toplandı.
Hükümet ortağı Demokrat Parti Ulusal Güçler’in sunduğu “Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Önerisi” ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin ivedilik istemlerine, büyük ortak Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler, Meclis’e sunmak üzere oldukları “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı”yla benzer içerik taşıdığı ve birlikte değerlendirilebilecekleri gerekçesiyle ret oyu verdi.
İvedilik istemleri, CTP dışındaki partilerin oylarıyla ve oy çokluğuyla kabul edilirken yapılan konuşmalarda zaman zaman tansiyon yükseldi, gergin dakikalar yaşandı.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısının gündeminde, Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı; Tasfiye Edilmiş ve Edilecek Olan Halen Mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Devletin Sermayelerine İştirak Etmiş Olduğu Kamu Kuruluşlarının Borçlarının Ödenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Hukuk Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasa Önerisi vardı.
Başbakan ret dedi
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan genel kurulun onaya ve bilgiye sunuş bölümünde, ilk olarak DP-UG Milletvekillerinin Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle ele alınması önerisi onaya sunuldu.
Öneriyle ilgili olarak söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ivediliği istenen yasa tasarısının, Meclis’e gelmek üzere olan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile aynı içeriğe sahip olduğundan birlikte değerlendirilebileceğini belirterek, ivedilik gerekmediğini söyledi. Yorgancıoğlu, DP-UG’nin ısrar etmesi halinde öneriye ret oyu vereceklerini belirtti.
UBP ve TDP destekledi
DP-UG Milletvekili Özdemir Berova da öneri lehindeki konuşmasında, kamuoyunda çok konuşulan geçiciler konusunda çok ciddi çalışmalar bulunduğunu ancak konunun son zamanlarda gelişmelerden dolayı bu yasa tasarısını gündeme getirdiklerini kaydetti.
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da oy doğrultusunu belirtmek üzere yaptığı konuşmalarda, DP-UG’nin getireceği öneriye olumlu oy vereceklerini söyledi.
Yorgancıoğlu:Olayı saptırmayın
Yeniden söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, geçici istihdamın engellenmesinin Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nda da öngörüldüğüne işaret ederek, olayın saptırılmamasını istedi. Yasa önerisinde başka şeyler önerildiğini, bunlar arasında bütün geçicilerin statülerinin değiştirilmesinin de bulunduğuna işaret eden Yorgancıoğlu, farklı bir sözleşmeli statüsü yaratılmaya çalışıldığını kaydetti.
Taçoy: İddialar doğru değil
DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy da konuşmasında, kamu reformu yasasında geçici statüde istihdam yapılmamasının öngörüldüğünü ancak reformun gecikmesi halinde toplumu rahatlatma adına sözkonusu reform yasasının ruhuna uygun bir öneri hazırladıklarını söyledi. Taçoy, sözleşmelilerle ilgili iddiaların doğru olmadığını savundu. Amacın geçici memur statüsünü tamamen ortadan kaldırılması olduğunu kaydeden Taçoy, bu önerinin de bu esastan farklı olmadığını belirtti.
Konuşmalar sırasında karşılıklı sert konuşmalar yaşandı.
Konuşmalarına ardından ivedilik tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi.
Ödeneklerle ilgili öneri
Genel Kurul daha sonra DP-UG Milletvekillerinin sunduğu “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin ivedilikle ele alınması tezkeresini görüşmeye başladı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuyla ilgili konuşmasında, daha önceki yasa önerisinde dile getirdiği gerekçelerle ret oyu vereceklerini söyledi. UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de konuşmasında, tezkereye olumlu oy vereceklerini belirtti. Genel Kurul daha sonra ivedilik tezkeresini oy çokluğuyla kabul etti.
Her iki oylamada da UBP, DP-UG ve TDP Milletvekilleri olumlu, CTP-BG milletvekilleri ise olumsuz oy kullandı.
Teşvik görüşüldü
Genel kurul daha sonra Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Tasfiye Edilmiş ve Edilecek Olan Halen Mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Devletin Sermayelerine İştirak Etmiş Olduğu Kamu Kuruluşlarının Borçlarının Ödenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Hukuk Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel kurulda ivedilikle ele alınması tezkerelerini oyladı. Genel kurul, birinci tezkereyi oy çokluğuyla, ikinci ve üçüncü tezkereyi oy birliğiyle kabul etti.
Genel kurul daha sonra Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçuşlarının Sonlandırılma Sebeplerinin Araştırılması ile İlgili Meclis Araştırma Komitesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne Bağlı DAİ, DAK ve Kreşin İşletmesinin Özel Hukuk Tüzel Kişisine Devrinin Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi’nin görev süresini uzatmayı oyladı ve oy birliğiyle onayladı.
Neyine Roman";mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Başbakan ara istedi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dünkü toplantıda Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti; ardından çalışmalarına Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun önerisiyle ara verdi.
Tasarı, KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olacak, yurtiçi ve yurtdışındaki gerçek ve tüzel kişilerin gerçekleştirecekleri yatırımların önünün açılması için kullandırılacak yatırım kredilerinin hacminin, ipotek ve teminat imkanlarının düzenlenmesini öngörüyor.
Tatar: Hak edene vermek önemli
Tasarıyla ilgili ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, teşviğin bir bağışlama olduğuna işaret ederek, bunu yaparken, hak edene vermeye özen göstermek gerektiğini söyledi.
Kumarhanelerin denetiminin önemine vurgu yapan Tatar, bu işin otomasyona bağlandığı örnekler bulunduğunu söyledi. Tatar, devletin kumarhanelerde neler döndüğünü bilmesi ve devletin bu işten daha fazla para alması gerektiğini belirtti.
Tatar, Ercan Devlet Havalimanı’nın özelleştirilmesine teşvik verilmemesini de eleştirdi.
Angolemli: İpotek demek, tapu demek
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli konuşmasında, ipotek konusu deyince akla, KKTC’nin ipotekle dünyaya rezil olmasının geldiğini söyledi. Angolemli, “İpotek demek, tapu demek… Eğer hükümet bu kadar duyarlıysa, tapusunu alamayan İngilizlere tapularını vermenin yollarını aramalı” dedi.
Angolemli, Güney Kıbrıs’ta malını bırakan insanların mağduriyetinin de giderilmesi gerektiğini söyledi.
Saner: Turizm gerileyebilir
UBP Milletvekili Ersan Saner, yasa tasarısına olumlu oy vereceklerini vurgulayarak başladığı konuşmasında, teşviğin turizmde büyük önem taşıdığına işaret ederek, hükümetten konuya açıklık getirmesini istedi.
Saner, 2009’dan beri gelişen turizmin, gerekenin yapılmaması halinde gerileteceğini savundu.
Çakıcı: Vakıf arazilerine netlik gelmeli
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, vakıf arazilerinin değerlendirilmesi konusuna netlik getirmek gerektiğini söyledi.
Atun: Yatırım ortamı bozuluyor
UBP Milletvekili Sunat Atun da konuşmasında, bu yasanın kendi dönemlerinde hazırlanan bir yasa olduğuna işaret ederek, kadük olmuş bir sürü yasaları olduğunu hatırlattı.
Atun, ülkedeki yatırım ortamının her geçen gün bozulduğunu savunarak, hükümetin, işe zamla başlayarak üretimi baltaladığını söyledi. Bütçe açığının her geçen gün arttığını savunan Atun, hükümetin süratle ortaya bir plan koyması gerektiğini belirtti.
Denktaş: Eksiklik giderilecek
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise konuşmasında, ilgili yasanın, vakıf malları üzerine yapılan yatırımlara da ipotek getirilmesini öngördüğüne işaret etti. Yatırıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Denktaş, bu yasayla bir eksikliğin giderileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oylandı ve yasa oy çokluğuyla kabul edildi. UBP, CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri olumlu, TDP milletvekilleri ret oyu verdi.
Aradan sonra devam edildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 45 dakikalık aradan sonra başladığı oturumda “Tasfiye Edilmiş ve Edilecek Olan Halen Mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Devletin Sermayelerine İştirak Etmiş Olduğu Kamu Kuruluşlarının Borçlarının Ödenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.
Yasayla, tasfiye edilmiş ve edilecek mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, döner sermayeli kuruluşlar ve devletin sermayelerine iştirak ettiği kamu kuruluşlarının ve diğer kamu kurumlarının borçları ödenirken, mezkur kurumlarda çalışanların maaş ve benzeri haklarının ödenmesine öncelik verilmesi amaçlanıyor.
Söz isteyen olmadı
Genel kurul, dünkü oturumunda son olarak, Hukuk Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüştü. Söz isteyen olmadığı için yasa önerisi, oy birliğiyle kabul edildi.
Genel gerekçeye göre, yasa önerisi, “yükümlülüğünü yerine getiremeyen borçlularla ilgili uygulamalarda Hukuk Muhakemeleri Usulü Yasası’nda yaşanan sorunları gidermek ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4 numaralı ek Protokolü’nün 1’inci maddesi ile Anayasa’nın 142’nci maddesinin amacına uygun bir şekilde, herhangi bir tartışmaya mahal bırakmamak için” düzenlendi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 4 numaralı Protokol’ün 1’inci maddesine göre, “Hiç kimse, yalnızca akdi ilişkiden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememiş olmasından dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz”. KKTC Anayasası’nın 142’nci maddesine göre ise, Yüksek Mahkeme veya herhangi bir mahkeme, bir karar veya emrine uymayan herhangi bir kişiyi, söz konusu karar veya emre uyuncaya kadar ve her halde on iki ayı aşmayan bir süre için hapsetme yetkisine sahip...
Genel kurul 9 Ocak Perşembe günü yeniden toplanacak.
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 03:45