Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin 2018 bütçesiyle ilgili görüşmeleri dün sona erdi.
Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ilk olarak 2 milyar 509 milyon 745 800 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı Bütçesi ele alındı.Maliye Bakanlığı Bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde hızlandırılmış programla 4 günde görüşülen 5 milyar 815 milyon TL'lik “KKTC 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla onaylandı.
İlk konuşmayı yapan Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, sistemi tamamıyla bozup yeniden yapma imkanı olmadığını, her yıl belirli yerlerde enflasyona bağlı artışlar yapıldığını belirtti.
Daha önce kendilerine eleştiri yapanların, benzer işler yaptığını ifade eden Tatar, bütçenin yapısına bakıldığında mahalli gelirlerde yüzde 20’ye yakın artış olduğuna değindi.
Komite Başkanı Fikri Toros da, hükümetin, hiçbir şekilde kumarhanelerle ilgili, kumarhane turizminin ülkeye getirdiği katkılarını inkar etmediğini ifade ederek, Başbakan Tufan Erhürman’ın bu yatırımlarla ilgili söylediğinin, “yatırımların çeşitlendirilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiği” olduğunu kaydetti.
UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, vardiya ve rotasyonun ek mesai sorunu çözmeyeceğini, çünkü ek mesainin de çeşitleri olduğunu söyledi.
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, bütçenin, bütün devletlerin motoru olduğunu belirterek, ciddi bir iş yapmaya çalıştıklarını ancak bazı hükümet taraflarının gayrı ciddi tavırlar sergilediklerini savunarak, bunu eleştirdi.
Denktaş: Süratle başka formül bulunacak
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Değirmenlik-Çatalköy yolu konusunda amacın yasak koymak olmadığını, süratle başka bir formül üretmeye çalıştıklarını kaydetti.
Denktaş, ivedilikle çaresi neyse onu yapacaklarını belirterek, bu yasakların parasal bir cezası olmadığını, aslında uygulamanın insanların canını korumak amacıyla yapıldığını, uyup uymamanın ise kişiye kalmış olduğunu kaydetti.
HP Milletvekili Mesut Genç de, iptal edilen T izinlerinin yasal çerçevede yapıldığını ifade ederek, bugün yapılanın ise vatandaşların güvenliği açısından gerekli düzenlemeler yapılana kadar, süreli olarak alınmış bir karar olduğunu, sınırlamanın ise belirli bir süre için yapıldığını aktardı.
UBP Milletvekili Hasan Taçoy da, siyasetçilerin beyanat verirken, ülkede her şeyin en fazla 48 saat içinde ortaya çıkacağını bilerek vermesi gerektiğini söyledi.
“Devletin onayından geçmemiş ödemelerin nasıl yapıldığını, özel bir şirket için nasıl mahsuplaşma yapıldığını” soran Taçoy, bütçenin hem analitik, hem de performansa dayalı olmasının istendiğini söyledi.
Konuşmalar ardından söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hane halkı için bir değişiklik olmayacağını belirterek, kamulaştırmalarla ilgili ise 1 Mart 2018 itibarıyla Maliye Bakanlığı’na ulaşan ve ödenmeyen hiç bir şey bulunmadığını kaydetti.
2018 bütçesine komiteden oy çokluğu
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde hızlandırılmış programla 4 günde görüşülen 5 milyar 815 milyon TL'lik “KKTC 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla onaylandı.
Komite, tasarıyla ilgili görüşmelerini, dünkü toplantısının öğleden sonraki bölümünde tamamladı ve tasarıyı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na gönderdi.
Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri 12 Mart’ta başlayacak. Bütçenin Genel Kurul’daki görüşülme programına ilişkin Başkanlık Divanı kararı yarın Meclis Genel Kurulu’nun onayına sunulacak. Karar, görüşmelerin 12-21 Mart arasında yapılmasını öngörüyor.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bugün Maliye Bakanlığı bütçesinin ardından devam eden bütçe görüşmelerinde ilk olarak 5 milyon 815 bin TL’lik gider oylanarak kabul edildi, ardından da gelirler bütçesi görüşüldü.
Meclis bugün toplanacak
Komitedeki bütçe görüşmeleri nedeniyle dün toplanmayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün hem yasama hem de denetleme görevi için toplanacak.
Meclis Genel Kurulu’nun bugün saat 10.00’da başlayacak toplantısının gündeminde, iki kararname ile bir tasarı var. Toplantıda milletvekilleri güncel konuşmalar da yapacak.
Toplantının özel gündeminde “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname ele alınacak.
Emekli maaşlarından yapılan vergi kesintilerinin iadesiyle ilgili kararname, işlemlerde gözden kaçan, aksayan kişi ve kurumlar varsa bunların mağduriyetinin bir ay içinde giderilmesi ve vergi kesintilerinin iade edilmesi amacıyla hazırlandı.
Kamu çalışanlarının ödenekleriyle ilgili kararname ise, göç yasası olarak tabir edilen yasayla istihdam edilenlerin maaşlarında uygulanan cetvellerin 2018’e uyarlanması için hazırlandı.
Meclis Genel Kurulu’nda yarın ayrıca “Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları” (Değişiklik) Yasa Tasarısı da görüşülecek.
Komiteden oy birliğiyle geçen tasarı, hemşire kadrolarının artırımını öngörüyor.
Toplantının son bölümünde ise, isteyen milletvekilleri güncel konuşma yapacak ve sözlü sorularını kürsüden sorabilecek.
Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2018, 11:22