Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Baş müzakereci Ömer Çelik, fasılların açılmamasından bahsedilmesinin 18 Mart anlaşmasına bağlılığın reddedilmesi anlamına geldiğini belirterek, "Yakın zamanda gerekirse komisyona resmi bir mektup yazmayı da düşünüyorum." dedi. Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantında AB Türkiye Raporu'nu değerlendirdi.
AB’nin her defasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimine atıfta bulunarak Türkiye’ye “bir üye ülkeyi tehdit etmeyin” dediğine vurgu yapan Çelik, “Açık bir şekilde söylüyoruz, GKRY’nin Türkiye’nin kıta sahanlığı içinde Kuzey Kıbrıs’ın da ortak olduğu münhasır ekonomik bölgelerde tek başına gaz çıkarması gibi bir şey söz konusu olamaz” dedi.
GKRY’nin bu süreçte Türkiye’yi İtalya ve Fransa ile karşı karşıya getirme gibi bir oyun ürettiğinin de altını çizen Çelik, diğer iki ülkenin bu duruma müsaade etmemesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Çelik, “Ürettikleri Kıbrıs politikasıyla Türkiye’nin AB üyeliğiyle bağlantısını kurmaları, olsa olsa bir şantaj olur.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ele alınması gereken bir raporda üye ülkelerle ikili ilişkilerine girilmiş olmasının da "absürd bir yaklaşım" olduğunu belirten Çelik, getirilen eleştirilerin tek taraflı, seçici bir yaklaşım olduğunun açık bir şekilde ortada olması nedeniyle, kendileri için yok hükmünde olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, aynı nedenle söz konusu eleştirilerin genişleme belgesinde de yer almaması gerektiğine dikkati çekti.
AB'nin kendini tanıttığı gibi değerler üzerine kurulu, normatif bir güç ise Türkiye ile ilişkilerinde samimi olup 23. ve 24. fasılları açması gerektiğini söyleyen Çelik, “En çok eleştirdiğiniz konu 23. ve 24. fasılları içermektedir. Buyurun 23. 24. fasılları açın. Bakalım ilerleyebiliyor muyuz, ilerleyemiyor muyuz? Ama sadece fasıl açmaksızın bunların içeriğine ilişkin eleştiri getirmeniz, burada iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını gösterir” değerlendirmesinde bulundu.