Cumhuriyet Meclisi Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi ele alındı.
Oylamadan önce söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hayat pahalılığıyla ilgili son yapılan maaş düzenlemesinin 2011’den sonra işe giren kamu görevlilerinin uğradığı haksızlığı ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını, bu şekilde maaşların ancak 20 yıldan fazla zaman içinde eşitlenebileceğini söyledi.
Çakıcı, yapılması gerekenin 2011 yılından sonra işe girenlerin maaşlarını düzenleyen yasayı tamamen ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.
Tatar: Anti demokratik
UBP Milletvekili Ersin Tatar da, hayat pahalılığıyla ilgili düzenlemenin antidemokratik ve anayasanın ilgili maddelerine aykırı olduğunu savundu.
Yapılacak düzenlemelerin bütçe görüşmelerinde ele alınmadan yapılmasını eleştirerek yasa gücünde kararnameyle yapılan düzenlemenin oldu bittiye getirildiğini söyleyen Tatar, UBP olarak bu uygulamaya ret oyu vereceklerini ifade etti.
Yorgancıoğlu: Hedef iki barem tablosunu eşitlemek
Tatar ve Çakıcı’ya yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, UBP hükümeti döneminde de yasa gücünden kararnameyle hayat pahalılığı artışı konusunda uygulama yapıldığını dile getirdi.
Hükümet olarak hedeflerinin iki barem tablosunu eşitlemek olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, ilgili düzenlemede de amacın bu olduğunu kaydetti.
TÜFE konusundaki eleştiriye cevaben de Yorgancıoğlu, insanların tüketim alışkanlıklarının değiştiğinin doğru olduğunu, bu nedenle DPÖ’nün bu tüketim alışkanlıklarının değişimini gözlemlemek için çalışma yaptığını hatırlattı.
Sosyal sigorta sistemine de açıklama getiren Yorgancıoğlu, 2011’den sonra işe girenlerin alt baremlerini rahatlatacak düzenlemeler yapacaklarını bütçe görüşmelerinde dile getirdiklerini hatırlattı.
Oy çokluğuyla
Konuşmaların ardından Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylanarak oyçokluğuyla kabul edildi. Ardından Güvenlik Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı, Öğretmenler Değişiklik Yasa Tasarısı, Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Değişiklik Yasa Tasarısı ve Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ivediliği oyçokluğuyla kabul edildi. Ardından, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.
Bu bölümde Ekonomi Maliye ve Bütçe Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün tasarıyla ilgili raporu okumasının ardından konu üzerinde görüşmelere geçildi.
Tatar borçlar konusunda bilgi istedi
Tasarının görüşülmesi sırasında ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, Vakıflar İdaresi’ne ait mülklerin kira bedelleriyle ilgili açıklama istedi.
Dome Otel’in yeniden kiralandığını söyleyen ve bu konuda hükümetin bilgi sahibi olup olmadığını soran Tatar, hayır işleri için ayrılan tutarın 70 bin TL’den 700 bin TL’ye çıkarıldığını belirterek bu paranın partisel amaçlar için dağıtılmaması gerektiğini ve bu konuda bu hayır işlerinin nerelerde kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi.
Vakıflar’da yaklaşık 13 milyon TL civarında borç biriktiğini ifade eden Tatar, “Vakıflar İdaresi’nde bu borç nasıl birikti? Neden denetimler zamanında yapılmadı? Bu aflar insanları borçlarını ödemeden uzak tutuyor” dedi.
Tatar hükümetin Vakıflar’a olan borcun ödenmesi için gerekli adımlarn atılmasını istedi.
Arabacıoğlu: 900’u borçlu 2 bin 600 kiracısı var
DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu vakıfların 2 bin 600 kiracısı olduğunu, borçlu durumdaki kiracı sayısının ise 900’e yaklaştığını belirtti.
Borçların ödenmesi için daha önce çıkarılan yasa gücünde kararnameden yararlanan kişi sayısının 30 civarında olduğunu anlatan Arabacıoğlu bu kararnameyle getirilen ödeme kolaylığıyla ilgili prosedürü anlattı.
Tasarıya olumlu oy vereceklerini dile getiren Arabacıoğlu, bunun af kapsamında olduğunu, hem eksi hem artı yönleri olduğunu ancak kendielrinin artı yönlerine bakarak olumlu oy vereceklerini söyledi.
Tasarı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısı bu oylamayla sona erdi.
Genel Kurul sonraki birleşimini 29 Ocak Perşembe günü yapacak.
Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2015, 09:32