Teoman TURAN
Erken seçimlerle ilgili kampanya tüm Genel Sekreterlerin dün Diyalog TV’de katıldıkları programla başladı.
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ve Diyalog TV haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın yönettiği programa, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Tolga Atakan, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Asım İdris, Toplumcu Kurtuluş Partisi –Yeni Güçler (TKP-YG) Genel Sekreteri Sonay Adem, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu ve Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Mert Coşkun katıldı.
Hodri Meydan şarkısı beğenildi
Programın başında; sözlerini Reşat Akar’ın yazdığı, bestesi Aydın Çubukçu tarafından gerçekleştirilen ‘Hodri Meydan’ adlı seçim şarkısı dinlendi. Reşat Akar, canlı yayın sırasında müzisyen Aydın Çubukçu’ya bir teşekkür plaketi sundu. Çubukçu, kısa konuşmasında “Bu benim için de büyük bir onurdur” dedi ve tüm partilere başarılar diledi.
‘Hodri Meydan’ şarkısı daha ilk yayında izleyicilerden de çok büyük beğeni topladı
En büyük sıkıntı para
Bazı partilerin Genel Sekreterleri kadın kotasında yaşanan sıkıntılardan söz ederken, hemen herkes maddi sıkıntıları dile getirdi.
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, şeffaflıktan yana olduklarını belirterek ön seçimde bile 400 bin TL civarında bir harcama yapıldığını söyledi. Oğuz, aday adaylarından asgari ücretin 4 katı para alındığını, adaylardan asgari ücretin 12 katı, kontenjan adaylarından ise 16 katı para alınacağını belirtti ve seçim masraflarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, milletvekillerinin maaşlarından ayda 2’şer bin TL kesildiğini, devlet yardımlarının yanı sıra piyango satışlarından sağlanan gelirle seçim masraflarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.
Diğer partilerin genel sekreterleri de, seçim masraflarının ne şekilde karşılanacağına açıklık getirdi.
Ne dediler:
Hüseyin Mert Coşkun (MDP Başkan Yardımcısı):
Geçtiğimiz Ocak ayında partimizin kuruluşunu verdik. Daha bir yıl dolmadan seçim çalışmalarına başladık. Seçim kararı alındıktan sonra tüzüğümüzde parti kurulduktan sonra bir yıl içinde önseçim kuralıyla milletvekili adaylarımızı atayabiliyorduk yani parti meclisimizin seçimiyle. Bunun çalışması içerisine girdik. Şu anda adaylarımız açıklamadık. 25’inde açıklayacağız. Kıbrıs Türk halkına hizmet verebilmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gelecek nesiller için yola çıktı. Allah bizi bu yolda utandırmasın.
Cinsiyet kotası çok güzel oldu. Genelde bayanların yönetimde yer alması gerektiğini zikrediyoruz. Yuvayı da yapanın dişi kuş olduğunu söylüyoruz. Daha temiz siyasette kendilerinin daha fazla rol alması gerekir. Ayın 25’inde kadın adayları da sahneye çıkaracağız.
Seçimler sonunda MDP’nin de güzel bir oy alacağını tahmin ediyoruz. Ufak bütçelerle gönüllülükle çalışan dostlarımız var. İmanımız var. Bu güzel seçimi aşacağımızı düşünüyorum.
Manifestomuz hazırlanıyor. Halkımıza dağıtacağız. Adalet ve İnsan Kaynakları Bakanlığının kurulmasını istiyoruz. İşinin ehlinin koltuğunda oturması tarafındayız. Kabilecilik sistemi kaldırılmalı.
Biz KKTC’de farklı renkli çiçeklerin oluştuğu bir demetiz. Geçmişte yapılan hataların rafa kaldırılmasını birlikte güzel günler istiyoruz. Biz 400 bin TL ile iktidar ortağı oluruz. Biz adaylarımızdan da ücret talep etmeyeceğiz. Zaten adaylarımız misli misli harcadılar.
Bertan Zaroğlu (YDP Genel Sekreteri)
1981 yılında kurulmuş olan Türk Birliği Partisi’nin devamı olan 1984 yılında kurulan ve yaklaşık 7 ay süre içerisinde büyük bir başarı gösteren Yeni Doğuş Partisinin devamı olarak Ekim 2016 yılında kurulduk. Şu anda adaylarımızı henüz belirlemedik. Bir tüzük kurultayı gerçekleştirdik. İki yıldır sahalardayız. Yaptığımız tüzük kurultayının zorunluluğu bu şekilde doğdu. Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na tamamen uygun bir halde bir tüzük hazırladık. Parti Meclisi toplantısında adaylarımızı halkımız arz edeceğiz.
Kadın kotasında siyasi parti olarak sıkıntı yaşamadık. Müracaatlar içinde 17 sayısı var kadın kotasında.
Parti bütçesine gelince arkadaşları dinlerken yıllarca hükümette olan partilerin durumunun neredeyse bizden kötü olduğunu algıladım. Seçim bütçesini şöyle belirledik. Milletvekili aday adaylarından belli bir miktar para alacağız. Bunun miktarını belirlemedik. Siyasi partilerin mevcut katkılarının yanında borçlanma da mümkündür. YDP olarak bir piyango çekilişi yapacağız. Başka bir gelirimiz yok. Gönüllü arkadaşların seçim kampanyasını yürütecek. Ufak ölçüde profesyonel manada bazı destekler alacağız. Yüreğimizi ortaya koyacağız. Büyük bilbordlarda reklam yapamayacağız ama bireysel olarak, her vatandaşın elini sıkan herkese selam veren temsilcileri olarak partimizin reklamını yürüteceğiz.
Mevcut tabuları yıkıp iç statükoyu kuran halkı bugünlere getiren anlayışı ortadan kaldıracağız.
Sonay Adem (TKP Yeni Güçler Genel Sekreteri)
Biz elbette siyaset arenasına yeni bir partiyle çıkarken ülkede yaşanan ekonomik sosyal felaket olarak değerlendirilebilecek son yıllardaki değişimin önüne geçmek, halkımızın yeniden ülkesini seven ve ülkesine sahip çıkan, umuduna sahip çıkan bir duruma sokabilmek için yola çıktık. Çeşitli geleneklerden gelen çok sayıda arkadaşın oluşturduğu bir siyasi parti olarak arenaya çıktık. Ondan sonra da Birleşik Kıbrıs Partisi ile de en geniş anlamda emek demokrasi ve barış ekseninde siyaset yapan kesimlerin bir bileşeni olarak ortaya çıktı ve bu çerçevede seçimlere girebilmek anlamında da bu ittifakı taçlandırdık diye düşünüyorum.
Cinsiyet kotası ile ilgili olarak üzerinde hassasiyetle bütün siyasi partilerin durmuş olmasına rağmen çıkan tablolardan gördüm ve birey olarak üzüldüm. Ne yazık ki kadın adaylar son sıralara düşmüştür. Bu siyasi partiler içerisinde yaşanan çeteleşmelerden ötürü veya birbirini kesmelerden ötürü çıkan sonuçlar aslında bütün Kıbrıs Türk toplumu tarafından iyice değerlendirilmesi gereken bir sorundur diye düşünüyorum.
Mali meseleler siyasete ve siyasetçiye dönük olarak halkımızda yaşanan küskünlüğün temel nedenlerinden birisi. Herkes çok yakından kendince son dört yılı değerlendirirse bu meclisin 24 milletvekili bakanlık 3 milletvekili başbakanlık yapmış ve bu dönem içerisinde ormanlarımız, sahillerimiz parsel parsel dağıtılmıştır. Geçmişte kaynağı belli olmayan orta yere belgelerle çıkmıştır. Bu dönem içerisinde bakanlara rüşvet teklif istendiğiyle ilgili kamuoyunda bizzat kişiler tarafından açıklama yapıldığına rağmen Müteahhitler Birliği Başkanının bakan huzurunda bana rüşvet teklif edildi demiş olmasına rağmen bu memlekete hiçbir şey soruşturulmamıştır.
Bu memlekette yolsuzlukların üzerine giderek iş çevreleriyle siyasal partilerin mali meselelerini kesecek yasal düzenlemeleri gerçekleştiremezsek bu memleketin engelleri kaldırmamız mümkün değil. Siyasetçi siyasete girerken ilan etmeli kaç parası vardır. Çıkarken de ilan etmeli.
Sağda veya solda olsun ne yazık ki kamu kaynaklarını kullanarak parti içi yarışlara müdahale ediliyor hem de siyasi partiler arasındaki yarışlara müdahale edilmektedir.
Asım İdris (TDP Genel Sekreteri)
Seçim bir zaruret. Sorunların çözümünde seçim bir gereklilik. Gerçi seçim yoktu gündemde ama geçim derdi vardı. Geçim derdinin de çözümü seçimden geçer. Bu seçimde de bu sorunları çözebilecek bir kadro hedefiyle hareket etti TDP. Değişimi yapabilecek olan siyaseti temiz siyaseti uygulayabilecek olan, bunun yanında bazı bedeller ödenmesi gerekirse bu bedelleri ödemeye hazır olan, bunun yanında kimseyle organik bağı olmayan bir yapı oluşturdu açıkçası ve buna uygun adaylar ve buna uygun bir siyaset mantığı ile hareket ettik ve adaylarımızı belirlerken de bu şekilde düşündük. Biz adaylarımızı Parti Meclisimizde geçen hafta Cuma günü adaylarımız belirlendi ama tüzük gereği onaylayacak olan ve ön seçime sevkedecek olan parti meclisimizdir.
Cinsiyet kotası son seçim yasasıyla geldi ama bizim partimizin geçmişinden gelen bir cinsiyet kotası cinsiyette ayrımcılıkla ilgili uygulamaları var. Bu konuda kendi iç mekanizmalarla da sadece milletvekilliği adaylığı ile değil süreçlerle ilgili parti meclisinde, ilçelerde MYK’da cinsiyet kotamız var. Kadınlar da kaybedebilir veya kazanabilir. Önemli olan kadınların dezavantajlı durumdan eşit şekilde siyaset yapabilecekleri ortamı hep birlikte yaratabilmektir.
Kadınların sadece siyasi problemi yoktur. Birçok problemi vardır. Bu memlekette memur siyaset yapamaz. Aday olma konusunda içinden olanlar var. Korkusundan aday olamayanlar vardır.
Bütçe konusu önemli. Nereden buldun yasası vardır. Mal beyanında bulunulması lazım. Geçiş hükümeti döneminde hesap sorulacağı söyleniyordu. Bir soruşturma önergesini Bakanlar Kuruluna götürdüm. Ne yazık ki o dönemin Bakanlar Kurulu’nda oy birliğiyle geçirmedik.
Aidatlarımız var. Üyemizden topladığımız para ve yaptığımız etkinlikler var. Devletten aldığımız katkı var. Kendi bütçesini yapamayan bir parti devletin bütçesini yapamaz.
Partilerin ekonomik sıkıntısı olabilir. İyi yönetim parayı bulan yönetimdir. İşi de en ekonomik ve en doğru şekilde yöneten yönetimdir. Bir partiyi yönetmenin bir devleti yönetmenin örneği olarak düşünüyorum. Hukuk sisteminin de değişime uğraması gerektiğini düşünüyoruz.
Tolga Atakan (HP Genel Sekreteri)
Seçim tarihine en çok sevinen biz olduk. HP 2016 yılında kuruldu. Bunun da ödülünü iktidar olarak alacağını düşünüyorum. Tüzüğümüz gereği üç yıl içerisinde seçime girilmesi durumunda adayları parti meclisi belirlerdi. Bunu da YSK tarafından kabul gördüğü için geçen hafta yapılan başvurular içerisinden mevcut aday kadrosunu belirledik ve kamuoyu ile paylaştık.
6 ilçemizde toplam 50 milletvekili adayımız hazır durumdadır. Genel anlamda HP’nin iki yıldır ortaya koyduğu perspektif o dinamik düşünce çerçevesi içerisinde halkın iradesine dayalı yeni bir siyasi hizmet anlayışını öngörerek hayata geçti HP. İki ana temel üzerinde bunlar sosyal devlet ve iyi yönetim. Kadın kotasında son günlerde biraz böyle tartışılmasını aslında üzülerek takip ediyorum. Çünkü özellikle KKTC geride bıraktığımız yıllar içerisinde kadınların birçok noktada görev aldığı bir çok noktada başarılı şekilde görev yaptığı, başka ülkelere kıyasla problem yaşanmayan bir ülke. Bizde kadın kolları yok. Kota yok. Bu yönde bir çalışma yok. Ama merkez yönetim organının yarısı kadın. Parti yönetim kurullarının yarısı kadın. Adaylarımızı belirlerken de herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Birbirimizi kırmadan dökmeden fikirlerimizin yarışacağı bir dönemi yaşarız.
Aslına bakarsanız bütçe açısından ciddi bir eşitsizlik var. Mecliste olan partilerin aldığı katkılar. HP olarak çok farklı bir kampanya planladık. Bunu da hayata geçirdiğimizde kamuoyu görecek. Milyonlarla ifade edilen paralara ihtiyaç olmayan ama hemen hemen herkese ulaşabileceğiniz bir kampanya izleyeceksiniz. Biz bu kampanyayı ülkemiz insanı ile yapıyoruz. Ada dışından olmayacak. Cüzi bir para talep ettik adaylardan. Onun dışında herhangi bir yasal zorunluluğumuz olmamasına rağmen gelir giderlerimizi açıklıyoruz. Kasamızda harcayacağımız para hazır.
**
Erdoğan Sorakın (CTP Genel Sekreteri)
Diyalog TV’ye teşekkür ediyoruz bu imkanı yarattığı için. Biz CTP 47 yıllık bir partiyiz. 47 yıllık süreçte verdiğimiz mücadelede bir çok sorunlar yaşadık. Bu süreçte hükümete geldiğimiz günler de oldu. Ancak 47 yıllık süreçte Kıbrıs Türk toplumuna birçok şeyler kattı CTP. Son 1,5 yılık hükümet sürecinde yapılanları hepimiz biliyoruz. Ülke talan edilmiştir. Hukuksuzluk uygulama ve ansızın Özgürgün’ün hodri meydan çekmeleri 7 Ocak tarihine karar verildi. Bu süreçte ne yapmamız gerekiyordu. Biz her zaman yaptığımızı yaptık üyelerimizi bilgilendirdik neden seçime gidileceği konusunda. Erken seçim önergesi verdik. Güvensizlik önergesi verdik. Sonunda hükümet dayanamadı. Kendisi erken seçime gitmek zorunda kaldı. Çünkü bu ülkeye verecek hiçbir şeyleri kalmadı.
Bu ülke ancak toplumsal mücadele ile düzlüğe çıkabilir. Kıbrıs Türk halkı refah, mutluluk, dünyada hak ettiği yeri istiyor. Adalet, eşitlik istiyor. Hukukun üstünlüğünü istiyor. Ne yazıktır ki bu son 18-19 aylık süreçte bunların hiçbiri olmadı. Adaylarımızı nasıl belirleyeceğimizi açıkladık. Demokratik bir olgunluk içerisinde topluma örnek olacak şekilde bunu yaptık. İyi bir kadro çıkardığımıza inanıyorum. Bu topluma hukuka, adalet ilkesi ve eşitliğe uygun kimseyi mağdur etmeyen bir sistemi yaratmak istiyoruz. Bunu da başaracağız.
Cinsiyet kotası ülke demokrasisi için gerçekten üzüntü verici bir olay. CTP tüzük kurultayında cinsiyet kotasını yüzde 30’dan 40’a çıkardık. Ülkede demokrasi sorunu var. Kadının siyasete katılımı çok düşük. Çok başarılı kadınlarımız var. Ülkedeki yapı kadınların siyasete katılmasını engelliyor.
Seçim bütçesi zor. Küçük partilerle büyük partiler arasında adil değildir. Biz milletvekillerinden yüzde 20 kesiyoruz. Partiler kurumsallaşmalı. CTP’de onu yapmaya çalışıyoruz. Partilerin belli başlı gelirleri var. Her yıl piyango çıkarıyoruz. Tanesi 10 TL’den 100-120 bin piyango çıkarıyoruz. 150 bin piyango satmayı hedefliyoruz. Bu da 1,5 milyon TL. Bütçe açısından sıkıntımız yok.
Seçim bütçemizi de hazırladık. Siyasal partilerin bütçesi olmalı. Nasıl oluşturacağını bilmesi lazım. Bu parayı nereden karşılayacaksın. Dünyada örnekleri çok. CTP’nin aidat gelirleri var. Aidatını ödemeyen oy kullanamaz. 12 bin üyesi olacaksa buna da demokrasi diyeceksek daha uygun koşullar oluşturulmalı. Ülke talan ediliyorsa, yukarıdan aşağıya menfaat dağıtacağım aşağıdan yukarıya oy isteniyorsa demokrasi düzenlenemez. İnsan hakları ve eşitliğe aday olacağız.
Afet Özcafer (DP Genel Sekreteri)
Tüm siyasi partiler ülke insanı için toplumsal faydalar için uğraşıyorlar ve bu düzeyde kuruluyorlar. İdeolojik olarak farklılıklarımız olabilir. Ama mecliste toplumu düşünmek hepimizin önceliği olmalı.
Bu seçimlerde başarıyı elde etmek iç.in kadınımızla erkeğimizle uğraşıyoruz. 25’inde YSK’nin de bulunacağı bir sıralama ve seçim çalışması olacak. Bu seçimlerde YSK’nın kontrolü altında olacak. Önümüzdeki hatadan sonra bu seçim hazırlıkları başlayacaktır. Siyasi partiler kendini daha iyi ifade edebilmek amacındadır.
Seçimlere giderken hodri meydanla birlikte gayet kısa bir süreç içerisinde halka ulaşamadan herkesi gezip göremeden şimdiye kadar olmamış bir seçime gidiyoruz. Bazıları beklediğimiz bazıları da çok erkendir diyor seçimler için. Siyasi bir takdirdir ve ülkede kaos var diyorlar. Bu ülkede eğer her yıl bir hükümet değişikliği oluyorsa seçime bile gidilmese, en az iki üç hükümet değişiyorsa, 5 yıl dolmadan icraatlarımızı gündeme getiremeden bir erken seçime gitmemiz maalesef ülkemiz içinde yaşanan ve ortaya çıkarılan eksikliklerin en büyük sebebidir. DP olarak hükümet kanadında da yer alırken bu erken seçimle ilgili geçen yıl da UBP’nin hodri meydanı ve CTP’nin buyurun seçime gidelim demesi üzerine Sayın Genel Başkan bir tarih önermişti. Türkiye ile atılacak imzaların önemi çok büyüktü. Suyun gelmesiyle birlikte çok önemli işler vardı. Devlet ciddiyet ister.
Biz DP olarak adaylarımızı seçerken daha çok parti içerisinde görev almış, görev almamışlara da yer vermeye çalıştık. Daha fazla parti tabanından gelen belli başlı karar mekanizmasında kadınlarımıza erkeklerimize öncelik vermeye çalıştık ve bunu başardığımıza inanıyorum. Partiyi terkedecek değil partiye inanan kişilerle halkın önüne çıkacağız.
Cumartesi seçime gidiyoruz.
Milletvekilliği aday adaylığında siyasi partiler tarafından aidat olarak belirlenir, eğlenceler düzenlenir, piyango biletleri çıkarılır. Devletin katkıları var. Maliye Bakanlığı tarafından siyasi partilere yüzde 8,5 devlet katkısı verilir. Bu yüzdelik arttırıldı. Yüzde 10’un üzerine çıkarıldı. Henüz bütçe de tamamlanamayacağı için o rakam da kullanılamayacak. Kolay gelsin. Hiç de kolay bir seçim olmayacak.
Siyasi partilerin manifestoya değil de özellikle hükümette yer almış siyasi partilerin yapmış oldukları hizmetleri rakamlarıyla ortaya koymalı.
Dursun Oğuz (UBP Genel Sekreteri)
Hodri Meydana hodri meydanla karşılık verildi. UBP sekiz aylık bir süresi vardı bunu kullanabilirdi. 3 defa hükümet değişmesi. UBP demokrasinin önünü açmak adına erken seçim kararı aldı. Mutlaka hatalar var. Doğrular da var. Küçücük hatayı gözünüze sokmak olmamalı. Her siyasi parti kendi manifestosunu ortaya koyacak. Biz adaylarımızı netleştirdik.
Mutlaka kimse dört dörtlük hazır değil. Bu kararın alınması elzem olmuştu. En doğrusunu halk verecektir. 3 defa hükümet kurulması halkın gözünde de siyasete olan güvenini zaiyata uğratmıştır. Koltuk meraklısı olanlar istese bunu 8 ay daha devam edebilirdi. Bu koltukları bırakmaya talip olmuştur. En doğru karar halka gitmekti. Ortağımıza süreç içerisinde bazı tarihsel anlamda uyuşmazlıklar olmuştur. Nihayetinde bu karar oybirliğiyle alınmıştır. Halkın vereceği karara herkes saygı duymalı.
Kadın kotası ile ilgili bizde süreç anlamında sıkıntı oldu. İki gün uzatarak bunu giderdik. Cinsiyet kotasının tartışılması hoş bir şey değil. Bu ülkede kadınlarımız bakan oldu, milletvekili oldu, meclis başkanı, başbakan oldu. Ama bunu ayrımcılık şeklinde yetersizlik görünmesi hoş değil.
Aday adayları içerisinde dört asgari ücret belirledik. Adaylık içinde 8 asgari ücret toplamda da 12 asgari ücret belirledik. Kontenjan adayları içinde 16 asgari ücret belirledik. Bu parti meclisince belirlendi. Büyük bir parti ve iktidara oynuyorsanız hedefleriniz de büyüktür. Kendi içerisinde masraf etmeli. Geçen sefer 400 bin TL’ye yakın harcama yaptık. Partinin kendi içerisinde bir bütçesi var. Siyasi partiler yasasınca maliye tarafından yatırılan bütçe var. Bunun sonucunda bütçe yeterli olmayabilir.
Parası olanlara köşe dönmek için aday oldu diyenler de var. Bazıları da kendilerini sermayenin adamı gibi gösteriyor. Bunu da en güzel ayıklayacak olan halktır. Bazı memur arkadaşlarımız borçlandı. Bazıları avans çekti. Birinden alırsanız daha tehlikeli durum.
12 bin üyemiz var. Yaptığımız kırtasiye masrafı çok.. Masraflarımızı şeffaf şekilde yaptık. Halk çok iyi değerlendiriyor. Bir insan kaç gün gönüllülük esasına göre çalışır.
Nereden buldun yasasına sonuna kadar katılırım. Bu bir demokrasi sınavıdır. Yanlışlarımızı da söyleyeceğiz. Halk eskisi gibi yutmuyor. Halk çok iyi sorguluyor. Manifestomuz hazırlanıyor. Çok iyi sorgulayan bir halkımız var. Halkı kandırmak kolay değil.
Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2017, 11:13