Kapalı şehir Maraş’ın sözde belediye başkanı Aleksis Galanos, olası bir Türk hareketi karşısında gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtirken, bölgeden göç eden Rumlara da mesaj gönderdi. Galanos, Türk yönetimi altında dönüşün ‘işgali onaylamak’ anlamına geldiğini savunurken, BM yönetiminde dönüşün desteklendiğini söyledi.
Politis gazetesi “Olması Gerektiği Gibi Geri Dönüş… Maraş Belediyesi’nden Senaryolara İlişkin Müdahale” başlığyla yayımladığı haberinde, konunun sözde “Maraş” belediye meclisini meşgul ettiğini ve Aleksis Galanos’un konuyla ilgili basın toplantısı düzenlediğini yazdı.
Gazeteye göre, sözde belediye meclisi adına yaptığı konuşmada, “Maraş şehrine geri dönüşün – ve ilk adım da kapalı şehrin açılmasıdır - kendileri için yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı ilgili kararları temelinde kabul edilebilir olacağını” ileri süren Galanos, bunların bağlayıcı kararlar olduğunu ifade etti.
Galanos’un, “Kiprianu-Denktaş İkinci Doruk Anlaşması ile anayasa ve toprak konuları üzerindeki müzakereler başladıktan sonra Maraş’ın iadesi önceliği konusundaki ilgili maddeye” atıfta bulunduğunu da yazan gazete, Galanos’un, “Maraş’ın bunca yıl içinde iade edilmesi gerektiğine” dikkati çektiğini de aktardı.
Dönüş nasıl olacak?
Galanos’un söz edilen geri dönüşün nasıl ve hangi şartlar altında olacağı sorusunu ortaya koyduğunu da yazan gazete, Galanos’un devamla şunları söylediğini yazdı:
“Altyapı var mı? Milliyet gazetesinin bizzat kendisi, Maraş’ın yeniden inşasının 5 yıl ve birkaç milyar istediğine ve bunun hesaplamalardan çok uzakta olduğuna atıfta bulundu. Nasıl geri dönecekler? Kıbrıs sorununun bu kadar kritik bir anında, tanınma sağlayarak, Kıbrıs Türk idaresi altında yalnızca evlerimize mi geri döneceğiz? Her şeyi silerek (mi döneceğiz)? Artık konunun kapandığını, Türk garantileri olduğunu ve Türk askeri birliklerinin sonsuza kadar kalacağını kabul ederek (mi döneceğiz)?”
Kimsenin vatanseverliğini sorgulamadığını ve geri dönmek isteyen göçmenlerin acısını anladığını” dile getiren Galanos, “ancak bunun bu şartlar altında gerçekleşmesinin mümkün olmadığını” iddia etti.
Devlete karşı da sorumlulukları olduğunu ifade eden Galanos, sözde “Maraş” belediyesinin, geçtiğimiz günlerde Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de huzurunda Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, aynı zamanda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüşmeler yaptığını anımsattı.
Rum hükümetinin konuyla ilgili olarak tüm hukuki noktaları içeren bir belge hazırlamakta olduğunu dile getiren Galanos, sözde “Maraş” belediyesinin ise BM Güvenlik Konseyi üyeleri, AB ve diğer ilgili taraflara yönelik bir seferberliğin başını çekmeye kararlı olduğunu sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2017, 11:15