Genç Vizyon
Cemre AKAR
Taşımacılık sektörünün önde gelen isimlerinden Akandere’nin direktörü, aynı zamanda Kar-İş Başkanı Beksan Bekir Akandere bu hafta Genç Vizyon’a konuk oldu.
Aile şirketinin yıllar içinde gelişimini ve taşımacılık sektöründe yaşanan sorunları anlatan Akandere, kayıtsız, kaçak iş yapanlara karşı daha caydırıcı önlemlerin alınmasını istedi.
Akandere sorularımızı şöyle yanıtladı:
Soru: Öncelikle ‘Akandere Travel’dan başlayalım. Bir aile şirketi olan Akandere’nin dünden bugüne hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
Yanıt: Şirketimiz 1950’li yıllardan bugüne var olan ve dedem Süleyman Kafkar’ın bir Bedford otobüs ile Akıncılar-Larnaka-Lefkoşa hattında başlatmış olduğu hizmetin günümüze kadar babam Ramadan Akandere ve 2006 yıllardan bugüne de benim yönetimimle gelen bir gerçek tarihe sahiptir. Zamanında dedem barikatlarda, babam imkansızlıklarda biz ise sağlıklı bir öngörünün olmadığı sektörün içinde en iyi şekilde işimizi icra etmeye çalışıyoruz.
Toplu taşımacılık hayatına bedford otobüs ile başlayan şirketimiz, toplu taşımacılığın ihtiyaçlarını gözlemleyip, yenilikler yapıp, riskler alıp yatırımlar yapıp, halkımıza, öğrencilerimize, askerimize, ülkemize gelen turistlerimize gerek araçlarımız ile gerekse personelimiz ile en iyi hizmeti vermeyi kendine misyon edinmiş bir prensibe sahiptir. Bu bağlamda ülkemizin ihtiyaç duyduğu VIP taşımacılık konusunda ülkede ilkleri gerçekleştirip üst düzey taşımacılık alanında son yıllarda yatırım yaparak en iyi araçları ve transfer tur günlük VIP şoförlü araç kiralama hizmetlerini de bünyesine katarak kendini geliştirmeye devam etmektedir. Son yıllarda gerek otobüslerimiz gerekse minibüslerimizle güneye de tur organize etmekteyiz.
Soru: Ülkemizde öğrenci taşımacılığı ile ilgili güncel bilgileri sizden alabilir miyiz?
Yanıt: Öğrenci taşımacılığı hakkında söylenecek çok şey var, ancak bizler çözümünü bildiğimiz sorunların çözümünü ifade edip anlatmaktan izah etmekten bıktık. Yıllardır Eğitim Bakanlığına bağlı okullara yapılan sözleşmeli öğrenci taşımacılığının güncel şartlara göre değiştirilerek sistemin değişmesini ifade ettik. Bu konularda saatlerce toplantılar yaptık ancak sonuç çözümü belli son noktayı koyacak kim belli değil. Kısaca aynı yolu yürüyüp farklı sonuçlara çıkmak mümkün değil.
Öğrenciler geleceğimiz demek ve bizler geleceğimizi taşıyoruz ancak maalesef ki bu hizmeti ne alan bakanlık ne de hizmet veren taşımacılar memnun değil. Bu da demek oluyor ki verilen veya alınan hizmette bir yerlerde hata var. Peki, bunun düzeltilmesi için ne yapılıyor. Bugün olmuş bizler hala daha geçmişi temizlemeye veya geçmişten verilen taşımacılığın hak edişini savunmaya çalışıyoruz. Oysa bizler bundan yıllar sonrasını planlamaya çalışmalıydık.
Şunu da ifade etmekte fayda var okullar açılmadan önce kimin hangi kriterde neye göre, hangi öğrencileri nereden nereye hangi şartlarda, hangi ücrete taşıyıp ne zaman ödeme alacağının da belli olacağı bir sözleşmenin yapılacağı bir tüzük değişikliğine ihtiyaç var.
Yılda en az 3 kez ve okul açılmadan toplanıp karar üretmesi gereken öğrenci taşımacılığı komitesi daha sağlam bir zemine oturtularak okullar açılmadan kriterleri belirlemeli, maç başlamadan kuralları ortaya koymalıdır. En büyük eksikliklerden bir tanesi maalesef bu komitenin yıllardır ve hala daha zamanında toplanıp, yazılı kararlar üretmemesi, toplandığı zamanda bir karar defterinin dahi olmadan toplanıyor olmasıdır. Yani bu kadar boşluğun olduğu bir yapıda daha iyi bir hizmet verilmesi beklemek bence ancak hayal olur.
Yollarımız iyi değil
Soru: Bu yıl yaşanan kötü hava şartları yolları, ulaşımı ve taşımacılığı nasıl etkiledi?
Yanıt: Ülkemizde bu yıl yaşanan kötü hava şartları evet yollarımızı ciddi anlamda olumsuz yönde etkiledi ve bunun tek sebebi yolların alt yapı eksikliğinden öte çarpık ve vurdumduymazca yapılan yapılaşmalardır. Bencilce dere yatakların yapılan inşaatlar sellere neden olması oldukça ciddi bir sorundur. Bu yıl haddinden fazla yağış alan ülkemiz her haliyle buna maalesef ki hazır olamadı. Yollarımız sel olmasına yağmur yağmasa da toplu taşımacılığın işini doğru sağlıklı idame edebilmesi için maalesef ki yeterli değil. Doğru bir şekilde durup yolcu alabileceğimiz duraklarımız yol ceplerimiz yok. Bu sebeple otobüslerde trafikte usulsüz bir şekilde durup yolcu almak zorunda kalıyor. Yollarımız bu kadar dar ve elverişsizken-, geçmişte körüklü otobüslere şehir içine girme izni verilmesi de ayrı bir yanlış.
Trafik denetimleri yetersiz
Soru: Yollardaki ve trafikteki güvenliği ve denetlemeleri nasıl buluyorsunuz?
Yanıt: Yollardaki ve trafikteki denetlemeleri yetersiz buluyorum. Polisimiz elinden geleni yapıyor, görevini layıkıyla yerine getirmeye çalışıyor ancak o kadar çok gereksiz araçlar var ki yollarda, bu sayede de çok fazla kazalar oluyor ve dolayısı ile polis de eleman eksikliği yaşıyor.
Bizler yani toplu taşımacılık için denetim çok önemlidir, özellikle korsan taşımacılığı bitirmek için denetim çok önemlidir. Ancak görüyoruz ki korsana karşı yani izinsiz yolcu taşımacılığına karşı caydırıcı bir cezai uygulama yoktur. Dolayısı ile kimse korsan taşımacılıktan çekinmiyor. Bu bağlamda kesinlikle korsan taşımacılığa karşı caydırıcı cezai uygulamalar olmalıdır. Buna örnek olarak T izinsiz yolcu taşımacılığı yapmanız durumunda asgari ücretin 3-4 katı bir cezai uygulama yapılır, araca 6 aylığına el konulur, tekrarı durumunda hapislik cezası olursa kimse korsan taşımacılığa kalkışamaz. Güneyde dahi korsan taşımacılıkta cezai uygulama 8 bin 327 Euro’dur, ikinci teşebbüste ise 3 yıl hapislik. Bildiğim kadarıyla Ulaştırma Bakanlığı izin makamının bu konuyla ilgili bir çalışması vardır.
Soru: Acilen alınması gereken tedbirler nelerdir?
Yanıt: Toplu taşımacılık için ciddi bir master planına ihtiyaç vardır. Bu planda tüm kırsal kesimdeki bölgelerde dahil olmak üzere, gün içerisinde tüm bölgeleri kapsayacak bir ağ oluşturup taşımacılık hizmeti yaratılmalıdır. Bunu yapmak çok zor değildir yeter ki bu sektörde var olan bizlerin haklarında zeval gelmeden bir şirketleşme şekli ortaya konulabilsin.
İşte tamda bu yüzden toplum sağlığı, ekonomisi ve stressiz bir trafik için akıllı bir toplu taşıma sistemi şart.