banner564

‘Meclis siyasetin vitrinidir’

Sibel Siber, yeni yasama yılı açılışındaki konuşmasında milletvekillerine seslenerek, halkın beklediği yasaları geçirmek için etkin ve verimli şekilde çalışmaları gerektiğini dile getirdi

‘Meclis siyasetin vitrinidir’
banner598
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in başkanlığında toplanan Genel Kurul’un yeni yasama yılı resmi açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri bazı üst düzey yetkililer ve eski parlamenterler de katıldı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, açılış konuşmasında verimli bir yasama yılı olmasını diledi.
“Yasama organının başarısı, ülkede yaşayan her bireyin ruhen ve bedenen sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesini sağlayacak yasa çalışmalarını yapma başarısıdır” diyen Siber, toplumun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen iki önemli sorundan birinin Kıbrıs sorunu olduğunu ve bu sorunun çözümsüzlüğünün ağır faturasının Kıbrıs Türk toplumuna yansıdığını söyledi.

“Sistemin işleyişini olumlu yöne çevirmek için”
Siber konuşmasında milletvekillerine seslenerek, sistemin işleyişini olumlu yöne çevirmek için yasama olarak üzerlerine düşeni yapmaları, halkın beklediği yasaları geçirmek için etkin ve verimli şekilde çalışmaları gerektiğini dile getirdi.
Meclis Başkanı Siber şöyle devam etti:
“Toplumumuzun görev verdiği siyasetçiler ve temsilcileri olarak bizler, bu yeni yasama yılında geçen yılkı performansın üzerinde bir çalışma yürütmeli ve kamudaki verimliliği artırmayı öngören kamu görevlileri yasasının bu yasama yılında yasallaşmasını gerçekleştirmeliyiz. İster iktidarda olalım ister muhalefette olalım hepimizin ortak paydası halk yararına çalışmaktır.
Her zaman dile getirdiğim bir söz vardır. ‘Meclis, siyasetin vitrinidir’ Bu vitrin, halkın kendi hür iradesiyle görevlendirdiği siyasetçileri izleme ve değerlendirme yeridir aynı zamanda. Nisap nedeniyle toplanamayan her Meclis oturumu, sadece iktidara değil tüm siyasetçilere ve siyaset kurumuna olumsuz yansımaktadır.”

“Komiteler daha sık toplandı”
Verimlilik açısından geçen yıl Meclisin bir önceki yıla göre daha yüksek performans gösterdiğine değinen Siber, özellikle komitelerin bir önceki yıla göre yüzde 100 oranında daha sık toplandığını; geçen yasa sayısında da bir önceki yıla göre yine büyük artış olduğunu anlattı.
Meclis tatilinde komitelerin çalışmaya devam ettiğini anlatan Siber, sözlerine şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yasama yılında, 39 yıl sonra ilk kez Meclis İç Tüzüğü değiştirilerek onaylanmış ve yine halkın referandumuna sunulmak üzere anayasa değişiklikleri gerçekleştirilmiştir. İleride hem siyaset kurumuna hem de topluma ışık tutması açısından referandum süreciyle sonucunun ve sonuca etki eden nedenlerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.”

“ Yasama ve yargının etkin çalışması önemli”
Toplumdaki hak ve adalet duygusunun tesisinde, yürütme, yasama ve yargının etkin çalışmasının önemine değinen Siber, “Yargıdaki sorunları Adli yılın açılışında Yüksek Mahkeme Başkanı dile getirirken; gecikmiş adaletin adalet olmadığına atıfta bulunmuş ve yargıç sayısının yetersizliğini gündeme getirmiştir” dedi.
Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı’nın konuşmasındaki şu ifadeleri de hatırlattı:
“Halkoylaması sonucu reddedilen Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan Yüksek Mahkeme Yargıç sayısının artırılması ile ilgili düzenleme ve yargının fonksiyonu ile ilgili değişiklikler yargı adına son derece önemli ve zaruri idi. Bu değişiklikler hak ve adalet yararına çok önemli olmasına rağmen maalesef hayata geçirilemedi.”
Bu sözlerin, hem yargının işleyişi, hem de toplum yaşamına getireceği diğer olumlu etkiler açısından anayasa değişikliklerinin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini dile getiren Siber, “Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin konsensüsle vardığı, siyasi partiler ve halkoylaması yasasında yapılacak düzenlemelerin ise temiz siyaset ve temiz toplum için önemi büyüktür” dedi.
Bu bağlamda komitelere büyük görevler düştüğünü ifade eden Siber, bu yıl da çalışmalarını aynı inanç ve kararlılıkla devam edeceğine inanç belirtti.


Yorgancıoğlu: Yasalar elbirliğiyle sonuçlandırılmalı
Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılı açılış toplantısında, Meclis Başkanı Sibel Siber’in açılış konuşmasının ardından parti başkanları söz aldı. İlk konuşmayı yapan CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir dönemin daha geride kaldığı, yeni döneme başlandığını belirterek, geçen dönemde, gerek hükümet gerekse muhalefetin özverili çalışmaları olduğunu, milletvekillerinin de yasa önerisi hazırlayarak Meclise sunduğunu anımsattı ve bunun için teşekkür etti.
Meclis Genel Kurulu’nun geçen dönem 91 birleşim yaptığına, bunun geçmiş yılların üzerinde bir rakam olduğuna işaret eden Yorgancıoğlu, komitelerin de verimli çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Toplumsal katkının önemine işaret eden Başbakan Yorgancıoğlu, yeni dönemde öncelikle, meclis gündemindeki kamu görevlileri, gıda güvenliği, organ nakli, toplumsal anlamda reformlar öngören yasaların sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı. Yorgancıoğlu, bunların toplumun ihtiyacı olan yasalar olduğuna işaret ederek, elbirliğiyle, muhalefetin de yardımlarıyla bunun sağlanacağına inanç belirtti.Başbakan Yorgancıoğlu, “bir şey üretmeyen yapı” algısının yeniden gündem yapılmaması için bunun önemli olduğunu ifade etti.


Özgürgün: Olumlu işlere katkı vereceğiz
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün yeni yasama yılının törensel açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin pembe bir tablo çizildiğini savunarak, “Olumlu işlere katkı vereceğiz, yakıp yıkıp dökmeyeceğiz ama bunu yapamayacağımız için değil” dedi. Muhalefet olarak her zaman uzlaşmanın sağlanmasında desteklerini ortaya koyduklarını söyleyen Özgürgün, “Bu dönem biraz daha farklı olabilir” dedi. Geçen dönem seçim havasına girildiğini, meclis çalışmalarının aksadığını, bu dönem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olduğunu dile getiren Özgürgün, Meclisin “hükümet çalışmalarının yetersizlikleri” nedeniyle de geri kaldığını savundu.Anayasa değişikliği konusuna destek verdiklerini, değişikliklerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde referanduma götürülmesi ve bu dönemde değişikliklerin iyi anlatılması konusunda söylemleri olduğunu söyleyen Özgürgün, bu yöntem izlenmediği için büyük bir fırsatın kaçırıldığını kaydetti. Yeni dönemde anayasanın yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Özgürgün, adaletin gecikmemesi için bu değişikliklerin gerekli olduğunu belirtti. Meclisin ülkenin temel kurumlarını düzeltecek değişimleri ele alması gerektiğini kaydeden Özgürgün, Milli Eğitim Bakanı’nın yasal yetkileri olmadığı gerekçesiyle istifa ettiğini hatırlatarak, “Demek ki eğitim alanında çalışmaların eksikliği var” dedi.


Denktaş: Anayasa değişikliğine sahip çıkılmadı
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, geçen dönem Anayasa değişikliğinin hayata geçirilememesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Anayasa değişikliğine mecliste hep birlikte oy verildiğini ancak referandum döneminde sahip çıkılmayarak reddedilmesi için mücadele verildiğini söyledi. Denktaş, 1990’dan beri konuşulan Anayasa değişikliğinin ilk kez geçirilme noktasına gelmesine rağmen geçirilemediğini belirterek, “Mecliste oy veren dört parti arazide sahip çıksaydı bugün meclisin ve yargının önü açılacaktı. Milletvekillerinin dokunulmazlığı kalkacaktı. Çocuk hakları korunabilecekti. Tüm bunları içeren anayasa ve anayasa değişikliklerinin ilk adımı bizim top yökün sahip çıkmamamız nedeniyle reddedildi” şeklinde konuştu. Meclisin daha verimli çalışabilmesi adına kendi özel yöntemlerini geliştirerek çalışmasının önünde hiçbir engel görmediğini belirten Denktaş, iki özel sorun bulunduğunu, bunlardan birinin kamu verimsizliği, diğerinin ise eğitimdeki tıkanıklık olduğunu ve bunların üzerinde durulması gerektiğini dile getirdi.Sistemi ve siyasilerin karşılıklı birbirlerini sorgulayarak eğitimin önünü açmaları gerektiğine işaret eden Denktaş, eğitim ve kamunun bu yıl Meclis’te özel toplantıyla değerlendirilebileceğini kaydetti.


Çakıcı: Önemli yasalar meclise getirilmedi
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, yeni Yasama Yılı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Meclis’te her şeyin yolunda olduğuna inanmadığını söyledi. 
Ülkede sivilleşme ve demokratikleşme adına atılması gereken adımlar olduğunu söyleyen Çakıcı, birkaç yasa dışında önemli yasaların Meclise getirilmediğini savundu. Çakıcı, Meclis’te Seçim ve Halkoylaması Yasası, Siyasi Partiler Yasası, kamu reformu yasaları, faiz yasaları, kadın ticaretiyle ilgili yasalar, askerlik yasaları, işkenceyle ilgili yasalar, elektrikle ilgili yasalar, eşit işe eşit ücretle ilgili yasalar hakkında adım atılmadığını ifade etti. 

Meclis Genel Kurulu bugün toplanacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, ilk toplantısını bugün yapıyor. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında, saat 10.00’da başlaması beklenen Genel Kurul’da yarın, güncel konuşmalara yer verilecek.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474