Çiğdem AYDIN
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Lefkoşa-Girne anayolunun tamamıyla yenilenmesi için çalışmaların başladığını belirtirken, önceliğin St.Hilarion, Ciklos, Girne olduğunu söyledi.
Diyalog muhabiri, yol çalışmalarını yerinde izledikten sonra bakan Atakan’ın görüşlerine başvurdu. Atakan “Girne çemberinden St.Hilarion’a kadar olan bölümün 2 ay içinde tamamlanmasını planlıyoruz. Daha sonra Gönyeli-Boğaz bölümüne geçilecek” dedi. Atakan Ciklos’ta duvarların yıkılacağını, sert virajın düzenleneceğini, eski asfaltın söküleceğini, koruyucu bariyerlerin de yenileneceğini ifade etti.
Lefkoşa-Girne anayolu projesinin mahalli gelirlerden karşılanacağını belirten Tolga şöyle dedi:
“Girne yolu için önceden planlanmış bir bütçe vardı. Bu bütçeyi 4-5 yere harcamak yerine en çok kullanılan yol olan Girne – Lefkoşa yoluna harcamaya karar verdik ve buradan başladık. Girne- Lefkoşa yolunun adam akıllı düzeltilmeye ihtiyacı vardı katlı kavşaktan St.Hilarion kavşağına kadar olan yerden başladık buradaki bütün asfalt sökülecek alt yapı düzeltilecek ve bordürler, oto korkuluklar yenilecek. Ciklos mevkiindeki duvarlar yıkılacak, oralarda bir eğim sıkıntısı vardı o sıkıntı giderilecek ve hatta imkanlar dahilinde olursa oradaki sert virajları da biraz yumuşatacağız daha sonra yeni bir asfalt serilecek. St.Hilarion’a kadar böyle. Bu yapılırken de Gönyeli Çemberi ile Boğaz arasındaki bölüm için projelendirme ve etüt çalışması yapılacak. St.Hilarion’a kadar olan bölüm bittiğinde bu defa da Gönyeli Çemberinden Boğaza kadar olan kısım başlayacak. Boğaz’daki o tehlikeli kavşak ile ilgili de bir düzenleme projemiz var aynı anda onun ihalesine de çıkacağız. Boğaz kavşağındaki tehlikede tarih olacak bundan sonra. Başlangıç tarihi olarak 1-2 gün oldu çalışmalar başlayalı ama bitiş tarihi olarak
2 -2 buçuk ay öngörüyoruz. Tabi mevsim koşulları da önemli sarkma olabilir. İşlemler başladı. Maliyeti ile ilgili tam rakamlar şu an veremem ama bunların bütçesi mahalli gelirlerden elde edildi.
Geçitkale Havaalanı açılacak mı?
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Geçitkale Havaalanı’nın açılması konusunda ise, ilk adımın sakıncalı elektrik direklerinin çekilmesi olduğunu söyledi. Atakan “Geçitkale Havaalanı açılacak diye kesin bir şey demedim. 15 Kasım 2019’da şimdiki Ercan’nın açılacağını belirttim. Ercan’nın açılması ile ilgili hedefimiz 2019’un ikinci yarısıdır Cumhuriyet Bayramını hedef aldık” dedi.
Geçitkale’nin bir şekilde hayata kavuşturulmasının hükümet programında yer aldığını belirten Atakan şunları kaydetti: “İlk olarak engel teşkil eden o elektrik hatlarının ötelenmesi gerekiyor ve çalışma yapılmış daha önceden. Bununla ilgili de bir para bloke edildiği bilgisini müsteşarım verdi. Ben henüz incelemedim. Tabi ki bütçe açılır açılmaz bakacağız ve varsa böyle bir işlem gerçekleştirilmişse yapacağız bu işlemi. Burada esas olan orasının çürümeye bırakılmış atıl duruyor olmasıdır. Havaalanı yaşadıkça hayatını idame eder öyle durduğu yerde çürür, bütün teknik alt yapısı falan duruyor ve ülke olarak elimizde böyle bir değer var bunun göz göre göre çürümeye terk edilmesine de içimiz el vermez . Gelecekte her türlü şey olabilir bir doğal afet yaşayabiliriz bir savaş durumu yaşayabiliriz, bir ikinci havaalanımızın aktif ve yaşayabilir olması çok çok önemli.”
Ercan sözleşmesi ve yolcu taşımacılığı
Bakan Atakan, Ercan Havaalanı sözleşmesine değinerek, Geçitkale konusunda şunları kaydetti:
“Ercan sözleşmesinde ticari ve yolcu uçuşlarının yapılması mümkün değil şeklinde bir madde vardır bunu biliyoruz ama bunun dışında Geçitkale farklı faaliyetler için kullanılabilir. Onu ilgili şirketle konuşmak lazım o şirketin Geçitkale ile ilgili bir sözleşmesi var onlarla bir görüşüp burada ne planladıklarını nasıl bir yol haritası olduğunu görmemiz lazım. Castle Gate diye bir şirkettir yanılmıyorsam. Daha hiçbir şey yapmadım onunla ilgili. Önce bir elektrikle ilgili öteleme işlerini halledip onun dosyasını öyle alacağım önüme. 2018 bütçesine öteleme için proje bütçesinin konulduğu bilgisi verildi müsteşarım tarafından bütçe açılır açılmaz bir ihale süreci olacak, bir projelendirme süresi olacak, bu çerçevede ne kadar sürer şu anda teknik detay bilemiyorum. Ama en azından orayı maliyet teşkil eden durumdan kurtardıktan sonra da orasını bu sözleşmeyi imzalayarak uhdesine alan şirketle bir görüşme yapmamız lazım. Ne tür planları var, ne düşünüyorlar bir görelim, konuşalım. Uygunluk açısından herhangi bir engel teşkil etmiyorsa da arzumuz Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olarak ikinci Havaalanımızın da bu atıl durumdan kurtulmuş bir hale getirilmesidir. Ama yapılan Ercan sözleşmesi çerçevesinde bir başka bir havaalanının bir yolcu taşıması veya ticari bir şey yapması şu an için mümkün görünmüyor. Bu sözleşme ile ilgili bir şey yapmayı düşünmüyorum. Çünkü orada devletin devamlılığıdır esas olan. Herhangi bir hükumet zamanında bu imzalanmışsa belli bir de süresi varsa bunun biz bu sürenin içerisinde yer alan bir kilometre taşıyız sadece bunun aksine bir davranış göstermemiz mümkün değil.”
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2018, 11:58