Haber: Tuğçe Ülkü AYDIN
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün toplandı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 11.00’de toplanan Genel Kurul’da KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında Tüketicilerin Korunması Konusunda İşbirliği Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ürün Güvenliği Konusunda İşbirliği Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.
Uluçay: Bu yasa büyük önem taşıyor
Konu hakkında ilk sözü alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, mevzuatı AB’ye uyumlaştırma konusunda epey bir yol kat ettiklerini belirterek, AB mevzuatına uyum konusunda bu yasa tasarısının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Uluçay, bunu olumlu bir adım olarak değerlendirdi ve grup olarak onay vereceklerini söyledi. Uluçay’ın konuşması ardından, oylamaya sunulan tezkere, oy birliği kabul edildi.
Angolemli dövizdeki yükselişe dikkat çekti
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “dövizin durumu” hakkında yaptığı konuşmada, halkın her gün döviz karşısında ezildiğini, hükümetin bu konuda doyurucu bir çalışma yapmadığını vurguladı. Hükümetin bu konuda acil önlem alması gerektiğine dikkat çeken Angolemli, dövizle borçlananların durumuna işaret etti. Angolemli, hükümetin yaptığı son zamları eleştirdi.
Özdenefe: Sıkıntı devam ediyor
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, KTAMS’ın Girne Sosyal Sigortalar Dairesi’nde bir haftadır yaptığı grev hakkında söz aldı. Hem vatandaşların hem de çalışanların mağdur olduklarını söyleyen Özdenefe, aslında Sosyal Sigortalar Dairesi’ndeki sıkıntının uzun zamandır devam ettiğini kaydetti. Son dönemde daireden 5 tane personelin eksilmesiyle, sıkıntıların daha da arttığını ifade eden Özdenefe, mevcut teşkilat yasasında da sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Saner: Sorun birkaç gün içinde çözülecek
Özdenefe’ye cevaben söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, Özdenefe’nin konuya gösterdiği duyarlılık için teşekkür ederek, aynı duyarlılığı CTP döneminde de beklediklerini kaydetti.
Personelin durumu hakkında bilgi veren Saner, bazı sıkıntıların yasal mevzuattan dolayı yaşandığını söyledi. Saner, personel sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini sözlerine ekledi.
Soyer: Vatandaşı kim koruyacak?
Rapor ve tasarının bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanması ardından tasarının madde madde okunması sırasında CTP Milletvekili Ferdi Sabir Soyer söz aldı. Soyer, imzalanan protokolün pozitif olduğunu belirterek, amaç maddesinde bahsedildiği gibi tüketicinin sağlık ve diğer hizmetler konusunda korunmasını amaçladığını belirterek, ancak KKTC vatandaşlarını kimin koruyacağını, hangi protokolle sağlanacağını merak ettiğini söyledi. Tüketicinin korunmasını içeren bir protokol olduğunu belirten Soyer, GSM’de yapılan zammı örnek göstererek KKTC vatandaşlarını kimin koruyacağını sordu.
Dürüst: GSM’e zammı biz yapmadık
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, 2007 yılında bu artışın her ay yapılmasını imzalayanın CTP’nin de yer aldığı hükümet olduğunu anımsattı. Artışın her 6 ay sonunda yapılan artış olduğunu anımsatan Bakan Dürüst, bu artışın CTP hükümetleri döneminde firmalarla yapılan anlaşmaya atılan imza neticesinde olduğunu kaydetti. GSM ücretlerine yapılan zammın yüzde 9,8 olduğunu vurgulayan Bakan Dürüst, bu zammı bakanlığın yapmadığını, protokol gereği yapıldığını söyledi.
Atun: 2 yıl garantili
Daha sonra söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, imzalanan anlaşmanın önemine işaret etti. Tüketiciler Yasası’nın geniş kapsamlı olduğunu, bu konuda birçok tüzük hazırlandığını ve bunların devrede olduğunu anlatan Bakan Atun, garantiler, tüketicilerin hakları konusunda ise bir uygulama söz konusu olduğunu kaydetti.
Bir Tüketici Konseyi olduğunu ifade eden Bakan Atun, garanti belgesi olsa da olmasa da dayanıklı tüketim mallarının 2 yıl garantili olduğunu vurguladı. Konuşmalar sonunda tasarının bütünü oylanarak, tasarı oy birliğiyle kabul edildi.
Ürün Güvenliği İşbirliği Protokolü kabul edildi
Tasarı açık oylamada, 32 kabul oyu aldı. Ret ve çekimser oy kullanılmadı. 18 milletvekili oylamaya katılmadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ürün Güvenliği Konusunda İşbirliği Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi. Genel Kurul’da daha sonra, Komitelerden gelen tasarı ve önerilerin görüşülmesine geçildi.
İki öneriye oy çokluğu
Genel Kurulda daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Değişiklik Yasa Önerisi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat Değişiklik Yasa Önerisi ele alındı. Her iki öneri de oy çokluğuyla kabul edildi.
Oylamaya geçilmeden önce İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, her iki öneriyle ilgili raporu okudu. Öneriler üzerine CTP Milletvekili Ahmet Gülle ve TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli söz aldı.
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2017, 09:58