Pelin YÜKSELAY
Bunca zaman ‘iş yapmamakla’ suçlanan Rekabet Kurulu’nun, Kuzey Kıbrıs’taki haberleşmeyi tekelinde bulunduran KKTCELL ile TELSİM’e toplamda 560 bin lira para cezası kesmesi kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı.
Meclis’te yaptığı konuşmalarla sözkonusu şirketlerin denetlenmesini sık sık gündeme getiren eski Başbakanlardan, CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, alınan bu karar nedeniyle kurul üyelerini kutladı. Diyalog’a konuşan Soyer, iki şirketin ‘paket uygulamalarının’ da denetlenmesini ve bu konuda bir rapor hazırlanmasını önerdi.
Rekabet Kurulu, ‘Giriş ve/veya Hoşgeldin’ paket uygulamaları ile tüketicileri kendi iradeleri dışında bu paketleri kullanmaya mecbur bırakıldıkları gerekçesiyle KKTCELL ve TELSİM’in hakim konumlarını kötüye kullandıklarına hükmetti. Bu çerçevede KKTCELL’e 253 bin 62.48 TL, TELSİM’e 179 bin 495.32 TL idari para cezası verildi.
Rekabet Kurulu ayrıca KKTCELL’in ön ödemeli hatlarda tüketicilerin her bir yüklemede 400 kontörün altında parçalı kontör yükleme imkanını ortadan kaldırmak sureti ile hakim konumunu kötüye kullandığına da karar vererek, 126 bin 531.24 TL idari para cezası kesti.
Rekabet Kurulu, paket uygulamalarının tüketicinin tercihine bırakılmasına ve operatörlerin tüketicilerden tercihleri konusunda beyan almaları gerektiğine, bu uygulamanın da en geç 30 Kasım 2017 tarihine kadar tamamlanmasına karar verdi.
Soyer: Rekabet kurulunu kutlarım
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Rekabet Kurulu’nun bu kararını Diyalog muhabirine değerlendirdi. Sözlerine Rekabet Kurulu’nu kutlayarak başlayan Soyer, Kurul’un GSM şirketlerini ilgilendiren diğer alanlarda da inisiyatifler alıp, inceleme yaparak, aynı bu şekilde olduğu gibi gereken ne ise onu yapması gerektiğini söyledi.
Rekabet Kurulu’nun çok doğru bir karara imza attığını dile getiren Soyer, “bu uygulama çeşitli vesilelerle tenkit ettiğimiz, tek taraflı-tekelci bir uygulamaydı. Bu cezanın kesilmesi sevindiricidir” dedi.
Soyer Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’na da büyük görevler düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun bu konuda önceden yasal yetkisini kullanarak önlem alması gerekirdi. Sadece bu konu değil, şirketlerin vatandaşlara sattıkları paketlerle ilgili de incelenmesi gereken birçok husus vardır. Artık bu konularda girişim yapılması gerekiyor.”
Paket uygulamaları
Paket uygulamalarının oldukça tartışmalı olduğunu söyleyen Soyer, aynı şirketlerin Türkiye fiyatlarının düşük, KKTC fiyatlarının ise yüksek olduğunun araştırılmasını ve sebebinin açıklanmasını istedi. Başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’yla Rekabet Kurumu’nu göreve davet eden Soyer, şunları söyledi:
“Vergi dışı maliyetlerde Türkiye ile ülkemizdeki aynı şirketlerin arasında yüzde 18’e varan fiyat farkları var. Bunun açıklanması şart. Bu konuda hükümetin yapması gerekenler de vardır. Yüzde 35 olan iletişim vergisi bir an önce yüzde 25’e düşürülmelidir. Bunu düşürürken de şirketlerle görüşüp, paketlerdeki fiyat iyileştirmesinin yapılması gerekmektedir. Hükümet bu konuda inisiyatif alıp, birincil görevi olarak bunu addetmelidir.”
Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2017, 10:07