banner564

Rumlardan veto yok

AB, Türkiye’ye göçmen sorunundan dolayı 3 milyar Euro yardım yapmaya, 17’nci müzakere başlığının açılması ve Ekim 2016'dan itibaren vize serbestliğine şartlı onay verdi

 Rumlardan veto yok
banner598
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 11 yıl sonra Brüksel’de gerçekleşen kritik zirveden sonra yapılan açıklamaya göre, AB, Türkiye’ye göçmen sorunundan dolayı 3 milyar Euro yardım yapmaya, 17’nci müzakere başlığının açılması ve Ekim 2016'dan itibaren vize serbestliğine şartlı onay verdi. Üye ülkelerden gelen baskı neticesinde Rum Yönetimi'nin fasılların açılması konusundaki veto tutumunda yumuşama olduğu bildirildi…
AB-Türkiye Zirvesi öncesi Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’le samimi bir sohbet gerçekleştiren Türkiye Başbakanı Davutoğlu, müzakerelerin gayet iyi gittiği Kıbrıs'ta önümüzdeki aylarda sorunu çözebilmeleri halinde de Türk-AB ilişkilerin 'gelecekte bir rüya' değil, 'birkaç yıl içinde gerçek' olabilecek bir duruma dönüşebileceğini söyledi.
Brüksel'de düzenlenen AB - Türkiye Zirvesi sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, 2016 yılında AB üyelik sürecinin ivme kazanacağını belirterek, amaçlarının göçleri düzenleyip azaltmak olduğunu söyledi.
Davutoğlu, hükümetin reform hükümeti olduğun ifade ederek Türk toplumunun AB üyeliğini desteklediğini belirtti. AB'nin Türkiye'ye vereceği 3 milyar Euro'nun Türkiye'ye değil Suriyeli sığınmacılar için verildiğini belirten Davutoğlu fasıllarla ilgili AB'nin de deklarasyonu olacağını söyledi.

Anlaşmada neler var?
Brüksel'de varılan anlaşmaya göre; AB, Türkiye'ye 3 milyar Euro verecek, aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye katılım süreci yeniden canlandırılacak. 
Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı.
Avrupa Birliği, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro verecek. AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek.
 Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. Taslak metne göre AB ve Türkiye yılda bir kez zirve gerçekleştirecek.

Tusk: İlişkilerimizi yeniledik
 Türkiye - AB zirvesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker açıklama yaptı. 
Görüşme sonrasında açıklama yapan Tusk, “İlişkilerimizi üstdüzeyde yenilemiş olduk. Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye ortak çözecektir bu sorunu.
 3 milyar Euro'luk bir desteği Türkiye'ye sağlayacağız. Vize serbestisine ilişkin yapılması gerekenler var. Türkiye'yi son birkaç yılda ihmal etmiş olabiliriz. Belirli sayıda başlık açılmasını destekliyoruz” dedi.
 
Davutoğlu: Tarihi bir gün…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AB-Türkiye Zirvesi tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı. 11 yıl sonra Türkiye ile böyle bir zirve gerçekleştirildi.
 AB ile Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. 2016 yılının mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB'nin de yapacakları var. Tarihi bir zirve yaptık. AB ile ortak bir mekanizma kurmaya karar verdik. Her yıl 2 zirve yapmaya karar verdik. 14 Aralık'ta 17. başlık açılacak. Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlanacak. Vize muafiyeti ve geri kabul konularında çalışılacak. Bu 3 milyar Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak. Vize muafiyeti konusunda önümüzde açık takvim var, Ekim ayında devreye girecek. Türkiye mülteciler konusunda ortak eylem planındaki vaadlerini yerine getirecek” ifadelerini kullandı.

Halkın AB beklentisi artabilir…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin gerekli adımları atması ve Kıbrıs sorununun çözümü halinde Türk halkını AB üyeliği ile ilgili beklentisinin çok daha fazla artacağını söyledi.
"Türk toplumunun, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam ettiğini düşünüyorum." diyen Davutoğlu, AB'nin Türkiye'yi kabul edeceğine dair beklentinin ise çok düşük kaldığını ifade etti. Davutoğlu, yeni fasılların müzakerelere açılması ve vize muafiyetinin uygulamaya geçmesi halinde Türk halkının AB'ye üyelik beklentisinin çok daha fazla artacağını öne sürdü. Türk toplumunun çok dinamik, açık fikirli ve sonuç odaklı bir toplum olduğunu söyleyen Davutoğlu, son seçimde katılım oranı ve halk iradesinin parlamentoya yansıma oranının demokrasiler için bir mucize olduğunu savundu. 

Kıbrıs’ta müzakereler iyi gidiyor…
Başbakan Davutoğlu, yüzde 49,5 oranında halk desteğine sahip bir başbakan olarak Türk toplumunu AB'nin Türkiye'yi üye ülke olarak görmek istediğine dair ikna edebileceğini dile getirdi. Davutoğlu, bugün bu konunda AB'de siyasi bir irade görmüş olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Davutoğlu, hükümetinin çeşitli reform paketlerini hayata geçireceğini ve AB ile müzakerelerde yeni fasıllar açmak istediklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu, müzakerelerin gayet iyi gittiği Kıbrıs'ta önümüzdeki aylarda sorunu çözebilmeleri halinde de Türk-AB ilişkileri 'gelecekte bir rüya' değil, 'birkaç yıl içinde gerçek' olabilecek bir duruma dönüşebileceğini söyledi.

Juncker: Kıbrıs meselesi çözülürse…
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Türkiye ile ilişkileri son yıllarda ihmal ettikleri algısının doğru olmadığını savundu ve Türkiye ile ilk kez bir zirve toplantısının düzenlendiğini hatırlattı. Kıbrıs meselesinin çözülmesinin ilişkilere çok yardımcı olacağını vurguladı ve bu konuda da işlerin yolunda gittiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2015, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473