İbrahim DİRAN
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazı Çavuşoğlu, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalıkla mücadele çalışmalarıyla Haziran 2018’de hastalıklardan arı bir duruma gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
Nazım Çavuşoğlu, çiftlikleri hastalıklardan ari olan 220 üreticiye hastalıktan arı olduğunu gösteren sertifikaları dağıtmak için düzenlenen törende, faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.
Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, hellimin AB ülkelerine ihracı için ön koşullardan biri olan hastalıklardan ari çiftlikler yaratmak için Veteriner Dairesi tarafından yürütülen Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi’nin ülkedeki hayvan varlığının hastalık açısından statüsünün bilinen bir konuma getirilmesi açısından da önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.
Hayvan hastalıklarına karşı mücadele çalışmalarının gıda güvenliği ve süt ürünlerinin ticaretinin önünü açmak için başlatıldığını, 7-8 ay önce başlatılan çalışmanın bu alanda başlatılan en büyük çalışma olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, hayvancıların bu çalışmalardaki mücadelesinin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.
Çavuşoğlu, “Her hafta 50-100 üretici hastalıktan arı sertifikası alma aşamasına gelmiştir. Dolayısıyla ortaya koyduğumuz hedef, en geç Haziran ayına kadar projenin tamamlanacağıdır” dedi.
Bugün itibarıyla tüm hayvanların hastalıklar açısından kontrol edildiğini, Löykoz ve Tüberküloz hastalıklarına rastlanılmadığını, Brusella hastalığının büyükbaş ve küçükbaşlarda yüzde 1.5 oranında olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, çalışma kapsamında yaklaşık 39 bin büyükbaş, 267 bin de küçükbaşın kontrol edildiğini ifade etti.
Hastalıklardan ari ülke
Çavuşoğlu, hedeflerinin Veteriner Dairesi’ne Avrupa Birliği standartlarını getirmek, Avrupa Birliği ülkelerine hellim ve diğer süt ürünlerinin ihracatının önünü açacak hayvan hastalıklarıyla etkin bir mücadele hayata geçirmek, hastalıklardan arı ülke oluşturmak olduğunun altını çizdi.
Sıcak süt veren işletmelerin tamamen soğuk süte geçmesi için, Aralık 2016’dan itibaren soğutucu tank veya süt sağım sistemi aldığını beyan eden 243 üreticiye yaklaşık 2.3 TL ödeme yapıldığını belirten Çavuşoğlu, 2018’de tüm üreticilerin soğutucu tank veya soğuk zincir sistemine geçmesini öngördüklerini, ancak süt üreticilerinin yüzde 5’inin dahi soğuk süt zincirine dahil olmamasının tüm çalışmaları anlamsız kılacağını söyledi.
Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK’in) milyonlarca TL’lik alacaklı bir durumdan tamamen teminatlı bir sisteme geçirildiğini, bunun 40 yıldır hayata geçirilemeyen bir sistem olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bununla birlikte süt fiyatlandırmanın sütteki yağ oranına bağlandığını, bir yılda süt kalitesinde iyileşme kaydedildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, sütteki yağ oranı 2,7 olan işletmelerde bugün yağ oranının 3,5’e çıktığını kaydetti.
“Gıda denetimleri en üst seviyede”
“Gıda denetimlerinde inanılmaz bir gelişme sağladık” diyen Çavuşoğlu, ilk kez zeytin yağı kalitesine yönelik bir çalışma yapıldığını, benzer çalışmaların hellimde de başlatılacağını ifade etti.
“Kooperatifçiliği öneriyoruz”
Kooperatifçiliğin de gelişmesini öngördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, her alandaki üreticinin birleşerek kendi ürünlerini pazarlamasını önerdiklerini söyledi.
Büyükbaş yetiştiricileri arasında birleşerek işletme kurmak isteyenlerin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyun tarımda da kullanılmaya başlanmasıyla tarımsal ürünlerde hem kalite hem de verimde arış yaşanacağına inanç belirtti.
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2017, 11:09