Zorkun TAŞER- Mustafa ŞENAL- Kamil HÜNERLİ
Kuzey Kıbrıs, yeni yılın 5’inci gününde yürekleri ağza getiren bir eyleme tanık oldu. Devletin ilgili kurumuna teslim edilen süt bedellerini iki aydan beri alamayan üreticilerin, yüzlerce traktör ve iş aracı ile gerçekleştirdiği eylemin ilk gününde meclis kapısı zorlandı, etten duvar ören polis mensupları sıkıntılı anlar yaşadı.
Sabahın erken saatlerinde yola çıkan hayvan üreticileri 11.30’dan itibaren Meclis önünde toplanmaya başladı. Yağmur altında eylem yapan hayvan üreticileri, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun yanı sıra Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu ve Maliye Bakanı Zeren Mungan’ı ‘görüşme amacıyla’ meclis bahçesine çağırdı. Başbakan Yorgancıoğlu ise kalem müdürü aracılığıyla eylemcileri meclisteki makam odasında göreceğini bildirdi.
Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile gerçekleştirilen görüşmede uzlaşı sağlayamadı. Diyalog’a konuşan Naimoğulları’nın açıklamasına göre; kendilerini oldukça sert bir tavırla karşılayan Başbakan Yorgancıoğlu, “para, mara yok” dedi. Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın da sert bir tavır içinde olduğunu anlatan Naimoğulları, “Bizim talebimiz süt bedellerinin ödenmesi ve kabul edilebilir bir tarım polisikası konusunda güvence almaktır” dedi.
Üretici sefilleri oynuyor
Hayvan üreticilerinin sefilleri oynadığını belirten Mustafa Naimoğulları, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ve bugün daha kalabalık iş aracı ile eylemi genişleterek sürdüreceklerini söyledi.
Sonuç alıncaya kadar eyleme devam edeceklerini belirten Naimoğulları, hayvan üreticilerinin sefilleri oynadığını kaydetti.
Mustafa Naimoğulları, siyasetle herhangi bir ilgilerinin olmadığını da belirterek “hiç kimse üreticiyi siyasete alet etmeye kalkmasın. Bizim davamız ekmek davasıdır” dedi.
“30 milyon TL ödenmedi”
Eylemde konuşan Mustafa Naimoğulları, 30 milyon TL tutarındaki süt bedellerinin ödenmediğini, litresi 1.30 TL alınan sütün fiyatının çok düşük olduğunu, stopaj vergisinin yüzde 1’de 2’ye çıkarılmasıyla üreticinin cebinden 3 milyon TL alındığını, balya fiyatlarının arttırıldığını, ithal edilen süt ürünlerinin ülkede üretilen ürünlerin üç katı olduğunu bunun da üreticiyi zora soktuğunu söyledi. Hükümeti üreticinin sorunlarını çözememekle eleştiren Naimoğulları, “Üreticilerin hepsi çek yasağında” dedi.
“Üretmeyen toplum yok olmaya mahkumdur”
Hükümeti süt ürünü ithal eden tüccarların “esiri” olmakla da suçlayan Naimoğulları, “Tüketen bir toplum yarattınız. Üretmeyen toplum yok olmaya mahkumdur” dedi.
Görüşme sonrasına Naimoğulları basına yaptığı açıklamada, toplantıda Hükümet kanadının Birliğin hiçbir talebine sıcak bakmadığını söyledi.
“Zavallı hükümet...”
“Hükümetin ya çıkmazda olduğunu, ya ne yapacağını bilmediğini ya da birileri tarafından eli kolunun bağlandığını” belirten Naimoğulları, “Bu zavallı hükümetin derhal istifa etmesi gerekir” dedi.
Toplantıda Birlik lehine bir sonuç çıkmaması üzerine Naimoğulları eylemin devam edeceğini ve şiddetini de arttıracakları uyarısında bulundu.
Hayvancıya alacaklarına karşılık bir ödeme yapılmasını, navlun desteğinden kaynaklanan üreticinin 14 milyon alacağının ödenmesini talep ettiklerini, ancak alınan cevabının ödemelerin 15 Şubattan sonra yapılabileceği yönde olduğunu kaydeden Naimoğulları, görüşmede hükümet kanadının kendilerine “bütçe imkanları ile ancak bunları yapabildiklerini, tarım ve hayvancılığın değişmesi gerektiğini” söylediklerini belirtti.
Eylem nasıl yapılır herkes görecek
Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Meclis önünde yapılan eyleme bugün de devam edeceklerini, Girne Kapısı ve Meclis etrafındaki araçları yerinden hareket ettirmeyeceklerini söyledi. Mustafa Naimoğulları, bugün gelecek takviye güçlerle Lefkoşa’daki anayol ve çemberleri kapayacaklarını belirterek, “Eylem nasıl yapılır herkes görecek” dedi.
Süt fışkırtıp yumurtta attılar
Meclis önünde eylemciler eylem süresince kompresörle Meclis bahçesine süt fışkırttı ve yumurta attı. Eyleme Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği de destek verdi. Onlarca traktör ve kamyonun da yer aldığı eylemde, eylemcilerin araçlarla Meclis bahçesine girmeye çalışması üzerine zaman zaman gergin anlar, polisle üreticiler arasında arbede yaşandı. Polis birkaç kez eylemcilere eylemlerini ileri götürmemeleri aksi halde güç kullanılacağı uyarısında bulundu.
Alioğlu: Bütünlüklü tarım politikası
Eyleme destek veren Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, eylem esnasında yaptığı konuşmada bütünlüklü bir tarım politikası istediklerini kaydetti. Alioğlu, “Üreticinin alın terinin karşılığını alması gerekir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 11:03