Önceleri 70 bin dönüm olan narenciye arazilerinin bugün 30 bin dönüm civarına düştüğü, üretim ve pazarlamanın gün geçtikçe daha da zorlaştığı belirtildi.
“Şampiyon Narenciye” başlıkları atılırken, bunun narenciyecinin cebine giren paraya yansımadığı ve sektörün her geçen gün daha kötüye gittiği uyarısı yapıldı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Narenciye Çalıştayı Güzelyurt’ta gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklâl marşıyla başlayan Çalıştaya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin yanı sıra bazı milletvekilleri, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, Cypfruvex ve narenciye sektör temsilcileri ile çeşitli üretici birliklerinden temsilcileri katıldı.
Karaca: 30 bine düştü
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, ülkedeki ekonomik sıkıntıların tarım sektörünü de olumsuz etkilediğini ve önceleri 70 bin dönüm olan narenciye arazilerinin bugün 30 bin dönüm civarına düştüğünü belirtti.
Aktekin: Olmazsa olmazı
CYPFRUVEX adına konuşan İbrahim Aktekin de tarımsal üretimi yaşamın olmazsa olmazı diye niteleyerek, üretimin dünyanın birçok yerinde birçok sıkıntıyla ve önemli destekler alınarak sürdürülebildiğine işaret etti.
Su sorunuyla birlikte sektördeki sorunların daha da büyüdüğünü söyleyen Aktekin, üreticilerin sektöre sıkı sarılmasının iyi beklentiler oluşmasına neden olduğunu ifade etti.
Akçın: Av etkiliyor
Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın en çok ihmal edilen ve kuraklıktan en fazla etkilenen sektörün narenciye olduğunu belirterek, av konusunun narenciyeyi etkileyen başka bir konu olduğunu atılan her fişekten narenciyenin zarar gördüğünü kaydetti.
Alioğlu: Sorumluluk idarecilerde
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu da, narenciye alanlarının 70 bin dönümlerden 30 binlere hatta 25 binlere gerilemesinde sorumluluğun hem üreticilerde hem de geçmiş idarecilerde aranması gerektiğinin altını çizdi.
Dayıoğlu: Üretim artırılmalı
Lefke-Güzelyurt Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Sami Dayıoğlu, üretimin en az 10 aylık periyoda yayılması gerektiğini söyleyerek, bunun hem istihdama hem de fabrikaların verimli çalışmasına katkı yapacağının altını çizdi.
Dayıoğlu 40 yıldır kullanılmayan Gemikonağı Limanı’nın da kullanılarak narenciye ihracatının geliştirilmesi ve pazarda daha etkin olunmasının önünün açılması gerektiğini de kaydetti.