Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasında karşılıklı geçişlerin yapıldığı sınır kapılarında gerek teknik altyapı gerekse personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşanırken, sorunun giderilmesi için yarın ilk adım atılıyor.
Sınır kapılarında kamu-özel ortaklığında iyileştirme yapılacağı belirtilirken, bu yönde protokol imzalanacağı belirtildi.
Protokol kapsamında kapılardaki personel sayısının artırılması, altyapıda düzenleme yapılması öngörülüyor.
Sınır kapılarında yaşanan sorunların çözümü için oluşturan komitenin Başkanı UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, Ekonomik Örgütler Platformu’nun (EÖP) kapıların düzenlenmesi ve altyapıya katkı koyacağına işaret etti. Canaltay, Metehan, Lokmacı, Akyar ve Beyarmudu sınır kapılarında yapılacak düzenlemelerle kapılardaki geçişlerde rahatlama yaşanacağını belirtti.
Saatlerce bekleyenler oluyor
“Belirli kara sınır kapılarında son dönemlerde yoğunluk çok ciddi artmıştır. Kapılarda 1-1,5 saat bekleyenler olmuştur” diyen Canaltay, öncelikli hedef olarak sınır kapılarındaki yoğunluğu azaltmak için alt yapısal sorunların çözümleneceğini söyledi. Canaltay, bu çalışmaların kamu maliyesine yük getirmeden Ekonomik Örgütler Platformu ile sağlanacağını belirtti.
Ekonomik Örgütler Platformu ile yaptıkları görüşmede, kamu özel ortaklığı ile çalışmayı kurumsal yapıya kavuşturmak amacı taşıdıklarını ifade eden Canaltay, şöyle devam etti:
“Sınır kapılarındaki geçişlerde insanlarımız, gelen turistler eziyet çekmesin. Daha çağdaş ve düzenli sınır kapıları yaratarak, KKTC’ye geçtiklerini hissettirmek… Maalesef bunu hissettiremiyoruz. Kapılarda çok büyük karmaşıklık vardır. Önlemek için de bugüne kadar pek bir girişim yapılamadı.”
Münhale çıkacak
Hedeflenen çalışmalarda ilk olarak polisin alt yapısını hızlandırmak amacıyla personel artırımına gidileceğini belirten Canaltay, “Sınır kapıları için 28 personele ihtiyaç var. Hükümet, muhaceret görevlisi alımı için en kısa zamanda münhale çıkacak” dedi.
Ekonomik Örgütler Platformu’nun kapıların düzenlenmesine, katkı koyacağını ifade eden Resmiye Canaltay, kara sınır kapılarındaki geçişlerdeki düzenlemeyi içerecek kamu-özel ortaklığındaki protokolün imzalanacağını belirtti.
Resmiye Canaltay, protokolün yarın hükümet ve Ekonomik Örgütler Platformu arasında imzalanmasının hedeflendiğini ve bu yöndeki görüşmelerin devam ettiğini de söyledi.
Canaltay, “Ekonomik kalkınmaya bir yönde katkı sağlayan sınır kapılarıdır. Ekonomik Örgütler Platformu bizlere çok destek çıktılar ve bütün şartlarımızı kabul ettiler. Kamuya ağır yük getirmeden kapılardaki düzenlemeler hızlı bir şekilde hayat bulacak” dedi.