Çiğdem AYDIN-Melin DOBRAN
Vakıflar Bankası’nda ödenekli izne çıkarılan 24 kişi ve 366 İnsiyatifi dün Cumhuriyet Meclisi’nin önünde eylem yaptı. Ellerinde pankartlarla Cumhuriyet Meclisi’nin önüne gelen eylemciler polis kordonu ile karşılaştıktan sonra bir süre slogan atıp bekledi. 366 insiyatifini temsilen Sadık Gardıyanoğlu ve Vakıflar Bankası’nın çeşitli şubelerinde görev yapan 24 kişinin avukatı Hasan Yücenel, hükümet ortağı Demokrat Parti –Ulusal Güçler Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Meclis Mavi salonda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme yaklaşık yarım sürdü.
Denktaş önerilere sıcak baktı
Görüşme hakkında, Serdar Denktaş herhangi bir açıklama yapmadı. Vakıflar Bankası’ndan çıkarılacak 24 kişi adına açıklama Avukat Hasan Yücenel ise, Serdar Denktaş’a bazı öneriler sunduklarını ifade etti. Yücenel, hükümet ortağı Serdar Denktaş’ın önerilere sıcak baktığını ve elinden geleni yapacağını söylediğini belirtti. Yücelen, 24 kişi ile ilgili hukuki sürecin de devam ettiğini işten durdurma kararının geri çekilmesiyle ilgili ara emrinin 20 Şubat Perşembe günü mahkeme tarafından ilk kez görüşüleceğini belirttti. Yücelen, “28’ine kadar bunun sonuçlandırılıp, bir noktaya varılacağı görüşündeyim” dedi.
Özgürgün destek belirtti
İşten durdurma kararından vazgeçilmesi talebiyle gerçekleştirilen eyleme, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de katılarak destek belirtti ve eylemde bir konuşma yaptı.
Özgürgün, konuşmasında, UBP’nin 2009 yılında iktidara geldiğinde kendilerinden önceki hükümet tarafından işe alınan 3 bin 500 kişiyi durdurmadığını; CTP-BG/DP-UG hükümetinin şimdi UBP döneminde alınanları durdurduğunu; bu karardan vazgeçilmemesi halinde iktidara geldiklerinde kendilerin de aynı şeyi yapacağını söyledi.
KTÖS, Göç Yasası’nı protesto etti
Öte yandan, Cumhuriyet Meclisi’nin ön tarafında Vakıflar Bankası’ndan işten çıkarılacak çalışanların eylemi devam ederken Meclis’in arka tarafında da Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ının (KTÖS) gerçekleştirdiği bir başka eylem vardı. KTÖS üyelerinden bir grup öğretmen “Göç Yasası”olarak adlandırdıkları Kamu Görevlileri Değişiklik Yasasını protesto etti.
Üstel eylemcileri içeriye aldı
Meclis oturumunu izlemek isteyen eylemciler, polisle karşı karşıya kalınca, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, 30 eylemcinin oturumu izlemesine onay verdi.Yaklaşık 30 kişilik bir grup meclis oturumunu izlemek için salona girerek izleyici localarında oturdu.
Sivil polisten slogan müdahalesi
Meclis kürsüsünde CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün konuşma yaptığı sırada izleyici locasında oturan eylemcilerden İsmail Öziçe ayağa kalkarak slogan attı. Slogan atan eylemcilere müdahale sivil polisten geldi. Salondan dışarı çıkarılan eylemciler kısa bir süre de salon kapısının önünde slogan atmaya devam etti. Eylemciler, “Göç yasasına hayır, eşit işe eşit ücret” sloganları eşliğinde olaysız bir şekilde dışarı çıktı. Eylemciler meclis önünde kısa bir açıklama yaptıktan sonra dağıldı.
Öziçe: Kendi sözümüzü kendimiz söyledik
Meclis’te slogan attığı gerekçesiyle polisin dışarıya çıkardığı İsmail Öziçe, Diyalog muhabirine şunları söyledi “Demokratik hakkımızı kullanarak protestomuzu gerçekleştirdik. İçeriye girdik fakat baktık ki biz dışarıda başka şeyler konuşurken vekillerimiz bizimle hiç alakaları yokmuş gibi başka konuları konuşuyor. Biz de kendi sözümüzü söyledik.Yaka paça dışarıya atıldık. Öğretmenler olarak “göç yasası”nın iptalini istiyoruz. Eylemimiz bana göre başarıyla gerçekleşmiştir.”
Özyiğit: Bu sadece öğretmenlerin mücadelesi değil
Eyleme destek veren Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Diyalog Gazetesine konuştu.
Özyiğit, eylemcilerin yanında olduklarını ve onları haklı bulduklarını belirterek, “bu mücadele sadece öğretmenlerin değil 1 Ocak 2010 tarihinde işe giren herkesin mücadelesidir” dedi. Özyiğit sözlerini şöyle sürdürdü, “28 Ocak eylemlerinde CTP bizlerin de bu insanların da yanında yer alarak sloganlar attı. ‘Göç yasası’ diye bağırıyorlardı hadi buyurun hükümete geldiniz iptal ediniz. Herkes koltuğa oturana kadar söz veriyor. Bu iki yüzlü siyasete artık halkımız son vermelidir.”
Denktaş ve Yorgancıoğlu dışarı çağrıldı ama...
Eylemde, bildirilerin okunmasının ardından, geçmişte, “yasanın yürürlüğe girmemesi için toplumla birlikte mücadele eden” DP/UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile CTP/BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na dışarıya çıkıp eylemcilerle görüşme çağrısında bulunuldu.
Bu arada, Başbakan Yorgancıoğlu , KTÖS’den bir grubu Meclis’te görüşmeye çağırdı.
Çağrı üzerine, aralarında KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in de bulunduğu bir grup, Cumhuriyet Meclisi’nde başbakanla görüşmek üzere bekledi.
Ancak Başbakanı 15-20 dakika bekledikten sonra, görüşmeye gelmemesi üzerine Mavi Salon’dan ayrıldılar ve Meclis önünde oturma eylemlerini sürdürdüler.
Eyleme TDP, KTAMS,Çağ-Sen ile Devrimci Komünist Birlik de destek verdi.
Elcil: Üçüncüde silip süpüreceğiz
Eylemde bir konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın “sefalet ücreti” nedeniyle “ülkeden göç etmeyi düşünen gençler yarattığını” kaydetti.
Elcil, şimdi hükümette olan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın yasa geçirileceği zamanlarda düzenledikleri eylemlere katıldığını da söyledi.
Bunun 2. uyarıları olduğunu kaydeden Elcil, KTÖS’ün “şakası” olmadığını, 3. eylemde kitlesel olarak geleceklerini, “silip süpüreceklerini” söyledi.
Elcil, bunun sadece 2011’den sonra göreve başlayan öğretmenlerin değil, tüm vatandaşların sorunu olduğunu da belirtti.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 01:24