banner564

“Reklam anarşisi”

Mehmet Avcı, yol kenarlarına; plansız, programsız ve gelişigüzel dikilen tabelaların trafik kazalarına davetiye çıkardığını savundu

“Reklam anarşisi”
banner598
KKTC’de yıllardır kanayan yara haline gelen ve  alınan bütün  önlemlere rağmen önüne geçilemeyen trafik kazaları ülkede küçük büyük herkesi tedirgin etmeyi sürdürüyor.  Trafik kazalarına yalnızca dikkatsiz sürüş, alkol ve hızın değil yol kenarlarına ve yasak olmasına rağmen refüj aralarına  gelişigüzel dikilen reklam panolarının da davetiye çıkardığı iddia ediliyor.
Bu iddiayı doğrulayan Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, “Bu tabelalar nedeniyle KKTC’de reklam anarşisi yaşanıyor” dedi.
Diyalog Gazetesi’ne konuşan TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, gelişigüzel dikilen reklam panolarından belediye ve devleti sorumlu tuttu.  Avcı’ya göre, para uğruna memleket kirletiliyor.

“Sürücülerin dikkati dağılıyor”
Avcı, “KKTC’de reklam anarşisi yaşanmaktadır. Yıllar önce hazırlanan ve sadece küçük tabelaların yapılmasını ön gören tüzüklerle idare ediyoruz. Devasa reklamların betonla çakılmış ayakları, anayollara yakınlığı, özellikle gece yanıp sönen ışıklı reklamlar, uzağa kadar etki eden LED ışıklar, sürücülerin dikkatini çok fazla çekiyor. Bu da ne yazık ki ölümlü trafik kazalarına neden oluyor. Trafik kazaları geliyorum denen bir ülkede yaşıyoruz. Reklam tabelaları yüzünden kaza oldu mu diyene de sormak istiyorum. Kaç kişi ölünce değiştirmeyi düşünüyorlar, önemli olan kazayı önlemektir. Yetkili makamlar; özellikle belediyeler ve izin veren kaymakamlık da para alırdı eskiden. Hala  gerek devlet gerekse belediyeler bunu gelir kaynağı olarak görüyorlarsa resmen ayıp ediyorlardır. Çünkü yanlıştır. Devasa reklamlar, yolların uzağına konulur  görünsün diye. Ama biz de ne yazık ki anayola çok yakın. Bugün Güney Kıbrıs’ta da Türkiye’de de başka ülkelerde de reklam panoları yoldan çok uzaktadır. Biz de utanmasalar yolun içerisine koyacaklar” dedi.

“Refüj aralarındaki reklam panoları...”
Mehmet Avcı’nın dikkat çektiği bir diğer nokta ise refüj aralarındaki reklam panoları oldu. Avcı, “Refüj aralarında reklam panosu yasak olmasına rağmen, ülkemizin bir çok noktasında bu yasak maalesef ki deliniyor. Bu uygulama Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı Cemal Bulutoğluları döneminde yapıldı. Bunların sakıncalı olduğunu belirten bir yazının Belediyelere gönderildiğini biliyorum. Ama o dönemin belediye başkanlığı, yetki bende bunu kaldıramazsınız dedi. Belediye Başkanı değişti ama bu kez de yeni bir girişim yapılmadı. Tekrar bu yazının gönderilmesi gerekiyor. Yeni Belediye Başkanı da bunu kendi içinde değerlendirip, sakıncalı buluyorsa kaldırmalı. Ama birilerinin bunu söylemesine gerek yok. Çünkü onların görevi tehlikeyi fark edip kaldırmaktır.”

 “Trafik tabelalarımız standart ama…” 
Trafik levhalarının yeteri kadar bilgi verdiğini düşünüyor musunuz sorusuna da yanıt veren Mehmet Avcı, “Şu anda levhalarımız standartlarda diyerek eksik yönlere dikkat çekti ve “Son zamanlarda dikilen bütün levhalar standart olmaya başladı. Ancak trafik levhasının önüne, sağına ve soluna konulan reklam panolarıyla maalesef onların görünürlüğü ve dikkat çekiciliği azalmaktadır. Özellikle gece konulan ışıklı reklamların arasındaki ışıksız trafik levhası zaten görülmemektedir” ifadelerini kullandı. 

“Ağaçlar trafik levhasını kapatıyor”
Trafik Levhaları ülkemizde standart diyen TKÖD Başkanı Avcı,  bazı levhaların ise ağaçların ardına saklandığının altını çizerek, “Kimi trafik levhaları ağaçlardan görünmüyor. Ağaçların trafik levhasını kapatmaya hakkı yoktur. Gerekiyorsa ağaçlar kesilmeli. Zira yol dibine ağaç ekilmez. Yani araba bir tehlike anında sağa ya da sola kaçarsa ağacın köküne çarparsa öldürücü hale gelir” dedi. 

Para uğruna ülkemiz kirletiliyor
Ülkemizde reklam anarşisi yaşandığını savunan Mehmet Avcı şunları kaydetti, “Reklam panolarının çevre kirliliğine neden olduğunu da düşünüyorum. Şu anda boyutu arsız düzeyde arttı. Her köşede bir reklam tabelası var. Burada sorumlu kimdir, onu da bulamıyoruz. Hiçbir belediye ses çıkarmıyor, oh bir para daha geldi bana diyor. Yani para uğruna memleketimiz kirletiliyor. Özellikle Lefkoşa – Girne yolunun dozu kaçtı. Bugün arazi sahipleri bile reklam kiralamaya başladı. Ki normalde özel arazilere reklam konulmasının ya vergisi çok yüksek olmalı, ya da yasaklanması lazım.”


Demircioğlu: Standardımız yok
Reklamcılar Birliği Başkanı Derya Demircioğlu’na göre de  belirli bir standarda oturtulamayan reklam panoları, trafik kazalarının nedenlerinden biri olabilir.. Zira hala 1950’li yıllarda hazırlanan yasanın uygulamada olduğunu söyleyen Demircioğlu,  bir an önce yasanın modernize edilmesi gerektiğini belirtti.
Reklam panolarıyla ilgili konuşan Demircioğlu, “Bu şekilde olursa kazalara sebebiyet verebilir. Olmaz dersek yalan söylemiş oluruz. Reklam panoları dikkat dağınıklığına yol açabilir, kazalara da davetiye çıkarabilir.  Bunun önüne de dünya ülkelerindeki standardı sağlayarak geçebiliriz. Mesela yola çok yakın olmamalı, LED ekranlı olanların da gözü almaması gerekiyor. Reklamcıların, refüj içerisine reklam tabelası yerleştirmesi yasak. Ama bugün birçok noktaya baktığımız zaman hala refüj içlerinde reklam tabelası görebiliyoruz.  Yasak olmasına rağmen neden kaldırılmadığını bilmiyoruz. Ama maalesef şu andaki düzenleme baştan sona yanlış. 1950’li yıllarda hazırlanan yasaya göre bu kurallara uyuyoruz. Ama bu yasanın modernize edilmesi gerekiyor. Bu modernize edilmesini de ilgili devlet kurumu ve birliğimizin birlikte ele alması gerekiyor. Ayrıca biz nasılsa kendimiz bir sivil toplum örgütüysek bu konuyla alakalı sivil toplum örgütleriyle çalışmayı uygun görürüz. Bunun çok zor olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu. 

“Standart olursa çevre kirliliği azalacak”
Demircioğlu, reklam panolarının trafik kazalarına sebebiyet olmasının yanı sıra çevre kirliliğine de neden olduğunu vurgulayarak, “Şu anda ülkemizdeki hiçbir reklam panosu standart değil. Çok sayıdaki reklam panosunun kirliliğe neden olduğunun farkındayız. Bu sayının azaltılması, daha etkin hale getirilmesi ve sadece KKTC’de faaliyet gösteren reklamcılar birliğine kayıtlı mukayyitlikten onaylı firmaların bu işi yapmasını istiyoruz. Bir standart isteniyorsa biz reklamcılar buna hazırız. Her belediyenin kendine göre almış olduğu bazı kurallar var. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin uygulaması ve fiyatları farklı, Girne’nin ki farklı. Ve bu işi de yapan bir sürü firma var. Biz yıllardır İçişleri Bakanlığı’na, Karayolları Dairesi’ne gittik, Belediyelere gittik. Bu konu hakkında sürekli de görüşüyoruz. Tabela çalışmaları bir ihtiyaç ve olması gerekiyor. Fakat belli bir standartta yapılması hem sağlamlık, hem estetik hem de güvenlik açısından yararlı olacak. Böylece çevre kirliliği daha az olacak” ifadelerini kullandı. 

“Master Plan Hazırlanmalı”

Demircioğlu; reklamcılığın standarda oturtulması için yapılması gerekenler hakkında ise, “Her bölge için ayrı bir master plan hazırlanmalı. Belirli yerlerde panolar olmalı. Üretimle ilgili malzeme belirli standartta olmalı. Bunun haricinde başka çalışmalar yapılmamalı. Lefkoşa Surlar içinde ayaklı panolar yapılmalı, böylece yürüyüş yolu da engelememiş olur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2014, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474