Melin DOBRAN
Sanayi Bölgesi esnafı, Lefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) oldukça tepkili. Sanayi bölgesinin dert ve çöp bölgesi olduğunu dile getiren esnaf, belediyenin bölgede etkin olmadığı görüşünü savunuyor.
Diyalog’a konuşan esnaf, bölgenin eski canlılığının kalmadığını, sorunlarla boğuştuklarını, belediyenin sürekli fatura gönderdiğini, ancak hiç bir sorunlarına da çare bulmadığını söyledi.
Yolların çukur dolu olduğunu, sokakların çöplerden geçilmediğini, gelişi güzel park edilen araçların hem trafiği aksattığını hem de görüntü kirliliği oluşturduğunu, bunlara karşın bölgede denetim yapılmadığını anlatan esnaf, sanayinin sorunlarına bir türlü çare bulunamadığını kaydetti.
Hurda dükkanı olan esnafın hurdalarını yolun kenarına atarak sokağı işgal ettiğini, belediyenin bunlara ceza kesmesi gerektiğini ifade eden esnaf, sanayi bölgesinin düzenli ve etkin bir şekilde denetlenmesini talep etti.
Sanayi Bölgesi esnafı ne dedi...
Tezer Arif (Sedef Garaj):
“1997 yılından beri sanayide işyeri çalıştırıyorum. Benim en çok şikayetçi olduğum konu, bölgedeki iş yerlerinin düzensiz olmasıdır.Temizlik sıfır. Hurdacılar ve bazı tamirciler kaldırımların üzerine hurda arabalarını yerleştirdikleri için kavşak köşesinden dönecek olan araçların görüş mesafelerini engelliyor. Lefkoşa Türk Belediyesi,temizlik parası olarak benden her ay 31 lira alıyor. Sağlık Vergisi olarak da 12 lira alıyor. Bu parayı günü gününe ödememe rağmen bu temizlik yapılmıyor. Bizim suçumuz ne, hasta olup ölelim mi yani burada. Bunu mu istiyor belediye? Belediye bize faturayı gönderiyor, bir sorunla karşılaştığımız zaman belediyeye gidiyoruz. Belediye bizi Sanayi Dairesi’ne yönlendiriyor. Sanayi Dairesi ise ‘bize bağlı değil belediyeye bağlıdır bölge’ diyor. Peki biz kimin kapısını çalacağız?”
Erdal Oğurlu (Linde Gaz Satış Deposu):
“Sanayi bölgesindeki, en büyük sıkıntı kötü koku saçan ve günden güne eriyip yollara dökülen çöpler. Kış aylarında yoğun yağmur sonrası resmen havuzda yüzüyoruz. Sırf trafiğe yakalanmamak için işimi erken terkediyorum. Sanayideki yol kenarına araç park etmek insanlarda alışkanlık haline geldi, özellikle iş araçlarını yol kenarlarına uygunsuz bir şekilde park ediyorlar, aralarından zar zor anayola çıkabiliyoruz. Belediye bizden bir de direkli tabela ücreti istiyor, tabelam kendi alanımda, belediyeye ait yolda değil ki, benden neyin parasını istiyor. Bunu sorduğumuz zaman ise bizi bağlamaz diyorlar’’
Ertaş Mutluel (Torno öz-iş LTD):
“Belediyenin yapmadığı hizmetin parasını biz neden ödüyoruz? Çöpler ne zamandır alınmıyor ama belediye faturayı tıkır tıkır yazıp bize göndermesini biliyor. Bir de bize ait alana tabelamızı koyduk diye,camımıza dükkanımızın adını yapıştırdık diye tabela ücreti için fatura gönderiyor. İnsanların girdiği maddi çıkmazdan dolayı, peşin olarak ödeme yapan çok az kişi var, müşteriler bize ödeme çeklerini 5– 6 ay sonrasına yazıyor, çalışan personelimi nasıl ödeyeceğim ? Sanayi ölmüş, para kazanmak için resmen veresiye iş yapıyoruz. LTB sanayi bölgesi esnafına resmen,belediyenin yolunu kullanıyoruz diye fatura gönderiyor.’’
Hasan Uncu (Tornocu):
“Bizde çok şükür iş var ama piyasada iş dönmüyor. Sanayideki ralli aracı sahipleri arabalarını burada hazır hale getirdikleri için, test sürüşlerini burada yapıyorlar. Sanayi bölgesi dışında bir pist alanında yapsalar daha iyi olur. Sanayide genel olarak iş azlığı var, eskisi gibi canlı değil, çok durgunlaştı bu bölge. Belediye ise sanayi bölgesi için hiç bir girişimde bulunmuyor, yağmur yağınca dükkanları su basıyor ve bu da bizim işimizi çalışmamaızı engelliyor’’
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2014, 05:56