Kıbrıs konusunda çapraz müzakerler kapsamında Atina ve Ankara’yı karşılıklı ziyaret eden KKTC’nin müzakerecisi Kudret Özersay’ın Yunanistan’dan ambargolar konusunda yardım istediği, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de Ankara’da garantiler, toprak, Türkiye kökenliler ve Maraş konusunu masaya koydu öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay’ın Atina, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Ankara’ya dün gerçekleştirdiği ziyaret ve her ikisinin de Yunan ve Türk Dışişleri bakanlığı genel müdürleriyle yaptığı görüşmeler Rum basınında geniş yer buldu.
Gazeteler, çapraz görüşmelerin olumlu ortamda gerçekleştiğini, resmi açıklama yapılmayan görüşmelerde her iki tarafın da ilk kez açıklama yasağı anlaşmasına tam uydukları yorumunu yaptı.
Gazeteler, Özersay’ın Atina’daki görüşmesi öncesinde sosyal medyadan paylaştığı “bağcıyı dövmeye değil üzüm yemeye geldik” mesajını öne çıkardılar.
Açıklamadan kaçınıldı
Politis Gazetesi, “Usulca ve Sıcak” başlığıyla aktardığı haberinde, Rum tarafının, Mavroyannis’in Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Ankara’daki görüşmesi konusunda sessizliğini koruyor göründüğünü, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın da yorum veya herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındığını yazdı.
Gazete, Kıbrıs Türk tarafından, Özersay’ın Türk medyası temsilcilerine açıklamada bulunmuş olmasına karşın Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastasi Mitsiali ile görüşmesi hakkında detaya girmekten kaçındığını belirtti.
Beşli Konferans iddiası
Simerini Gazetesi, “Özersay ‘Beşli Konferansa Gidiyoruz’ İmasında Bulunuyor... Türkler Çapraz Görüşmelere Başka Bir Boyut Katıyor” başlığıyla aktardı.
Gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis’in Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Atina ve Ankara’da yaptığı çapraz görüşmelerin benzeri yeni görüşmeler yapılması dileğinde bulunduğunu yazdı.
Gazeteye göre, Stiliandidis “Kıbrıslı müzakereci, Türk yetkiliyle böyle bir görüşme için ilk kez Ankara’ya ulaşıyor, bu nedenle bu görüşme çok önemlidir. Bu görüşmenin başlangıç olması ve birçok benzer görüşmenin takip etmesini diliyoruz. Hükümetin ve bu prosedürü öneren Başkan Nikos Anastasiadis’in niyeti buydu, daha birçok karşılıklı olumlu sonucu olduğuna inanıyoruz” dedi.
Mavroyannis’e sıcak ilgi
Gazete, Rum Haber Ajansı’nı (KİPE) kaynak göstererek Mavroyannis’in görüşmesinin çok olumlu bir havada geçtiğini, Rum müzakerecinin Ankara’da sıcak karşılandığını, anlayış ve işbirliği ortamında yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek şunları aktardı:
“KİPE’ye söylendiğine göre bu birinci görüşmenin, olumlu sonuç olacak şekilde değerlendirilmesi yönünde irade bulunduğu saptandı. Türk kaynaklar ‘olumlu bir görüşme ve olumlu bir başlangıçtı’ ifadesini kullanarak, müzakerelere ivme katması ümidini dile getirdiler.”
“Amaç buzları kırmak”
Fileleftheros gazetesi de “Çapraz Görüşmelerle Zemin Yoklama... ‘Buz Kırılsın’ Diye Görüşmeler Atina ve Ankara’ya Götürüldü... Müzakereler Esasa Girmedi” başlıklı haberinde önceki gün Atina ve Ankara’da gerçekleşen çapraz görüşmeleri, “buzu kırmak” hedefli daha çok “zemin yoklama” ve tanışma nitelikli olarak yorumladı, özetle şunları yazdı:
“Kesin görülen odur ki Türk tarafı Kıbrıslı Türk müzakerecinin Atina’ya gidişini, başka örgüt ve hükümetlerle temasların yolunu açarak siyasi avantajlar elde etmek için değerlendirecek. Andreas Mavroyannis ve kendisine eşlik eden hukukçu Polis Poliviu ve diplomat Polis Yoannu dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü.
Beklendiği gibi Mavroyannis Kıbrıs Rum taleplerinin genel çerçevesini, yani Güney Lefkoşa’nın çözümle ilgili vizyonunu ortaya koydu. Türk kaynakları Ankara’nın Kıbrıs müzakere sürecine destek beyan ettiğini savundular. Aynı Türk kaynakları ‘olumlu bir görüşmeydi, olumlu bir başlangıçtı’ dediler. Ancak bir sonraki görüşmenin ne zaman olacağı net değil.”
Merkezin dışındaki görüştüler
Alithia “Kıbrıs Sorunu İçin Tarihi Gün” başlığıyla aktardığı haberinde Ankara’ya giden Mavroyannis’in bavulunda Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözüm prosedürüyle ilgili düşünce ve görüşleri ve sürece toplum düzeyinde güven yaratılması için Maraş’ın açılması, Ankara Prokokolü’nün uygulanması gibi önemli güven yaratıcı önlemler alınmasının gerekliliğiyle ilgili argümanlar bulunduğunu yazdı.
Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Ankara muhabiri Anna Andreu’yu kaynak gösteren gazete, Türk kaynaklarının çapraz görüşmeleri önemli adım olarak nitelediklerini, Atina Kıbrıslı Türk müzakereciyi hangi düzeyde kabul ederse Türkiye’nin de Rum müzakereciyi aynı düzeyde kabul edeceğini söylediklerini aktardı.
Özersay’ın Atina’daki görüşmesi öncesinde sosyal medyada paylaştığı “bağcıyı dövmeye değil üzüm yemeye geldik” mesajını öne çıkaran gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastasi Mitsiali’nin Özersay’la, Dışişleri Bakanlığı (merkez dışı) ofisinde görüştüğüne dikkat çekti.
Rum Yönetimi Sözcüsü Stilianidis’in açıklamasına yer veren gazete, görüşmelerle ilgili açıklamasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Kıbrıs Cumhuriyeti” 1959-1960’ta iki toplum tarafından kuruldu diyerek “Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesini kullandığına vurgu yaptı.
Özersay’ın sürprizi
Haravgi “İlk Görüşme Konusunda Karşılıklı Memnuniyet... Olumlu Ortam ve Masada Esaslı Konular... Özersay’ın Sürprizi ‘Ambargo’ İdi” başlıklı haberinde özetle şunları yazdı:
“Özersay ve Mavroyannis Atina ve Ankara Dışişleri Bakanlıklarında yaptıkları görüşmelerle ilgili hiçbir açıklama yapmadılar, görüşmelerle ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmadı, fotoğraf çekilmedi ve kameralar izlemedi. ASTRA muhabirlerinin yaydığı üzere Kıbrıs Rum tarafı, Ankara’daki görüşmenin olumlu ve yapıcı bir ortamda geçtiğini, ‘ilk görüşmenin değerlendirilmesi ve sonuç vermesi yönünde irade bulunduğunu’ sızdırdı.
Hükümet Sözcüsü Stilianidis Mavroyannis’in Türk Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesini çok önemli diye niteledi ve ‘İlk kez bir Kıbrıslı Rum müzakereci Türk yetkiliyle böyle bir görüşme yapmak için Ankara’ya erişebiliyor. Bu görüşmenin başlangıç olmasını ve daha birçok görüşme olmasını diliyoruz’ dedi.