Raif UZKAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 16-17 Mart tarihlerinde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı” sonrasında oluşturulan beş yıllık Ulusal Eylem Planı dün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Çeşitli sivil toplum örgütü, kadın örgütü ve üniversite temsilcilerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında açılış konuşmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner yaptı.
Bakan Saner Bakanlık olarak verdikleri sözü tuttuklarını ve çalıştay sonuçlarını bir eylem planına dönüştürdüklerini aktardı ve kadına yönelik şiddetin üçüncü dünya ülkelerinde değil, dünyanın her yerinde var olduğunu söyledi.
Ben yaptım oldu felsefesine karşı olduğunu ve birlikte paylaşarak “Biz yaptık oldu” şeklinde çalışılarak planı hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydeden Bakan Saner, çalışmada emeği geçen STÖ temsilcileri, akademisyenler ve kadın örgütü temsilcilerine teşekkür etti.
Saner, şiddetin önlenebilmesi için toplumsal zihniyet dönüşümü sağlanmasının gerekli olduğunu, evde şiddete uğrayan kişinin ileriki hayatında bu şiddeti başkalarına yöneltmekten çekinmediğini ifade etti.
5 temel hedefe odaklanıldı
Şiddetin ortaya çıkmadan önce yok edilmesi konusunda yapılacak çalışmaların ve şiddete uğrayan kişinin nasıl ayakta duracağı noktalarının başlıca konular olduğunu aktaran Bakan Saner, 5 yıllık eylem planı için 25 faaliyet düşünüldüğünü ve 5 temel hedefe odaklanıldığını açıkladı.
Bu başlıkları “Yasal Düzenlemeler”, “Farkındalık Eğitimleri ve Toplumsal Zihniyet Dönüşümü Sağlanması”, “Koruyucu ve Önleyici Hizmetler”, “Kurumlararası İşbirliği” ve “Rehabilitasyon Süreci” olarak açıklayan Saner eylem planında yer alan faaliyetlerin hayata geçirilmesi için tüm ilgilileri işbirliğine davet etti.
“Panik butonu” 183 hattına konumlu…
Kadın “Panik Butonu” hakkında bilgi de veren Saner, İstanbul Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri gereği devletin yasal ve diğer önlemleri alma sorumluluğu bulunduğunu ve şiddete uğrayan kadının “Panik Butonu” sayesinde yakınlarına ve 183 hattına konumlu bildirimde bulunabileceğini aktardı.
Kimler konuştu?
Basın toplantısında ayrıca; Sayıştay Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Dinçyürek, Çalıştay Moderatörü Doç Dr. Süheyla Üçışık Erbilen, Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) adına Avukat Mine Atlı da birer konuşma yaptı.
Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2017, 12:05