banner564

Peşin hüküm  fayda sağlamaz

Siyasi parti temsilcilerini bilgilendiren Akıncı, süreç bitmeden veya oluşmakta olan metin ortaya çıkmadan ön yargılı olunmamasını istedi

Peşin hüküm  fayda sağlamaz
banner598

 Emir ERTORUN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleri konusunda devam eden çalışmalar hakkında bilgilendirmek ve değerlendirmelerini almak amacıyla Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen hükümet ve muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla dün bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başlayan toplantıya Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Başbakan Ersin Tatar, Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.
Akıncı'ya, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Geçici Özel Danışmanı Jane Hol lLute ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdiği görüşmede Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Sözcüsü Barış Burcu eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile yaptığı görüşme sürecinin henüz tamamlanmadığını ifade ederek, “Süreç bitmeden veya oluşmakta olan metin ortaya çıkmadan kendi dünya görüşleri çerçevesinde peşin yargılara sahip arkadaşlarımız olabilir. Ancak benim naçizane görüşüm ve tavsiyem, ortaya bir sonuç çıkmadan onun hakkında peşin yargılı davranmamak herkes için daha doğru, daha sağlıklı olur diye değerlendiriyorum.” diye konuştu. 
Lute ile son bir haftada hemen her gün görüştüğünü ve yoğun bir çalışma yaptıklarını ancak henüz bu çalışmanın tamamlanmadığını kaydeden Akıncı, “Çalışmayı sürdürmeyi haklı kılacak malzeme birikti. Yani yapılmakta olan çaba tamamen altı boş bir çaba değil, bazı gelişmeler var ancak sonuca ulaşılmadığı için şimdiden sonuç hakkında bir yorum yapmak doğru olmaz” dedi. 

Peşin hükümle olaya bakmamak lazım
Konu oluşum aşamasındayken Mecliste temsil edilen partileri bilgilendirdiğine işaret eden Akıncı, “Yoksa her şeyi bitmiş, kotarılmış bir şeyi önlerine koymadım çünkü o noktada değiliz zaten. Oluşum halindeyken neyin görüşülmekte olduğunu, hangi noktalarda olumluluklar, hangi noktalarda sıkıntılar olduğunu kendileriyle paylaştım belli ölçüler içerisinde. Sonuç itibarıyla şu an yapacağımız en doğru, en tutarlı değerlendirme; peşin hükümle olaya bakmamak, öyle söylemeyi uygun görüyorum” ifadelerini kullandı. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, geçmiştekine benzer bir sürecin peşinde olmadıklarına vurgu yaparak, “Bu yeni bir süreç olacak. Netlik içerecek ve bizi uçsuz bucaksız, sonuç odaksız bir şekilde, ucu açık bir sürece sürüklemeyecek. Dolayısıyla biraz daha sabırla konunun değerlendirilmesi gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarını bilgilendirmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
 
“Yararlı bir toplantı”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla gerçekleştirdikleri toplantının yararlı bir toplantı olduğunu belirterek, toplantıda 9 Ağustos’ta Rum lider ile yaptıkları görüşmenin sonuçları ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Luteile yaptığı 1 haftalık çalışmalarını değerlendirdiklerini söyledi. 
Akıncı, 9 Ağustos toplantısıyla ilgili tutanakların diğer görüşmelerinin tutanakları gibi Meclise, Başbakanlığa, Dışişlerine ve diğer bütün ilgili yerlere zamanında gönderildiğini ancak o toplantının içeriğiyle ilgili olarak da ayrıca bugün değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, 9 Ağustos toplantısındagündeme gelen doğalgaz önerisine işaret ederek, “O konuyla ilgili birkaç hususun altını çizmek istiyorum” dedi.

Doğu Akdeniz’le ilgili üç yol ve Kıbrıs 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu noktada Doğu Akdeniz’deki doğalgaz konusundaki meselede üç yol izlenebileceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bir tanesi ‘ya Kıbrıs sorununun çözümünü tüm taraflar bekler ve sorun çözülünceye kadar taraflardan 
hiç biri o alanda girişim yapmaz ya da bu işi birlikte yaparlar’ ki bu bizim önerimizdir. Ne biri ne öteki olamıyorsa o zaman da ayrı ayrı yaparlar ki şu anda olan durum budur. Biz ikinciden yanayız, yani ‘ortak bir komite kuralım kararları birlikte alalım ve bu sıkıntıyı birlikte göğüsleyelim, nimetlerinden de birlikte yararlanalım’. Ancak bu olamıyorsa, tarafların sadece bir tanesinin girişimlerini sürdürmesi ve diğerinin eli kolu bağlı şekilde beklemesi elbette mümkün değildir, nitekim şu anda her iki taraf da bu konudaki araştırmaları devam ettiriyorlar. 
Bizim önerimiz yankı buldu, onu da söylemem gerekiyor. Sayın Genel sekreterin mektubunda bu girişiminyararlı olduğu, ima yollu da olsa, duyuruldu, çok net ifadeler olmasa da, ima yollu genel sekreter bizim bu girişimimizi onaylayan bir üslupla bize cevap verdi. 
Sayın AB Komisyon Başkanı Juncker’in mektubu geçen gün bize ulaştı. Orada ‘Kıbrıs sorunu çözülsün bu sorunlar da aşılsın’ mealinde bir mesaj var ama yine de önerimize karşı çıkan bir tutum söz konusu değil. En azından AB’nin mesajında da bu kaynakların her iki tarafa ait olduğunun kabulü vardır. 
Bunun dışında bazı AB üyesi üyelerden aldığımız mesajlar bu önerimizin ‘hiç de yabana atılacak öneri olmadığı’ şeklindedir. Ve biz BM genel kurulu vesilesiyle New York’ta bulunacağımız ortamda bu önerimizi tüm üçüncü taraflara daha iyi bir şekilde anlatmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

Bundan sonraki süreç
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün gelinen noktada, bundan sonraki sürecin, New York’a gitmeleri çerçevesinde BM Genel Sekreteri ile tekli olarak, yani üçlü bir toplantı değil de liderlerin kendilerinin Genel Sekreter ile ayrı ayrı görüşmesi şeklinde gelişeceğini ifade etti.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Ancak hatırlayacaksınız, Genel Sekreterin yakın geçmişte bize bir telefonu oldu. Sayın Lute gelmeden, o telefonda da Genel Sekreter referans kavramlarının tamamlanmasıyla ilgili görüşünü paylaştı ve bunun yanında bizimle de ayrı ayrı görüşmelerin ötesinde üçlü bir görüşmeyi de arzu ettiğini ancak bunun zamanının New York’taki genel kurul döneminde olmaması gerektiğini, o dönemde kendisinin de çok yoğun olacağını söyledi… Taraflara uyan bir zaman ve yerde bu buluşmanın gerçekleşeceği konusunda da hem fikir olduk. Onu göreceğiz, gelişmelere göre onu tekrar değerlendireceğiz” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474