banner564

Önce tedbir

Polis Genel Müdürlüğü, son günlerde artan yangınlar konusunda vatandaşları uyardı

Önce tedbir
banner598
Polis Genel Müdürlüğü, son günlerde ülke genelinde birçok yangın meydana geldiğini kaydederek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Polis Basın Subaylığı aracılığıyla yapılan yazılı açıklamada, son günlerde ocak üzerinde unutulan tavaların ve tencerelerin içindeki yağın tutuşması, çoklu priz kullanımındaki hatalar, şömine bacasıyla kebap salonlarının bacalarının temizlenmemesi, odun sobalarından çıkan kömürlerin çöp bidonlarına dökülmesiyle birçok yangın çıktığı söyledi.
 “Hiç kimsenin arzu edilmeyen bu tür olaylarla karşılaşmaması için tedbirler almasını tavsiye ederiz” ifadesine yer verilen açıklamada, 11 maddeden oluşan tedbirler duyuruldu.
Tedbirler arasında gazların tüp bağlantı hortumlarının kontrol edilmesi, bacaların en az yılda bir kez temizlenmesi, elektrikli cihazların aynı anda çalıştırılmaması, çamaşır, bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar gibi elektrikli aletlerin evde biri yokken çalışır vaziyette bırakılmaması var. 

Alınacak tedbirler hatırlatıldı
Polisin duyurusundaki tedbir listesi şöyle:
“1. Gaz ocakları ve gazla çalışan sobaların tüp bağlantı hortumlarını, yılda bir kaç kez sabun köpüğüyle sızdırmazlık testine tabi tutunuz. Hortumu yıpranmış olması halinde yenisiyle değiştiriniz. Ayrıca hortum uçlarına muhakkak kelepçe takınız.
2. Evde gaz kokusu hissedildiği zaman kesinlikle elektrik düğmeleri ve bunun gibi kıvılcım çıkarabilecek aletlerden birini çalıştırmayınız. Her hangi bir gaz kaçağında ev veya işyerinizin kapı ve pencerelerini açıp ortamı iyice havalandırınız.
3. Evlerde ve işyerlerinde kullanılan şömine ve odun sobalarının bacalarını en az yılda bir kez temizleyiniz. Baca boyunun çatıdan en az bir metre yukarıda olmasına dikkat ediniz.
4. Evlerde ve iş yerlerinde ısınmak için yaktığınız şöminenin, sobanın ve klimanın önlerinde veya yakın çevrelerinde yanıcı eşya bulundurmayınız, şömine önlerine koruyucu kalkan koyunuz.
5. Elektrik kesintilerinde, elektrik akımıyla çalışan cihazların fişlerini, prizlerden çıkartınız. Belirli zamanlarda sürekli takılı olan fişleri çıkartıp temizleyiniz. Böylece fişte meydana gelebilecek oksitlenme önlenmiş olacaktır.
6. Elektrik tesisatına aşırı yüklenme yapmamak için elektrikle çalışan cihazları aynı anda devreye koymayınız. Ayrıca çoklu prizlerde aynı anda birden fazla cihaz çalıştırmaktan kaçınınız.
7. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar gibi elektrikle çalışan cihazları evden ayrılırken çalışır durumda bırakmayınız, bu aletleri uyku saatlerinde de çalıştırmayınız.
8. Motorlu araçlarınızın her an yüksek yangın riski taşıdığını unutmayınız. Özellikle motor bölümündeki elektrik ve elektronik aksamlarıyla yakıt bağlantı hortumları yılda en az bir kez bakımdan geçirilmelidir. Ayrıca çıkabilecek herhangi bir yangına karşı ilk müdahaleyi yapabilmek için araçlarınızda 2 kilogram kuru kimyevi tozdan oluşan 1 portatif yangın söndürme cihazı bulundurunuz
9. Çocukların, ateşle veya kibritle oynamaması için dikkatli olunuz. 
10. Tüm bu önlemlere rağmen evde, çıkması muhtemel bir yangında ilk müdahalede kullanılmak üzere evinizde 1 adet 6 kilogram kapasiteli çok maksatlı kuru kimyevi toz veya 1 adet 3 kilogram kapasiteli karbondioksit tipi yangın söndürme cihazı bulundurunuz.
11.Yangın veya belirtisini görmeniz halinde, derhal 199 numaralı İtfaiye Acil Telefonunu arayınız.”

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2016, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473