancılara emlak vergisi yüzde 12’ye çıkarıldı. Biz buna hiç itiraz etmedik. Çünkü vergiden bir pay fona aktarıldı. TMK’ya fon sağlanmazsa para olmaz, para olmazsa da komisyon çalışamaz. Fon oluşturulduktan sonra kısa sürede 5-6 milyon para toplandı. Geçtiğimiz haftalarda da Girne’deki bir Rum mülkü için büyük bir ödeme yapıldı. Biz aslında TMK’nın ve yapılan ödemelerin reklamını yapmalıyız. Herkese duyurmalıyız.”
Sahte emlakçılara da değinen Hüseyin Sadehgi, Emlakçılar Birliği Yasasının bu yıl meclisten geçtiğini, lisans yasası geçtikten sonra da artık her önüne gelenin emlakçılık yapamayacağını, yapanların suç işlemiş olacağını sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2024, 10:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Doğru Söz
Doğru Söz - 6 gün Önce

Teşekkürler Rum tarafi. 3250 km2 lik alanı olan bir ucube Devleti, inşaat sektöründe çalışanları desteklesin diye ülke satışını ve koyun çifliğinin büyümesini önlediğiniz için. Çocuklarımızin geleceği adına teşekkurler.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 6 gün Önce

KÖTÜ YÖNETİM VE SİYASETİZ NETİCESİ BECERİKSİZLİĞİMİZDEN TÜM SEKTÖRLERİMİZİ BATIRDIĞIMIZ GİBİ ŞİŞİRDİĞİMİZ İNŞAAT SEKTÖRÜMÜZÜ DE BATIRMAMIZA AZ KALDI !!
BUGÜNE KADAR YÖNETİLEMEYEN KKTC’de BATIRMADIK NE KALDI Kİ !!

serap santos
serap santos - 6 gün Önce

Kim kimin malını satıyor? uluslararası hukukta da kanıtlandığı üzere mülkiyet size ait değildir. ya mülk sahibine parasını ödeyin ya da ağlamayı bırakın. utanmadan üstün cikarsın zavalılar.

Doğru Söz
Doğru Söz - 6 gün Önce

İnsan doyunsuz. Inşaat sektörü en başta. Ve doymayan insaat sektörü nereye kadar nüfus taşıyaycak. Hiç ama hiç durmaycak. 85 + x milyona bu ülke yetmez.

Doğru Söz
Doğru Söz - 6 gün Önce

Haklı isen , mağdur isen konuşmaya , açıklama yapmaya yüzün olur. Haksız ve mağdur ederken açıklama yaparsan kimin sikine?

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 6 gün Önce

Yönetemediğimiz Ben yaparım olur KKTC’sinde Londralı Türkleri ve İngilizleri Kaybettiğimiz gibi şimdilerde ise Rusları da Kaybediyoruz ! Sırada Kimler kaldı acaba ??
“ Etme Bulma Dünyamıza Hoş Geldiniz !!!

Vatandaş
Vatandaş - 6 gün Önce

Vay be İseyin vay neler de biliyorsun sen öyle...

Doğru Söz
Doğru Söz - 6 gün Önce

Yahudi gazzeye da böyle girdi. Sonra ... Sonrası devam ediyor. Endek döndekle mal sahiplerini ülkeleeinden ettiler.
İnşAllah KaKaTC yi da öyle yaparlar.
Siyonist felsefeyi görmeden anlamadan onlara amını götünü açanlar alçaktır, namussuzdur, yozlaşmış piçtir, vatan hainidir.


SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473