banner564

Piyasaya para  akışı hızlanacak

Erhürman ve Denktaş, 2018’e dair protokolün imzalandığını, Türkiye’den gelen kaynakların kullanılmaya başlanacağını belirtti

Piyasaya para  akışı hızlanacak
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Başbakan Tufan Erhürman, 2016-18 Mali Protokolü’nün 2018 dönemine ilişkin kaynakların kullanıma girmesi için rutin protokolün birkaç gün önce imzalandığını; 2019-2021 Mali Protokolü’ne yönelik görüşmelerin ise başladığını açıkladı.
Erhürman, protokolü, sosyal ve ekonomik kalkınma programı olarak gördüklerini ve özellikle bölgesel kalkınma projelerine önem vereceklerini söyledi.
Başbakan Erhürman, 2018’e ilişkin protokolde yılsonuna dek yapılabileceklerin saptandığını ve bakanlıklara görev dağılımı yapıldığını belirterek, ekonominin büyümesi, adil dağılımın sağlanması hedeflerini vurguladı.
Erhürman, 2016-18 dönemini kapsayan mali protokolünün son döneminin tamamlanmasına ve bu dönem içerisindeki kaynakların kullanıma girmesine ilişkin, bu dönemde rutin olarak imzalanması gereken protokolün birkaç gün önce imzalandığını belirtti.
Başbakan Erhürman, sosyal medya hesabında ve TAK muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamalarda, hükümetin 15 Şubat'ta güvenoyu aldığını, 2018 bütçesinin ise 7 Nisan'da resmileştiğini hatırlattı.
Başbakan Erhürman, hükümete yapılan her eleştiriyi saygıyla karşılayıp değerlendirdiklerini belirterek “Hedefimiz, ülkemizin ve halkımızın sosyal ve ekonomik kalkınmasıdır ve bu hedef doğrultusunda, seferberlik anlayışıyla, kararlılıkla çalıştık, çalışıyoruz, çalışacağız...” dedi.


Aktarılacak kaynak 1 milyar 230 milyon TL
2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ayrılan kredi ve hibe nitelikli kaynakların dağılımı ve kullanımını içeren ve 19 Nisan’da Başbakan Tufan Erhürman ile Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından imzalanan protokoller Resmi Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz yürürlüğe girecek.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konuyla ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) yaptığı değerlendirmede, protokollerin yürürlüğe girmesiyle piyasaya para akışının Mayıs sonu gibi olacağını, Nisan ayı da dahil olmak üzere bugüne kadar geçen sürede harcamaların tümünün yerel kaynaklardan karşılandığını belirtti.
Ek mesai ödemeleri konusunda da açıklamada bulunan Denktaş, dairelerin ek mesai konusundaki belgelerini hazırlamakta geciktiğini, Hazine Dairesi Müdürü’nün her daire müdürünü bizzat aramasına rağmen 47 dairenin harcama belgelerinin henüz gelmediğini belirtti.
“Ana sıkıntı tabii ki bütçenin yürürlüğe geç girmesi” diyen Denktaş, “Erken seçim kararıyla hem ülkenin hem de hükümetin 2018’deki ilk 6 ayı heba edildi” değerlendirmesinde bulundu.
Denktaş, müteahhitlerin geçtiğimiz yıldan olan alacaklarını cuma günü ödeneceğini de açıkladı.
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu’dan alınan bilgiye göre, TC kaynaklarının bir kısmı hibe bir kısmı da kredi olarak sağlanıyor.
Kredi ve hibelerin yanı sıra protokoller, 2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması uyarınca, 2017’den devreden kaynakların miktarını ve nasıl kullanılacağını da belirliyor.
Protokollere göre, 2018 yılı için KKTC bütçesinde TC’den aktarılan miktarın 595 milyonu kredi, 635 milyonu hibe olmak üzere toplam ise 1 milyar 230 milyon TL.

Kamu maliyesine destek azaldı
TC’nin 2018’de KKTC bütçesine aktaracağı toplam kredi miktarı ise 595 milyon TL.
Bunun 420 milyonu reform destekleme ödeneği. Bu kaynak 2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nda yapılacak reformlar çerçevesinde kullanılabilecek.
Diğer ödemeler için ayrılan kaynaksa 75 milyon TL.
Kamu sektörüne, cari bütçe açığına katkı için 100 milyon TL kredi verilecek.

2016’da öngörülen kamu maliyesine katkı 200 milyon TL’yken 2017’de bu rakam 150 milyona düştü.
2016 yılına göre, 2017 kamu maliyesine destek miktarı yüzde 25, 2018 kamu maliyesine destek miktarı ise yüzde 50 azaldı.
Savunmaya, alt yapı yatırımlarına ve reel sektöre yapılan yatırımlarsa KKTC’ye hibe şeklinde aktarılıyor. Bu yıl verilmesi öngörülen hibe 635 milyon TL.
2017’de devredilen kaynakla birlikte 2018 yılında alt yapı yatırımları için kullanılabilecek toplam kaynak 464.3 milyon TL.  2018’de reel sektöre ayrılan kaynak 135 milyon TL olurken, 2017’de devredilen kaynakla birlikte bu yıl kullanılacak rakam 200 milyon TL. 
Savunma için hibe edilen rakamsa 300 milyon TL.
Söz konusu protokoller Resmi Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz yürürlüğe girecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473