banner564

Sahada biz yokuz

Rum tarafının İngiltere ile imzaladığı anlaşma sonrasında, üs bölgesinde mülkü bulunan Kıbrıslı Türkler ne yapacağını bilmez durumda

Sahada biz yokuz
banner598

Ufuk ÇAĞA

   Rum lideri Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz hafta Londra’yı ziyareti sırasında imzalanan, İngiliz üs bölgesindeki mülklerin imara açılmasıyla ilgili anlaşma Rumları sevindirdi. Ancak, bu anlaşmadan faydalanacağı iddia edilen Kıbrıslı Türkler ne yapacağını bilmez durumda.

   Anlaşmanın ayrıntılarını yayınlayan Rum basını, İngitere’nin halen kontrol ettiği bölgelerde yüzde 22’lik bir alana çekileceğini, geri kalanın ise ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (!) denetiminde olacağını iddia etti. Yaklaşık 9 aylık bir çalışma sonrasında, mülklerin kullanımı ve yerleşimle ilgili bir projenin ortaya çıkacağı belirtilirken, ilerleyen aylarda mülk sahiplerine devredilecek yerlerde adli yetkilerin Rum Yönetimi’ne devredileceği belirtildi.

   Bu çerçevede yüzde 78’lik bir alan İngilizlerin denetiminden çıkmış olacak. 

 

Kıbrıslı Türkler beklemede

   Rumlar, İngiltere ile imzalanan anlaşmayı ‘büyük bir kazanım’ olarak görürken, Dikelya üs bölgesinde mülkü bulunan Kıbrıslı Türkler, kulaktan dolma bilgilerle yetinmek zorunda kalıyor.

   Diyalog muhabirine konuşan bölge sakinleri, anlaşmanın içeriğini tam olarak bilmediklerini, kendilerine bu konuda bilgi verilmediğini, ortaya çıkacak sonucun pek de yararlı olacağına inanmadıklarını söyledi.

   Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de, Rum tarafının ‘tüm ülke adına’ Rum tarafı ile imzalamış olduğu bu anlaşmanın, bölgeye çok büyük bir hareket getireceği konusunda umutlu değil. Edip, bölgede ekonomik yönden büyük sıkıntıların yaşandığını belirtirken “buralara inşaat yapabilecek güçte olanların sayısı çok azdır” dedi.

    Belediye Başkanı yine de bu kriterlerin kalkamsının az da olsa bir hareket getirebileceğini belirterek, anlaşmadaki en büyük artının buralarda yapılacak olan inşaatların köy dışında veya yurt dışında ikamet edenlere de satılabilecek olmasını gösterdi.

 

Mustafa Tan (Beyarmudu Muhtarı)

   Beyarmudu köyü muhtarı Mustafa Tan, varılan anlaşmanın içeriğini tam olarak kimsenin bilmediğini, gazetelerde yer alan haberlere göre ise iyi bir adım atıldığını belirtirken, “bu anlaşma ile köyde herhangi bir hareket veya değişiklik olacağına inanmıyorum” dedi.

    Tan, buralarda yapılacak mülklerin, başka yerlerden gelecek insanlara satılması konusunda umutlu olmadığını ifade ederken, kendileri açısından esas sorunun köydeki işsizlik olduğunu ifade etti.

 

Beyarmudu sakinleri ne dedi?

 

Fikret Güneşliler

Belki bu anlaşmanın yararları olabilir. Ancak köyde arsa açanlar var ve hiç kimse de gelip bu arsaları almıyor. Burası açık hava hapisanesi gibidir, hala daha köye girip çıkarken bizi yazarlar ve bu durum böyle de devam edecek. Bu şartlarda bu bölgeye gelip yerleşecek veya iş yeri açacak olanların ben aklından şüphe ederim.

 

Abit Tekok

   Bence köy ve bölgeye hiçbir faydası olmayacak. Çünkü İngiliz bölgedeki tüm suları kuruttuğu için kimse gelip bu bölgeden arazi almaz. Yine bu bölge mahrumiyet bölgesi olduğu için, burada bazı köylüler dışında inşaat yapan da yok. Acaba iş alanının olmadığı, giriş çıkışların izne tabi olduğu bu mahrumiyet bölgesine kim gelip de ev yapar veya iş açar. Bu nedenledir ki ben bu anlaşmanın hiçbir faydası olacağına inanmıyorum. Zaten İngilizlerin Kıbrıs Türklerine hiç bir faydası yok, ama zararı çok.

 

Kemal Türer

   Bu anlaşmanın köye faydasının olacağını zannetmiyorum. Bölgede para yok, iş yok, açılmış birçok arsa bekler bunlara bakan bile yok. Bu bölge öyler bir bölgedir ki sürekli nüfusu azalır. Bu şartlarda kim gelip bu bölgeye yerleşir.

 

Taner Zaimoğlu

   Belki az da olsa faydası olabilir ama İngiliz esas Rum hükümetini tanır. Herhalde yapılan bu anlaşma da onların yararına olacak. Mesela bölgede hali araziler var ve bu araziler durmadan Rum’lara dağıtılır, ben herhangi bir Türk’e hali arazi verildiğini duymadım. Bence bu anlaşma hali arazilerin Rum’lara verilebilmesi için yapılan bir kamuflajdır.

 

Kemal Vaiz

   Bence bazı açılardan faydası olacak. Mesela eskiden hiç kimse bu mal benimdir diyemiyordu ve bankalar da bu malları gösterip kredi alamıyordu. Yapılan anlaşmayı tam olarak bilmiyorum ancak herhalde bu anlaşma ile herkes malına benim malımdır diyebilecek ve buradaki bankalar da bu malları kabul ederek kredi verebilecekler. Bu da buradaki köylünün yararına olacak.

 

Sevil Lord

   Bize herhangi bir faydasının dokunacağına inanmıyorum. Belki parası olanlar bundan bir miktar yararlanacak ama bu bölgeden ev veya arazi kim alacak diye de düşünüyorum. Bölgenin esas problemi işsizlik. Buradaki gençler başka yerlerde iş bularak burayı terk ediyor ve nüfus da giderek azalıyor. Burada ne esnaf, ne çiftçi ne de diğer işleri yapanların doğru dürüst bir geliri var. Sanki terkedilmiş bir bölgede yaşarmış gibi hiç kimse bizimle ilgilenmez. Eğer İngiliz Üsleri ve Rum tarafı olmasa buradaki insanlar sefalet içinde yaşar.

 

Erkal Eskimuhtaroğlu

   Ben Üsler Bölgesindeki arazilerin imara açılması ve satışının yabancılara da yapılması ile ilgili yapılan anlaşmanın kısa vadede bize yararı olacağına ihtimal bile vermiyorum. Çünkü bu bölge resmen kaderine terkedilmiş bir bölgedir. Kim gelip de bu bölgeye yerleşmek ister veya kim gelip de burada iş kurmaya çalışır. Zaten burada bulunan az sayıda esnaf da zararına çalışır, bunun için ben şahsen herhangi bir artı beklemiyorum.

 

Kerim Kopça

  Bizim bölgeye ne kadar hak verirlerse versinler herhangi bir ilerleme olacağına inanmıyorum. Ben 45 yıl İngiliz Üslerinde çalışarak aileme baktım, şimdi burada da iş olanakları çok azaldı. Benim damadım ve oğlum bizim tarafta bedavaya çalışır, eğer biz yardımcı olmazsak kesinlikle geçinemezler. Yani İngiliz bu bölgelerde inşaat izni vermeyi kolaylaştırsa kim ev yapabilir veya bu yokluk bölgesinden hangi akıllı gelip de yer alır. Bu nedenle bu anlaşmanın hiçbir faydası olmaz.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 03:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473