banner564

Rakamlar yetersiz bulundu

Meclis Genel Kurulu’nda; Sayıştay, Yüksek Yönetim Denetçisi ve Sağlık Bakanlığı bütçeleri onaylandı

Rakamlar yetersiz bulundu
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2017 Mali Yılı Bütçesi Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine dün de devam edildi. Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.45’te başlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısında Sayıştay, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) ve Sağlık Bakanlığı bütçeleri onaylandı. 

Siber İstanbul’daki saldırıyı kınadı
Sayıştay Bütçesi konusundaki görüşmeler öncesinde Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber söz alarak, 10 Aralık’ta İstanbul’da meydana gelen hain terör saldırısını kınadıklarını belirtti.
Genel Kurul toplantısında daha sonra, komiteden 5 milyon 74 bin 800 TL olarak geçen Sayıştay bütçesi ele alındı.

Tatar: 25 kişiyle Sayıştay faaliyetlerini sürdürmek zor
Sayıştay Bütçesi konusunda İlk sözü alan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, Sayıştay’ın önemine işaret ederek, bağımsız yerel yönetimlerin de Sayıştay denetimine bağlı olduğunu kaydetti. 25 kadar denetçiyle bu faaliyetleri yürütebilmenin zorluğuna işaret eden Tatar, Sayıştay’ın görevini tam anlamıyla yapabilmesi ve bağımsızlığı için bir takım çalışmalar yapıldığını söyledi.

Angolemli: Partizanca tavırlar DAÜ’yü batırdı
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, DAÜ’de yaşanan olayı eleştirerek, partizanca tavırlar nedeniyle okulun batırıldığını savundu. Sayıştay’ın DAÜ’yü denetlemediğini ileri süren Angolemli, etkin denetim için Sayıştay’a yeterli personel sayısı, bina ve araç gerecinin verilmesi gerektiğini söyledi.

Taçoy: Denetimler sık ve profesyonelce yapılmalı
Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, Sayıştay’ın çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek, denetimlerin sık ve profesyonelce yapılması gerektiğini belirterek, denetimlerde ise yaptırım gücü olması gerektiğini vurguladı.
Sayıştay’ın yeni dönem çalışmalara değinen Taçoy, bir denetleme kurumunun yaptırım gücü olması isteniyorsa mahkemeye verme yetkisinin de olması gerektiğini söyledi.

Şahali: Sayıştaydan sonra adli makamlar devreye girmeli
CTP Milletvekili Erkut Şahali de, devletin mali denetim organı Sayıştay Başkanlığı’nın çok önemli bir kurum olduğunu vurguladı. Şahali, Sayıştay sonrası sürecin adli makamların devreye girmesi gerektiğine işaret ederek, süreçten tatmin edici sonuçlar elde edilemediğini kaydetti.
Sayıştay Başkanlığı’nın ihtiyaçlarına dikkat çeken Şahali, yürütülen işin bütünlüklü olması gerektiği gibi, hatasız işlemin de şart olduğunu vurguladı.

Uluçay: Sayıştay geliştirilmeli
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, İstanbul’da yaşanan terör saldırısını kınayarak başladığı konuşmasında, Sayıştay’ın geliştirilip, günceli yakalamasının önemine işaret etti.
Kurumun geliştirilmesi üzerinde uzun zamandır yürütülen çalışmalarda, yavaş da olsa bir yol kat edildiğini ifade eden Uluçay, Sayıştay’ın devletin harcamalarını birebir kontrol eden bir kurum olduğunu söyledi. Uluçay, Sayıştay Komitesi’nin, Sayıştay’ın aynı zamanda devletin tasarruf sağlamasına dönük çalışmalar yapabilmesi için bir takım düzenlemeler yapmaya çalıştığını anlattı.

Dinçyürek: Özerklik desteklenmeli
Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek de, Sayıştaylık Kurumu’nun önemine işaret ederek, kurumun idari, hukuki ve mali anlamda özerkliğinin güçlendirilmesi gerektiğini savundu.
Özerkliği olmadan çalışan bir kurumun, devleti denetlerken yaşayabileceği sıkıntılara dikkat çeken Dinçyürek, Sayıştay Kurumu’nun gerek hukuki, gerekse mali anlamda özerkliğinin geliştirilebilmesinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Ombudsman bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi 
Cumhuriyet Meclisi, 2017 bütçesinde 1 milyon 890 bin 100 TL ödenek öngörülen Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesini oy çokluğuyla kabul etti. 

Çeler geçmişte yapılan hatalara değindi  
TDP Milletvekili Zeki Çeler de, Obudsman’ın önemine işaret ederek, Ombudsman’ın görevleri konusunda yasasında geçmişte yapılan değişikliğe dikkat çekerek, değişiklikle bazı yetkilerin elinden alınmasını eleştirdi. Çeler, Ombudsman’ın yetki alanına, Sayıştay, Kamu Hizmeti Komisyonu, Bakanlar Kurulu ve Polis Örgütü’nün de dahil edilmesini istedi. 

Gündüz: Ombudsman bütçesi yetersiz 
Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz ise, Ombudsman’ın önemine işaret ederek, günümüz koşullarında Ombudsman bütçesinin yetersiz kaldığını dile getirerek, eksikliklerin giderilmesinin önemini vurguladı. 

Gülle: Olumlu işler görülmeli
CTP milletvekili Ahmet Gülle, Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşmasına Türkiye’deki terör olayına değinerek başladı, üzüntüsünü dile getirdi. Sağlık konusuna da değinen Gülle, kaygıları olduğunu dile getirdi. Ahmet Gülle, sağlıkta eleştiriler olabileceğini ancak bütün branşlarda yapılan olumlu işlerin de görülmesi gerektiğini vurguladı. 
“Vatandaşlar, sigortadan ve kamudan gelen haklarını nitelikli şekilde kullanamıyor” değerlendirmesini yapan Gülle, “Bunları gidermek sağlıktaki reformun hedefi olmalı. Kamuda her hastanın en iyi şekilde hizmet alabileceği bir yapıyı oluşturmaya, bunu yapmaya çalışmalıyız” dedi.

İzbul: İstikrarsızlık hedefinin önünde engeller var
Bütçe üzerine söz alan CTP milletvekili Salih İzbul, konuşmasına Türkiye’deki terör olayına değinerek başladı, bu olayların son bulmasını diledi.
Ülkede, “değişime kapalılık”, “yenilik gerçekleştirememe”, “doğrunun üzerine gidememe” gibi bir yapı olduğundan söz eden İzbul, “Sorun esası budur” dedi.
Son 40 yılda ülkede 39 hükümet değiştiğini söyleyen İzbul, istikrarsızlığın hedeflerin önünde engel olduğunu söyledi, “Düşünce devrimi yapmamız gerek, sadece sağlıkta değil” şeklinde konuştu.
2017 sonunun seçim için hedef gösterildiğini de belirten Salih İzbul, “Yani sağlık başka bahara kalacak, umarım ben yanılırım. Umarım önümüzdeki yıl Sayın müsteşarın dediği gibi sağlık yılı olur” dedi. 

Serdaroğlu: Sistem üzerine konuşulmalı
UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, sağlık bütçesi üzerine söz alarak, “Altyapıyı düzelttik diye konuşursanız olmaz. Teknik değil, sistem üzerine konuşmalıyız” dedi. 
Serdaroğlu, Sağlık Yasası’nın hayata geçmesi gerektiğini dile getirerek, bu yasa üzerine 1 yıl çalıştıklarını anımsattı.
Ergün Serdaroğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde 16-17 doktor olduğunu belirterek, kendilerine doktorların sağlık konusundaki yasaları geçiremediği için eleştiriler geldiğini de ekledi. 

Hamzaoğulları: Röntgen cihazı yok
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da Meclis’te söz aldı. Yeni Erenköy Sağlık Merkezi’nin tamamlandığını, bu merkezin açılışının ölümlü trafik kazası nedeniyle gerçekleşmediğini anımsatan Hamzaoğulları, Buranın eksikliklerinden söz etti. 
Biray Hamzaoğulları, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi’nin röntgen cihazı olmadığını söyledi. 
Karpaz bölgesinde 112 acil ağı kurulması gerektiğini ifade eden Hamzaoğulları, “Pamuklu yöresindeki araziler Sağlık Bakanlığı’na aittir. 120 yatak kapasiteli hastaneyi buraya yapabilirsiniz” dedi.
Sağlık alanında eleştirilerde bulunan Hamzaoğulları, “Mecliste 16 doktor var, bir taneniz ‘Gazimağusa Hastanesi’ yeterlidir diyemez. Diyemezsiniz” şeklinde konuştu.

Erçal: Arzuladığımız yerlere gidemiyoruz 
CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, Meclis’teki konuşmasında Türkiye’deki terör olaylarına değindi.
Erçal, 40 yıldır aynı konuların konuşulduğunu kaydederek, “Herkes aynı şeyler söylüyor ama arzuladığımız hızla arzuladığımız yerlere gidemiyoruz. Bu niyet meselesi, tümümüz bir takım özverilerde bulunmalıyız, devlet politikası oluşturmalıyız. 40 yılda 39 hükümetle bir şey başarılmayacağını gördük” dedi.
Genel Sağlık Sigortası, Döner Sermaye, Sağlık Çalışanları, Hasta Hakları, Özel Hastaneler yasa tasarılarına işaret eden Erçal, ikinci iş yasağı konusuna değindi.

Pilli: 42 yıldır aynı sorunlar konuşuluyor
UBP milletvekili Ali Pilli, bu kürsülerden 42 yıldır sağlık sorunlarının konuşulduğunu söyledi, “Sorunlar herkes tarafından biliniyor. Sorunların ertelenmeden hemen şimdi çözülmesi gerek. Sağlık hizmeti alan da veren de çeşitli mağduriyetler yaşıyor. Kimsenin sabrı kalmadı. Kendi ülkemize özgü bir sağlık politikası oluşturmalıyız. Hükümetler değiştiğinde sağlık politikaları değişmemeli. Gerekli yasaların Meclise sunulması gerek. Sağlıkta sistem olmazsa olmazımız olmalı” dedi.
Pilli, Sağlık Bakanı Sucuoğlu’na sağlıkla ilgili yasaların durumunun ne olduğunu sordu.
Güzelyurt’un sağlık konusunda ihmal edilen bir bölge olduğunu dile getiren Pilli, “Güzelyurt hastanesinin başarısı bu Meclis’in başarısıdır” dedi. 

Sucuoğlu: İddialar gerçeği yansıtmıyor
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “devlet hastanelerine güven duyulmadığı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydederek, Ocaktan Kasıma kadar geçen sürede 4 devlet hastanesinde 900 binin üzerinde insana sağlık hizmet verildiğini kaydederek, “Bunlar küçümsenecek rakamlar değil” dedi. 
Sağlık Bakanlığı’nın 332 milyon 805 bin 100 TL olan bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 5 saat süren görüşmeler sonunda Meclis kürsüsüne en son Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu çıktı. Sucuoğlu, eleştirileri yanıtladı, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2016, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474