banner564

Örgütlerden  ortak mesaj

Londra'da, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununu ele alındı, tutuklamaların uluslararası hukuka aykırı olduğu bildirildi

Örgütlerden  ortak mesaj
banner598

Hakların Korunması İnisiyatifi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğuna işaret ederek, GKRY tarafından bu hakkın çiğnendiği gerekçesiyle üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik yapılan tutuklamaların "uluslararası hukuka aykırı olduğunu" bildirdi.
KKTC'den 6 sivil toplum örgütünün kurduğu Hakların Korunması İnisiyatifi, İngiltere'nin başkenti Londra'da, Kıbrıs'ta mülkiyet sorunu konusunda basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği yetkilileri katıldı.
Toplantıda, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğu belirtilerek, mülkiyet hakkının çiğnendiği gerekçesiyle üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik GKRY tarafından yapılan tutuklamaların "uluslararası hukuka aykırı olduğu" ifade edildi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, toplantıda, Kıbrıs'taki mülkiyet sorunuyla ilgili hukuki çerçeveyi anlatan basın açıklaması metnini okudu.
Esendağlı, GKRY yönetiminin 74 yaşındaki iş adamı Simon Aykut'u "haksız yere tutukladığını" belirterek, bu tür olayların "Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin haklarının korunmasında bir çare olarak Taşınmaz Mal Komisyonu'nun etkinliğini de tehlikeye attığını" vurguladı.
KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun ortaya çıkış sürecini ayrıntılı olarak anlatan Esendağlı, 21 Haziran 2024 tarihi itibarıyla 1787 başvurunun sonuçlandırıldığını ve 446 milyon sterlinden fazla tazminat ödendiğini dile getirdi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 hafta Önce

350bin Kıbrıslı Türkün yaşadığı İngilteredeki KKTC sivil toplum örgütlerine üye Sayısı 8- 10 bin’i aşımıyor ? Bir zamanlar yoğun bir katılım olan İngilteredeki Kıbrıs Türk Dernekleri yerine bugünkü KKTC sivil toplum Örgütlerine ilgi duyulmuyor ! KKTCden İngilizleri kopardığımız gibi İngilterede yaşayan Yüzbinlerce Kıbrıslı Türkü de KKTC’den Kopardığımız kesindir !

SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473