banner564

“Otizm bir hastalık değil”

Dereboyu’nda farklı gelişen bireylerin katılımıyla etkilik düzenlendi

“Otizm bir hastalık değil”
banner598

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle, Dereboyu’nda otizmin yoğun eğitimle giderilebilecek bir rahatsızlık olduğu bilincini yaymak amacıyla, farklı gelişen bireylerin de katılımıyla etkinlik düzenlendi.

Dereboyu’nda, Özel Eğitim Vakfı (ÖZEV), Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü, İlköğretim Dairesi ile Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, farklı gelişen bireyler öğrenci ve eğitmenlerle birlikte çeşitli boyama oyunları oynandı, ardından Mehmet Akif Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüş yapılarak havaya mavi balon bırakıldı.

ÖZEV Kurucu Başkanı ve Genel Müdürü Ersin Görsay, bugün, en dikkat çekici noktanın 1940’larda otizmin görülme sıklığının 10 binde bir iken bugün 88’de bire düşmesi olduğunu kaydetti. Görsay, orandaki düşüş nedeninin tüm dünyada araştırılmakta olduğunu ancak henüz nedeninin net olarak bilinmediğini söyledi.

 

Mavi balon uçurdular

YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Mukaddes Saklı Demirok, ekip çalışmasının önemine vurgu yaparak, “umarım bu toplumda olumlu bir gösterge olmuştur” dedi.

Otistik çocukların pek çoğunun göz renginin mavi olmasından dolayı otizmin renginin mavi olduğunu o nedenle herkesin mavi giydiğini ve balonların mavi seçildiğini kaydeden Demirok, “Toplumumuzda her bireyin eğitim ihtiyacı olduğu göstermek için buradayız” dedi.

İlköğretim Dairesi Müdürü Ali Nizam ise, “Çocuklarımızın en iyi bir şekilde eğitim alabilmeleri ve bir yaşam sürebilmeleri için yapılması gereken neyse onu yapmaya çalışacağız” dedi.

Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi Müdürü Soner Öyken de, otizmin özel eğitim ve grup eğitimiyle düzelebileceğini, Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın örnek bir kurum olduğunu kaydetti.

 

Suay: Özel eğitimle ciddi destek sağlanabilir

Öte yandan, KKTC Engelliler Dayanışma Derneği, farklı gelişen otizmli çocuklara ancak özel eğitim verilerek ciddi bir destek sağlanabileceğini belirtti.

Dernek Başkanı Ömer Suay 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yayınladığı bildiride, otizmli çocuklarda özel eğitim kadar erken teşhisin de önemli rol oynadığını anımsatarak, bu konuda ailelere ciddi görevler düştüğünü söyledi.

Yapılan resmi bir araştırma olmasa da, KKTC’de 100-110 dolayında otizmli çocuk olduğunu tahmin ettiklerini belirten Suay, bu noktada dernek olarak üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmeye çalıştıklarını, Lefkoşa’da yaşayan 4 çocuğa düzenli özel eğitim imkanı sağlayarak aileleri bilinçlendirdiklerini kaydetti.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474