Başbakan Ömer Kalyoncu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısına girerken basına yaptığı açıklamalarda, geçen Pazar günü Nevruz kutlamalarına katılmaları konusundaki eleştirileri değerlendirerek, görüşülecek konular hakkında bilgi verdi.
Başbakan Ömer Kalyoncu, siyasi mevkilerde bulunan kişilerin, ülkede yaşayan insanların bayramlarına katılması kadar doğal bir şey olmadığını vurgulayarak, sosyal medya ve gazetelerde yer alan eleştiri ve kınamaların aslında ırkçı bir düşüncenin ürünü olduğunu söyledi.
Başbakan Kalyoncu, “Eğer biz ülkemizde bulunan vatandaşların dini ve milli günleri ile ilgilenmezsek, onlarla ilgilenecek birileri bulunur ve sonunda gelişmelerden hiç birimizin hoşlanmayacağı durumlar ortaya çıkar” dedi.
“Biz her türlü teröre karşıyız”
“Her yurttaşın durumuyla ilgilenmek gibi bir durumları olduğunu” söyleyen Başbakan Kalyoncu şöyle devam etti:
“Nevruz’a katıldık diye teröre destek verdik anlamı çıkmaz. Biz her tülü teröre karşıyız, PKK’nın uyguladığı yöntemlere de IŞİD’in uyguladığı yöntemlere de karşıyız. Dolayısıyla hem Türkiye’de, hem de Avrupa’da yaşanan terör olaylarını kınadık ve lanetledik. Bunun üzerine bina inşa etmeye çalışanlar boşuna gayret içindedirler. Bu ülkeye terörizmi, esas taşıyıp hortlatacaklar bu tür ırkçı düşünce içerisinde olanlardır.”
Liman işletmeleri de konuşuldu
Başbakan Kalyoncu, Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olan başka bir konun ise, Port İsbi konusu olduğuna dikkat çekerek, Port İsbi’nin geçmişte devletten iki tane serbest liman işletmesi için sözleşmeyle iki bölge aldığını anlattı.
Sözleşmelerden birinin Mağusa Serbest Limanı ve diğerinin ise Gemikonağı’nda atıkları temizleyip, orasının serbest liman bölgesi olarak kullanılmasını içerdiğini ifade eden Başbakan Kalyoncu, geçmişte yapılan sözleşmede “istediği zaman temizler, istediği zaman kullanır” gibi ifadeler bulunduğunu ve hükümetin bu sözleşme karşısında çaresiz bir vaziyette olduğunu belirtti.
Gemikonağı bölgesiyle ilgili olarak, sözleşmeyi iptal edeceklerini açıklayan Başbakan Kalyoncu, sözleşmenin iptaliyle gelişmelerin izleneceğini, çünkü Port İsbi’nin mahkeme yoluna başvurabileceğini kaydetti.
Mali protokol müzakereleri sürüyor
Başbakan Kalyoncu gündemlerinde olan bir diğer konun ise, Mali Protokol olduğunu belirterek, heyetlerin çok uzun zamandır Türkiye heyetleriyle görüştüğünü hatırlattı.
Mali protokol konusunda, yargı ve Elektrik Kurumu’nun durumu konusunda müzakerelerin devam edebileceği noktasında olunduğunu belirten Başbakan Kalyoncu, geriye kalan konularda anlaşıldığını söyledi.
BRT’den kimse çıkarılmayacak
Açıklamaları sonrasında bir gazetecinin BRT konusundaki sorusunu da yanıtlayan Başbakan Ömer Kalyoncu, BRT’de şu anda 520 kişinin çalıştığını ifade ederek, 136 kişinin kadrolu olarak çalıştığını, kadrolu çalışan sayısının 480’e çıkarılacağını, yaptıkları yasanın bu şekilde düzenlemeler içerdiğini belirtti.
Başbakan Kalyoncu, “BRT’de herhangi bir kişinin işine son verme gibi bir düşüncemiz yoktur. Yapılan konuşmalardan öyle bir netice çıkarılması doğru olmaz inancındayım” dedi.
Güvenlikle ilgili yasa tasarıları Meclis’e sevk edildi
Başbakan Ömer Kalyoncu, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından alınan kararlarla ilgili BRT’ye bilgi verdi.
Kalyoncu, “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Yasa Tasarısı, Teknik Araçlarla İzleme Yasa Tasarısı, Polis Tarafından Kullanılan Muhbirlerin Ödüllendirilmesi Yasa Tasarısı, Kontrollü Teslimat Yasa Tasarısı, Gizli Soruşturtma Görevlendirilmesi Yasa Tasarısı, Etkin Pişmanlık Yasa Tasarısı, Ceza Değişiklik Yasa Tasarısı”nı Bakanlar Kurulu’nda onaylayarak, Meclis’e sevk ettiklerini söyledi.
Kalyoncu, ilgili yasa tasarılarının, polis ve güvenlik güçlerinin elini güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.
Başbakan Kalyoncu, 2016-2018 Ekonomik Protokole ilişkin soruya da yanıt verdi.
Kalyoncu, Ekonomik protokolde sorun olarak görülen yargı ve Kıb-Tek konusunda Türkiye yetkililerinin önerilerini almak amacıyla bugün bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2016, 09:35