banner564

Seçim zehirlenmesi yaşıyoruz

Ülkede her bir buçuk yılda hükümet değiştiğini ve reformların gerçekleşmediğini belirten Manavoğlu, ilginç bir de benzetmede bulundu:

Seçim zehirlenmesi yaşıyoruz
banner598

 Hurşide BAYBORA

Meclis Genel Kurulu dün, Meclis Başkanı Teberken Uluçay Başkanlığı’nda saat 10.50’de toplandı. 
Güncel konuşmaların yapıldığı genel kurulda ilk sözü DP Milletvekili Serdar Denktaş aldı.
Denktaş, Salı günlerinin denetleme günleri olduğunu ve konuşma yapması gerekenlerin de muhalefet milletvekilleri olması gerektiğine dikkat çekerek, salı günleri önceliğin muhalefet milletvekillerine verilmesi gerektiğini söyledi.
HP Milletvekili Gülşah Manavoğlu, “Hükümetin tüm bakanlıklar bağlamında öncelikleri neler olmalıdır ve bakanlıklar bu konularda ne aşamada girişim yapıyor” konulu konuşmasına başlamadan önce Denktaş’ın eleştirisini yanıtladı.
Konuşma sırasının kendi isteğiyle belirlenmediğini söyleyen Manavoğlu, konuşma sırasının ona verilmesinin, önceden yapılmış sıralamada sıranın kendisine gelmesinden dolayı olduğunu kaydetti.
Eski ve yeni siyasilerin sürekli istikrarsız bir hükümet söyleminde bulunduğunu söyleyen Manavoğlu, ortalama bir buçuk senede seçim olan bir ülkede hangi reformların gerçekleşebileceği sorusunu sordu ve KKTC’nin ciddi bir seçim zehirlenmesi yaşadığını söyledi.
Manavoğlu, geçen hafta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin açıklamasına da değinerek, ülkenin kutuplara ayrıldığına işaret etti. Manavoğlu, erozyona uğrayan KKTC-TC ilişkilerinin bozulmasına izin verilmeyeceğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı’na da tarihi geçmiş ilaçların imhası konusunda gelinen aşama hakkında bilgi isteyen Manavoğlu, Lefkoşa Eğitim Kampusu Projesi’nin akıbeti konusunda hem Milli Eğitim ve Kültür Bakanlı, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan cevap beklediğini kaydetti.


Öztürk: Çevre Yasası eksik
UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, “Çevre Kirliliğinin ülkemize verdiği zararlar” konusunda konuşma yaptı.
Çevrenin korunması ile ilgili yasa olduğunu ama içinde eksiklikler bulunduğunu belirten Öztürk, muhalefetin de desteği ile çevre konusunda bilincin artırılması için çalışılmasını istedi.
Çevrenin korunması için yapılabileceklere değinen Yasemin Öztürk, çevreyle ilgili verilen cezaların arttırılması gerektiğini ve bununla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.


Arıklı: Vatandaşın suçu ne?
YDP Milletvekili Erhan Arıklı da, “Tarım” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Konuşma sırası ile ilgili yapılan eleştirilerin yerinde olduğunu söyleyen Arıklı, muhalefetin konuşma sıralamalarının daha özenle yapılmasını istedi.
Toprak Ürünleri Kurumuna mahsulünü veren vatandaşlara senet imzalatılmasını eleştiren Arıklı, vatandaşın suçunun ne olduğunu sordu.
Arıklı, devletin Kooperatif  Merkez Bankası’na ayda 20 Milyon TL borç ödenmesi için yapılan anlaşma ile borcun yaklaşık 200 senede ödenebileceğini söyledi.
TÜK’ün bir an evvel “rehabilite edilmesi” gerektiğini söyleyen Arıklı,  “vatandaş TÜK’teki partizanlığın ve popülizmin bedelini ödüyor” ifadesini kullandı.


Berova: Uygulama eskiden de vardı
UBP Milletvekili Özdemir Berova da, dün gündeme gelen muhalefetin konuşma sırası hakkında konuşma yapmak istediğini dile getirerek, bu uygulamanın yeni olmadığını söyledi.
Konuşma sırasının çok önceden yapıldığını ve konuşmalar devam ettikçe sıranın ilerlediğini dile getiren Berova, geçen dönemlerde de yapılan konuşmalarda kendilerinin gerek iktidar gerekse muhalefette motivasyonlarının düşmediğini kaydetti.

Uluçay: Ayrım yapılmıyor
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay da, salı günleri gündem dışı konuşma isteminde iktidar veya muhalefet ayrımı yapılmadığını söyledi.


Şahiner, Lefke’nin sorunlarını anlattı
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, “Lefke’nin sorunları” konusunda konuştu.
Lefke’ye yapılan yatırımların hayati önem taşıdığına dikkat çeken Şahiner, kamu personeli istihdamı konusunda bölgeye hassas davranılması ve işsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Bölgede fırsat eşitliği olmadığını da söyleyen Şahiner, aynı işi yapan iki esnafın merkezi yerden çok geride kalındığını söyledi.
Bölgedeki üretim sorunlarına da değinen Şahiner, bölgede milyonlarca dolarlık narenciye sektörü bulunduğunu ve bu sektörün bölge açısından önemli olmasından dolayı da korunması ve pazar payının artırılması gerektiğini kaydetti.
Bölgede kanalizasyon olmayışının önemli sorunlara yol açacağını söyleyen Şahiner, kanalizasyon alt yapısının bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.

Akansoy, Maronit açılımını sordu
CTP Milletvekili Asım Akansoy da “Kıbrıs Sorunu” ile ilgili konuşma yaptı. 
Akansoy, Maronitlerin ülkedeki hukuki statüsü ile de gerekli düzenleme yapılması gerektiğini ve bu kişilerin arzu ettiği takdirde KKTC vatandaşı veya başka bir düzenlemeye hak kazanmaları gerektiğini belirtti. 
Maronit açılımı konusunda hükümetin ne düşündüğünü ve ne tür adımlar yapmayı planladıklarını bilmek istediğini dile getiren Akansoy, bu yönde gerçekten somut ve kalıcı bir adım atılıp atılmayacağının bilinmesini istedi.

Altuğra: Erken tanı önemli
Akansoy’dan sonra söz alan UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, “Her birey bilinçli ve sağlıklı yaşam hakkına sahiptir” konusunda söz aldı.
Hasatlıklar, özellikle meme kanserinde erken tanının önemine işaret eden Altuğra, meme kanserinde farkındalık ayı olan Ekim ayında yapılan etkinliklere değindi.
Meme kanserinin gittikçe yaygın hale geldiğine işaret eden Altuğra, devlet hastanesinde ücretsiz meme ultrasoundu çektirmenin mümkün olduğunu söyledi.

Hamzaoğulları: Yenierenköy unutuldu 
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Yeni Erenköy Bucağı diye anılır, ancak ne hizmeti vardır, ne de binası” konusunda güncel konuşma yaptı.
Bölgenin “Yenierenköy Bucağı” olarak anıldığını, ancak bugüne kadar hiçbir icraatta bulunulmadığını ifade eden Hamzaoğulları, bugüne kadar hizmet binası için adım atılmadığını kaydetti.
500 bin TL’ye ihale edilip binanın bitirilebileceğini söyleyen Hamzaoğulları, bina ihalesinin gündeme alınması talebinde bulundu.


Şahali: Mağusa Hastanesi çiftlik mi
CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Gazimağusa Hastanesi Çiftlik mi?” konusunda yaptığı konuşmada, özellikle yürütmenin ne yaptığının, yasama ve yargıyı doğrudan etkilediğini belirterek, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşanan durumu örnek gösterdi.
Ülkedeki, en yeni ve köklü sağlık yatırımlarının bir tanesinin Gazimağusa Devlet Hastanesi olduğuna işaret eden Şahali, gerek insan kaynağı planlaması gerekse insan kaynağı yönetimin iyi yapılabilmesinin sağlıklı hizmet almayı doğrudan etkilediğini söyledi. 
Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yönetim kadrosunda “yaşanan kaosa” dikkat çeken Şahali, mevki konusunun değinmeden geçilebilecek bir konu olmadığını kaydetti.

Zaroğlu: Adli sicili olana vatandaşlık verildi 
Yeniden Doğuş Partisi Milletvekili Bertan Zaroğlu ise, “Vatandaşlık ve İkamet Tüzüğü” konusunda yaptığı konuşmada, 4’lü hükümet döneminde vatandaşlıkların iptali için başlatılan çalışmanın sonuçsuz kaldığına işaret etti.
Vatandaşlık konusunda yapılan yeni çalışmalara değinen Zaroğlu, tüm bunlara rağmen adli sicil kaydı olan bir kişiye vatandaşlık verildiğini ileri sürdü.
Vize ve ikamet tüzüğü konusuna da değinen Zaroğlu, tüzüğün TC vatandaşları başta olmak üzere KKTC’ye gelen yabancı uyruklu kişilere “işkence yapmak için” hazırlandığını ve tüzüğü hazırlayan kişilerin iyi niyetli olmadıklarını ileri sürdü.
Ülkeye giriş - çıkışları kontrol etmek amacıyla her geleni suçlu gibi addetmenin doğru olmadığını kaydeden Zaroğlu, tüzüğün, TC ile KKTC arasında imzalanan uluslararası anlaşmaya da aykırı olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşimi tamamlandı.
Meclis’in bir sonraki birleşimi, 28 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473