İbrahim DİRAN
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile enerji iş birliği anlaşması kapsamında deniz altına döşenecek kablo sayesinde elektrik sağlanması projesi için oluşturulan ortak çalışma gruplarının çalışmalarını neredeyse tamamladığını belirterek, "Bundan sonrası da siyaseten şekillendirebileceğimiz bir sürece bakıyor. Bu yıl bitmeden uygulanmasına başlanması planlanan projenin yaklaşık 2 - 2,5 yılda tamamlanmasını öngörüyoruz. Proje gerçekleştiği zaman anavatanımızla KKTC'nin elektrik enerjisi de birbirine bağlanmış olacaktır" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Atun, Türkiye'den KKTC'ye deniz altından elektrik getirilmesi projesinin hayata geçirilebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile 11 Ekim 2016'da enerji işbirliği anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.
Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin en başından beri söz konusu projeyi sahiplendiğini vurgulayan Atun, adaya elektrik götürülmesinin hem KKTC hükümetinin hem de arada kısa bir dönem hariç 2009'dan bugüne kadar ekonomi ve enerji bakanı olarak kendisinin en değer verdiği projelerden biri olduğunu söyledi.
“Güneye de vermeye hazırız"
KKTC'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile 2011 yılında yüksek gerilim hattı düzeyinde elektrik enerjisi bağlantısı yaptığını hatırlatan Atun, şu anda GKRY ile üç noktada toplam 400 megavatlık bağlantı bulunduğunu aktardı.
GKRY ile halen karşılıklı olarak elektrik alışverişine entegre olduklarını anlatan Atun, "Türkiye'den gelecek elektriği her zaman Güney Kıbrıs'a da vermeye bu bağlamda hazırız" ifadesini kullandı.
Miktarı açıklamadı
Deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesiyle Türkiye'den KKTC'ye taşınacak yıllık elektrik miktarının hesaplamasının da yapıldığını belirten Atun, "Türkiye Cumhuriyeti ile bu konuda da hemfikiriz. Ancak bunu siyaseten tam olarak mutabakat sağlanmadan şu etapta açıklamayalım" ifadesini kullandı.
KKTC'de her yıl tüketilen yaklaşık 1,5 milyar kilovatsaatlik elektriğin büyük bölümü halen fuel-oil ile çalışan santrallerden sağlanıyor.
Atun, ATO Başkanınu kabul etti
Öte yandan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.
Kabulde yaptığı konuşmada Atun, KKTC’nin bu yıl ilk kez cari fazla verdiğini, 170 milyon cari fazla verildiğini, bunun temelinde yatırım finansmanının kolaylaştırılmasının yattığını, Türkiye’nin verdiği katkının da öneminin büyük rol oynadığını söyledi.
Türkiye ile KKTC arasında inşa edilen su boru hattına da değinen Atun, projenin Kıbrıs Türkü’nün gelecek 50 yıllık ihtiyacını karşılamaktan öte, bölge ülkelerine de su temin edebilecek şekilde tasarlandığını ifade etti. Atun, “Bu da Kıbrıs Türkü’ne siyasi güç verecek” dedi.
Doğalgaz rezervi var
Gaz ve petrol arama/çıkarma yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile doğal gaz arama, kaynağa erişme ve ticari değerlendirme anlaşmasının bulunduğunu, bu çerçevede petrol arama çalışmalarının devam ettiğini de ifade eden Atun, “Rezervler olduğu yönünde emareler var” dedi. Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ile alının verilerin değerlendirilmekte olduğunu kaydeden Atun, bölgeye sondaj platformunun getirileceğini söyledi.
Baran: Barışı isteyen Türk tarafı
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın daveti üzerine adaya gelen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, KKTC’nin Türk halkı için önemli bir ülke olduğunu, KTSO yetkilileri ile gerçekleştirilecek görüşmede ekonomik bağların nasıl geliştirileceğini konuşacaklarını söyledi.
Kıbrıs’ta barışı isteyen tarafın Türk tarafı olmasına rağmen mağdur edilen tarafın da Türk tarafı olduğunu ifade eden Baran, Türkiye’nin dünyanın en güçlü ülkeleri arasında olduğunu, başına sarılan sıkıntılara rağmen dünyanın ekonomik olarak yükselen yıldızı olacağını, Türkiye’ye bağlı olarak da KKTC’nin de refahının gelişeceğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2017, 11:14