Çiğdem AYDIN
Kıbrıs Türk Ticaret Odası eski başkanı Günay Çerkez, ülkeye üçüncü bir operatör gelmesi halinde buna şaşıracağını söyledi. Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapacağı yönünde iddialar olan Türk-Telekom’un finansal yönden sıkıntı yaşadığını savunan Çerkez, iki operatörün birbirleriyle rekabet ettiğini vurguladı. Çerkez, Kuzey Kıbrıs’taki abone sayısının yeni bir GSM şirketi için cazip olmadığını da savunarak, nüfusun çok üstünde GSM abonesi olan bir ülkeye yatırım yapmanın gelecek şirket açısından risk taşıdığını belirtti.
Ercan Havaalanı ihalesi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Çerkez, kalkması gereken Tarım Bakanlığı’na ait bir çiftliğin, o gününün hükümeti tarafından 100 milyon Euro verilmesine rağmen, söz konusu çiftliğin kaldırılması için istimlak bedeli olan yaklaşık 1 buçuk milyon TL’nin hükümet tarafından ödenmediğine dikkati çekti.
Diyalog Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Günay Çerkez, ülkede başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğine de işaret etti. Günay Çerkez’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: Yeni bir GSM operatörünün yatırım yapması için ilgili Bakan tarafından çağrı yapıldı. Hatta ‘Gönlümde “Türk Telekom” var’ şeklinde beyanatı var. Konuyla ilgili görüşünüz nedir? 3. bir GSM operatörü bu sektörü ucuzlatır mı?
Cevap: Biliyorsunuz iletişim çağında yaşıyoruz küçük çocukların dahi ellerinde mobil telefon vardır dolayısıyla Dünyanın globalleşmesinde en büyük etken iletişimin çok hızlı gelişmesi ve bundan dolayı da gerek ekonomi gerekse seyahat açısından çok küçülmesi. Bunları dikkate aldığımız zaman kendi ülkemizde bizim ekonomimizin en lider sektörleri Turizm ve yabancı öğrencilerdir.
Yurt dışından gelen 60-70 bine yakın yabancı öğrencinin ve Turistler, dünya ile bağlanmak istiyor bilgiye habere ulaşmak istiyor. Yalnız bizim ülkemizde bu kadar önemli bir ihtiyaç olmasına rağmen iletişim olarak çok da ileri bir pozisyonda değiliz. 3G bize Türkiye’den 10 ay önce gelmişti. Gelin görün ki, şimdi bizim hükümetlerimizin çok fazla değişmesinden dolayı. İstikrarlı bir iletişim ve ulaşım politikası çizemiyoruz.
Telekomünikasyonun santralleri demode olmuş
Bugün herkes internet üzerinden ticaret yapıyor. Akıllı ev sistemleri var. Durum böyleyken bizim Telekomünikasyon Dairesi’nin kullanmış olduğu santraller gerçekten demode olmuştur. Çok ciddi yatırımlar yapmak lazım. Üçüncü operatör konusunda siyasilerimizi mecliste izliyorum ne konuştuklarını bilmiyorlar. Özellikle iletişim noktasında rekabet olsun diyorlar. Rekabet sayı ile değil, düşünün 8 operatör geldiğinde daha mı ucuz olacak? Kendileri biliyorlar ülkedeki mobil telefon hizmetlerinin daha ucuz olmamasının sebebi devletin bu sektörleri ana gelir kaynağı olarak kullanmasıdır. Eğer bir konuşmanın yüzde 65’e yakını devlete vergi olarak giderse operatöre yüzde 35 kalıyor operatör yüzde 5 indirse ve devlet kanadı aynı yüzdelik vergiyi indirmezse nasıl olacak?
Türk-Telekom finansal sıkıntı içinde
Üçüncü bir operatör gelirse ben çok şaşarım. Kim gelecek? Türk- Telekom mu gelecek? Türk-Telekom zaten ciddi finansal sorunlar içerisindedir. Türk- Telekom ekonomik fırsat görürse gelir. Buraya gelip 50-60 milyon dolar harcama yapayım yatırım yapayım ama bunu iki üç senede geri alacam ondan sonra kar yapacağım demesi lazım. Yok öyle bir imkan bu ülkede. Ama başka bir sebepten dolayı gelirse siyasi bir sebepten dolayı onu bilemem. Ekonomik açıdan fizıbıl değilse siyasilerin üzerine olur o zarar. Bu yüzden ben şaşarım bir operatör gelirse. Çünkü ekonomik değil.
Soru: Ercan Havaalanı’nın pistini sizin şirket yapacak. Neden yapılmıyor veya yavaş ilerliyor?
Cevap: Ercan ihalesi 2012 yılında yapıldı. Orada bir avam proje vardı. Terminal binası yapılması gereken ihaleyi kazanan şirket tarafından, biz o ihaleye TAV ile girecektik. Sonra onlar girmedi. Biz şimdi Ercan’da terminal binasını ve pistleri yapmaktayız. Ancak bizde en kolay şey, özel sektörü eleştirmektir. Bu tabiri caizse hastalık haline geldi. 2012 Aralık ayından bu yana 2017 yılına geldik 4 yıl üç ay geçti hala daha hükümetin havaalanı ile yapılan sözleşmede yerine getirmediği işler var. Hala daha yeni pistin yapılacağı yerde ihale süresinden önce İstanbul Handling’e kiralanmış uçakların park edildiği yer var. Hala onu devredemediler. Ne biçim devlet, ne biçim otorite?
Soru: Bu ülkenin düzelmesi için öneriniz nedir? Ne olacak halimiz?
Cevap: Bu ülke başkanlık sistemine geçmelidir. Bir başkan olacak. Teknokratlardan kabinesini kuracak. Parlamento yasa yapacak. Bu sistem sıkıntılı. Memleket küçük, herkes birbirini tanıyor. Herkes bakan, başbakan görmek istiyor. Kitlesel değil, kişisel işler peşinde koşuluyor. Buna bir son verilmeli. En kesin çözüm sistemi değiştirmektir.
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 10:05