Çiğdem AYDIN
Dörtlü koalisyon hükümeti döneminde, Çalışma Bakanı Zeki Çeler’in önerisiyle ‘özelde sendikalaşmayı teşvik amacıyla’ İhtiyat Sandığı fonunda biriken milyonlarca liranın dağıtılmasını öngören Bakanlar Kurulu kararı UBP-HP koalisyonu döneminde uygulamadan kaldırılmadı. HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, Diyalog’a yaptığı açıklamada fonda biriken paranın 200 milyon liraya ulaştığını belirterek, bunun ‘eğitim amaçlı’ kullanılmasını önerdi.
KKTC’de okulların yetersiz olduğunu, birçoğunun eskidiğini ve tamirat parası bulunamadığını anlatan Manavoğlu “ 20 yıldan beri bu ülkede bir tane okul yapılmadı. İhtiyat Sandığı fonunda biriken paraların bir kısmını okul yapımı için kullanabiliriz ve bunun yasal engeli olamaz” dedi.
Kendi işimizi kendimiz yapalım
Manavoğlu “Zengin bir ülke olmadığımız için eğitim ve sağlıkta çok büyük problemlerimiz var. Kendi vatandaşlarımıza da hizmet vermekte zorlanıyoruz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de ekonomik olarak bize çok daha fazla katkı yapmadığı için başka çözüm yolları bulmamız gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti ile aramızda olan özel ilişkiyi bozmayacak şekilde formüller bulunmalıdır.
Ülke olarak ne yapabiliriz ona bakmamız gerekiyor. Burada güvenlik (polis), sağlık, eğitim için yapılması gereken şeyler vardır ve bunlar ikinci plana koyamayacağımız şeylerdir.
Ülkemizde sanırım 20 senedir yeni bir okul yapılmadı.
Bence bu çok daha önemli bir konudur. Elbette protokollere bağlı olarak bazı yapısal değişiklikler yapılmalı ama onlar bir tarafta yapılırken bunların da unutulmaması gerekiyor.”
Fonda 200 milyon TL birikti
“Meslek okulu yapma konusunda çok ciddi ve güzel bir şansımız var” diyen Manavoğlu, dörtlü koalisyon hükumeti döneminde İhtiyat Sandığı’nda yabancı iş gücünden elde edilen 200 milyon TL’lik fon biriktiğini söyledi.
Manavoğlu, şöyle devam etti: “İhtiyat Sandığı fonunda 200 milyon TL’den fazla para birikti.
Zeki Çeler’in bakanlığı döneminde sendikalaşma için harcamayı planladığı fon aslında meslek okullarına, mesleki eğitime yatırım yapmak için kullanılabilir.
Yerli iş gücünü mesleki eğitimler vererek destekleyebilirsiniz.
Bir yıldır söylüyorum. Biz devlet olarak gençler gitsin meslek okuluna okusun ara eleman yetiştirelim ülkemize iş gücü katalım dedik. Gençler de bilinçlendi ve istiyor şimdi Meslek okullarına gitmeyi şimdi de sınıf yok, okul yok. Mesleki Eğitim Okulları ile ilgili projeler de hazırdır. Yasal bir engelde yok. Geriye kaynak bulmak kaldı, o da fondaki para olabilir.”
Gülşah Sanver Manavoğlu, Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ve Çalışma Bakanı Sucuoğlu’na seslenerek “Bir an önce o parayı okul yapmak için kullanın” dedi.
Paralar heba oldu
Öte yandan, Zeki Çeler’in Çalışma Bakanı olduğu dönemde söz konusu kaynak, sendikalaşma zoruyla basın sektörüne aktarılmıştı. Fondan 9 ayda 1 milyon TL’lik kaynak bu iş için verilmişti.