Melin DOBRAN
Lefkoşa bölgesindeki ortadereceli okulların öğrencileri, öğretmenlerin bir günde iki sınav yapmasından yakındı.
Okullarda bu günlerde, ikinci dönem ara sınavları yapılıyor. Sınavdan sonra okuldan çıkan öğrenciler, arkadaşları ile vakit geçiriyor. Diyalog’a konuşan bazı öğrenciler, bir günde, sayısal ve sözel olmak üzere 2 sınava girmelerinin çok zor olduğunu söyledi.
Eğitim sistemini eleştiren öğrenciler, özellikle bazı öğretmenlerin, okula arada bir gelmesi yüzünden geri kaldıkları dersleri bir anda göstermesinden şikayetçi oldu.
Öğrenciler, birçok okulun bahçesinde, ders çalışmak, oturmak için çardak veya bank gibi yerlerin olmadığını söyledi.
Bazı kız öğrenciler ise, saçlarını kısa kestirdikleri için öğretmenlerinin tepki gösterdiğini belirtti.
Diyalog’a konuşan bazı öğrenciler, düşüncelerieni şöyle paylaştı:
Mehmet Kaya:
“2. dönem ara sınavlarımız başladı. Ben Lefkoşa Türk Lisesi’nde (LTL) okuyorum. Dönemde 11 ders alıyoruz. Bugün 2 tane sınavım vardı. İngilizce ile geometri derslerim genelde iyidir. Beden eğitimi dersini çok seviyorum. Bana göre eğitim sistemi yanlış. Mesela tarih ve matematik sınavlarını ayni güne koymamaları lazım. Okulda çalışabileceğimiz bir alan yok. Ders çalışmak için Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) girmemize izin vermiyorlar. Bahçede oturabileceğimiz bank, çardak gibi oturma yerleri bulunmuyor.”
Selim Tüge:
“ LTL’de okuyorum. Şimdilik sınavlarımız iyi gidiyor. Öğrenci olarak bizim bazı sıkıntılarımız var. 9. sınıfların en yoğun dersleri matematik ve tarihtir. İki sınavın da ayni gün yapılması bizim için çok zor oluyor. Konuyu okul idaresine bildirdik. Programı değiştirmediler. Bize de yazık. Hem sayısal hem de sözel olan en ağır 2 dersin sınavı ayni gün olmamalı bence.”
“Topuklu ayakkabı sesi dikkatimizi dağıtıyor”
Hüseyin Can Tavzar:
“ Ben Türk Maarif Koleji’nde okuduğum için, diğer okullara göre bizim okulun programı biraz daha farklıdır. Sınav listesi, sınavlardan bir ay önce çıkıyor ve sınavlar başlayana kadar sınav programı sürekli olarak değişiyor. Normalde sınav haftasından birkaç gün önce, sınıf içerisinde derslerin tekrarının yapılması gerekirken, hocalar yeni konuya giriyor. Bu da bizim için çok zor oluyor. Fen öğrencisi olmayanlar hocaların gözünde kolaya kaçar gibi gözükür. Ben eşit ağırlık bölümündeyim. Sayısal sınav süresi 90 dakika, sözel sınav süresi ise 70 dakikadır. Bu süre bazen soruları çözmemize yeterli oluyor ancak, sınav soruları, derslerde gördüğümüz konulara çok zıttır. Sorular çok uzun. Sabahki sınav 08.30’da başlar ve iki sınav arası dinlenme süresi çok az. Biz hem dinlenmek istiyoruz hem de diğer sınavın notlarına bir göz atmak istiyoruz, bu durumda süre bize yetmiyor. Okulumuz biraz küçük. Çalışabileceğimiz sessiz bir yer yok. İki sınavı olan öğrencilere ise okul dışında bir yerde ders çalışmalarına izin verilmiyor. Bazı bayan hocalar sınavda topuklu ayakkabı giyiyor ve sınıfta dolaşırken sesten rahatsız oluyoruz, dikaktimizi dağıtıyor”
“Öğretmenlerden daha fazla ilgi istiyoruz”
Selin Göroğlu:
“ Ben 20 Temmuz Fen Lisesi’nde okuyorum. Sınavlarımız idare eder durumdadır. Hafta başına matematik, fizik gibi sayısal sınavları koydukları için, hafta sonu çalışma fırsatımız oluyor. Öğretmenlerimizin bizimle daha fazla ilgilenmesini istiyoruz. Sınavlar kolay geçmiyor. Ama biz de elimizden geleni yapıyoruz.”
Özge Ucuz
“ Türk Maarif Koleji’nde okuduğum için ben fenciyim. İlginçtir ki edebiyat sınavı geometriden zor. Çok fazla ağırlıklı Arapça ve Farsça yazıları sınavda açıklamamızı istiyorlar. Okuldaki bazı hocalardan şikayetçiyiz. Bizimle ders dışında diyalog kurmuyorlar. Öğrencilere yakın değildirler. Öğretmenlik sadece okula gelip ders vermek mi? Sınavlarda öğretmenler topuklu ayakkabı giyiyor ve onun çıkardığı ses bizi sınavda çok rahatsız ediyor, dikkatimizi dağıtıyor. Sınavlar oldukça zor geçiyor. Bazen hocalar okula az uğruyor, kaçırdıkları ders konularını yetiştirebilmek için sınıfta tekrar yapmıyor, konu işliyorlar. Konular tamamlanmıyor. 10. sınıfın konuları, 11. sınıfa, 11. sınıfın konuları ise yetişmediği için 12. sınıfa sarkıyor. Bu durumda her iki sınıfın derslerini kavramak kolay olmuyor. Biz seneye ÖSS’ye hazırlanacağız ve hangi birini yetiştireceğimizi şaşırdık. Çoğu derslerde çok fazla ayrıntıya giriliyor. Okulda hiçbir sosya aktivite yok. Beden eğitimi derslerinde zorla dans dersi yaptırıyorlar. Belki dansı sevmeyen öğrenciler vardır. Bunların da düşünülüp ortak bir çalışma yapılması lazım.”
İpek Erdoğan:
“ Okuldaki bazı hocalardan şikayetçiyiz, sınav sırasında konuşuyorlar ve giydikleri topuklu ayakkabıların çıkardığı ses bizi rahatsız ediyor. Sınava olan bütün motivasyonumuz bozulur. Ben gıda bölümündeyim, genelde bölüm ağırlıklıdır derslerimiz ve okul zamanı sınava giriyoruz. Derslerde genel olarak tekrar yapılıyor bundan memnunuz. Okulda yeni bir sisteme geçiliyor. Öğrenci kimliği olmayan öğrenci okula giriş yapamayacak. Giydiğimiz okul kıyafetleri, özellikle dar olan pantolonlar bollaştırılacakmış. Okul okul değil hapishane oldu resmen. Bunlarla ilgileneceklerine öğrencilerle ilgilensinler. Ben okulu seven biriyim ama bu uygulamalar iticidir. Öğrencide okula gelme isteği bırakmıyorlar.”
“Görmediğimiz yerden soru geliyor”
Togan Samer Jefri:
“ Ben Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde, 9. sınıfta okuyorum. Sınavlarımız iyi gidiyor ama bazı hocalar derslerde görmediğimiz konuları sınavda soruyorlar. Tenefüsler çok kısa sürüyor. Şimdiki eğitim sisteminden memnun olmadığımız tarafı, hocalar dersleri kendilerinin anlayacağı şekilde anlatıyor. Sorduğumuz zaman hep aynı şeyleri tekrar ediyorlar, anlayacağımız biçimde anlatamıyorlar. Sınavlar 2 hafta sürüyor ve hepsi üst üste geliyor. Mesela 50 soruluk bir tarih sınavına giriyoruz, üstüne 30 soruluk edebiyat sınavına giriyoruz. Bence böyle olmamalı. Sınava 2-3 gün kala test veriyorlar. Tekrar yapsalar bizim için daha iyi olacaktır. Okulun tuvaletleri bozuk, su gelmiyor.”
Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 12:14