banner564

Oy kullanacaklar mutlaka okumalı

“Seçmen sayısı 176 bin 916 olarak kesinleşti” diyen Şafak Öneri, Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında açıklamalarda bulundu

Oy kullanacaklar mutlaka okumalı
banner598
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Şafak Öneri, Yüksek Seçim Kurulu ile İlçe Seçim Kurulları’nın bu pazar yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik hazırlıkları, nasıl oy kullanılacağı ve sonuçların nasıl değerlendirileceği konularında dün YSK üyeleriyle birlikte Yüksek Adliye Kurulu toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.
Ocak ayının son haftasında, sandık seçmen listelerinin hazırlanma süreciyle başlayan çalışmaların, seçim takvimi uyarınca devam ettiğini kaydeden Öneri, “Bugün itibarıyla tüm hazırlıklarımız tamamlandı” dedi.
Öneri’nin açıklamalarına göre, 7 adayın yarışacağı seçimde, 176 bin 916 seçmen, 693 sandıkta 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Oy kullanacak seçmenlerin kimlik kartı, sürüş ehliyeti veya pasaportlarıyla birlikte kayıtlı oldukları sandıklara gitmesi gerekiyor. 
Cumhurbaşkanlığı seçimi için 24 Mart’ta başlayan propaganda süresi cumartesi saat 18.00’de sona erecek. Seçim günü alkol satışı ve içilmesi yanında silah taşıma yasağı uygulanacak.
Saat 19.00'a kadar seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin her türlü haber, yorum ve açıklamanın yayını da yasak olacak.
Sandıklarda, YSK’da ve ilçe seçim kurullarında yaklaşık 4 bin kişinin görev yapacağı pazar günü bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasını alması gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu orana ulaşamazsa seçim en çok oyu alan iki aday arasında 26 Nisan Pazar günü tekrarlanacak ve en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek.
YSK, engelli adayların da oy kullanabilmesi için sandıkların yer aldığı binalarda bazı önlemler aldı.

Seçmen oyunu nasıl kullanacak?
Öneri, basın toplantısında seçmenlerin oyunu nasıl kullanacağını ise şöyle anlattı:
“Oy kullanmak için sandık kurulu önüne giden seçmenin, izah edilen belgelerden birini ibraz etmesini müteakip, sandık seçmen listesinde kayıtlı olduğu tespit edildikten sonra, birleşik oy pusulası kendisine verilir. Talep etmesi halinde sandık kurulu başkanı, seçmene oyunu nasıl kullanacağına dair bilgi verir. Seçmen oy pusulası ile birlikte kendisine verilen ‘evet’ mührünü alarak, kapalı oy kullanma yerine gider. Seçmen, kapalı oy kullanma yerine tek başına giderek oyunu kullanır. Burada cep telefonu, fotoğraf makinesi, herhangi bir kayıt cihazıyla girmek kesinlikte yasaktır.
Görmezler, ileri derecede görme engelli olanlar, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, diledikleri seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.” 
Oy pusulasının geçersiz olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Öneri şunları söyledi:
“Birleşik oy pusulası üzerinde 7 aday için bölümler ayrılmıştır. Adayların sıralaması Yüksek Seçim Kurulu’nda çekilen kura sonucunda tespit edilmiştir. 
Seçmen, sandık kurulu tarafından kendisine verilen “evet” mührünü tercih ettiği adayın bulunduğu bölüme bir kere basmak suretiyle oyunu kullanır. Burada seçmenin dikkat etmesi gereken en önemli husus, evet mührünü tercih ettiği adayın bölümüne sadece bir kez basmasıdır. Bastığı evet mührünün sönük veya tam çıkmaması halinde, aynı yere ikinci mühür basılmaması gerekmektedir. Bu takdirde olası kaymalar veya çift mühür izlenimini verecek yanlış kullanımlar, oy pusulasının geçersiz sayılabilmesine yol açabilecektir. 

Hiçbir aday yüzde 50 artı 1 oy alamazsa 2. tur
Konuşmasında Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 139’uncu maddesine işaret eden Öneri şunları da ekledi:

“Adaylardan birinin ilk turda seçimi kazanması için, kullanılan geçerli oyların yarıdan 1 fazlasını alması gerek. Hiçbir adayın bu oy oranına ulaşamaması halinde, aynı madde uyarınca seçimin, seçimi izleyen pazar günü olan 26 Nisan’da en çok oy alan 2 aday arasında yeniden yapılacaktır. Bu seçimde en çok oy alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.”

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474