Kıbrıslı Türk ve Rum siyasilerin aksine, ünlü Rum avukat Ahilleas Dimitriadis yeni bir fikir geliştirerek; 1974’ten bari atıl vaziyette duran Lefkoşa Uluslararası Havalimanı’nın ‘Pandemi Hastanesi’ olmasını ve her iki toplumun da bundan yararlanmasını önerdi.
Rum Haber Ajansına açıklamada bulunan Dimitriadis, Covid-19 salgına karşı mücadelenin sona ermediğini; muhtemelen salgının ikinci dalgası olacağını belirtti ve BM Genel Sekreteri’nin iki toplum arası yeni Güven Artırıcı Önlemlerin uygulanması önemine işaret ettiğini söyledi.
Dimitriadis, “İlk amacımız salgının ele alınmasıdır” dedi ve salgının yeşil hatta durmadığını ve tüm ada için tehlikeler yaratıldığını belirtti.
Önerinin uygulanması amacıyla kendisinin hem BM hem AB, hem Kıbrıs hükümeti, hem Kıbrıs Türk tarafı, hem de Teknik Komitesinin üyeleri ile temaslar başladığını ifade eden Dimitriadis, Lefkoşa Hastanesi’nin her iki taraftan da ambulanslardan ulaşabilir bir yer olduğunu söyledi.
Söz konusu inisiyatifin iki toplumlu bir inisiyatif olduğu için hem AB hem de BM’den mali yardımı sağlanabileceğini ifade eden Dimitriadis, hastanenin açılması bir güven artırıcı önlem olarak uygulanabileceğini ve tüm Kıbrıslıları olumlu etkileyeceğini vurguladı.
Dimitriadis, Sağlık için İki Toplumlu Teknik Komitesi’nin BM ile AB ile ortak bir şekilde hastanenin açılması için çalışmalarını yürütebileceğini ifade etti.
Dimitriadis, devamla, Covid-19 hastalarının Yoğun Bakım Koğuşunda da tedavi görebileceklerini söyledi.
“Yararları net olan tıbbi bakıma ek olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti toprakları olan ara bölgenin bir kısmını kurtarabileceğiz ve kullanabileceğiz” şeklinde konuşan Dimitriadis, aynı zamanda ekonomik alanını da olumlu etkileyebilir; doktorlar ve hemşireler için ve inşaat sektörü için yeni istihdam yerleri açılacağını belirtti.
Dimitriadis, böyle bir yaratıcı ve yararlı Güven Artırıcı Önlemin uygulanması “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm Kıbrıslıların çatı” olduğunu mesajını vereceğini ve müzakerelerin yeniden başlaması ışığında uluslararası topluluğun düşüncesini etkileyebileceğini vurguladı.
Dimitriadis, söz konusu önerinin iddialı olduğunu ancak gerekli siyasi iradeyle uygulanabileceğini inandığını söyledi.
Dimitriadis, “Düşük mali maliyetle samimi ve yararlı bir işbirliği bağlamında yeni ortak düşmanımızı birlikte yenebiliriz” dedi.
Nerdeyse birkac aya kadar asilar piyasaya surulmeye baslayacak. Ondan kisa bir sure sonra da salgin yokolmaya dogru inise gececek. Yani bundan sonra bir SALGIN HASTANESI kurmak icin cok gec kalinmis bence.
Fakat uzun surede fonksiyon gorebileck ortak bir GENEL HASTANE kurma fikri cok guzel. Insanlarin irkciliktan uzaklasmasi ayrimciligi yenebilmesi icin en iyi ilac birlikte calsimlarai birlikte temas kurmalari birbirlerini tanimalari, ortak hedefleri olmasidir.
Kibiris sorunu birgun cozulecekse ancak bu irkciligin, etnik diskriminasyonun azalmasiyla cozulebilir zaten yoksa politikacilar dis guclerin sunacagi ANLASMALARLA bu sorunu cozulemez.
Keske hep politikacilarin sacmaliklarinin pesinden gitmektense, sadece saglikta degil de daha bircok sektorde birlikte calisarak birlikte birseyler basaramya calisak,ortka amacli projelerle birlikte calissak o zaman Kibris sorunu kediliginden cozulmus olur zaten.
Sayin Dimitriadis cok dogru soylemis, ortkak bir hastane baris icin cok muthis bit adim olur. InsAllah bastakiler bu sozlere kulak asip gerekeni yaparlar.