banner564

Lükus hayat

Kamuda çalışanlar Ağustos ayının yarısını tatilde geçirmiş olacak

Lükus hayat
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Ekonomik açıdan ağır kriz yaşandığına ilişkin tartışmalar devam ederken, KKTC’de kamu çalışanlarının içinde bulunduğumuz Ağustos ayında tam 15 gün tatil yapmış olacağı hesaplandı.
   Kurban Bayramı dolayısıyla verilen 9 günlük tatilin yanı sıra 30 Ağustos’un resmi tatil olması nedeniyle, diğer hafta sonu tatilleriyle birlikte ayın yarısı memurlar açısından izinli geçecek. Bu durum, ekonomik krizde olduğu bir ülke için ciddi çelişki yaratıyor.

Talat’ın tepkisi

   İkinci cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da hükümetin bugün için idari tatil vererek kamu çalışanları için bayram tatilini 9 güne uzatmasını eleştirdi. 
    Hükümetin ek mesaileri kısmak için uğraş verdiği dönemde pazartesi gününü idari tatil ilan etmesini eleştiren Talat, sosyal medya hesabından şu mesajı verdi: 
“Kriz zamanı daha çok çalışmak gerekirken ve bayram tatili bile emsal ülkelerden daha uzunken, ek mesailer almış başını giderken, ne bu idari tatil? Tatil boyunca ödenecek ek mesailere bir de pazartesi katılacak! Bütçe ya krizin farkında değil ya da kriz bize dokunmuyor.”

Saydam: Devlete ek külfet
Diyalog Gazetesi’nin konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu ekonomist Göksel Saydam, hükümete tepki gösterdi. Ağustos ayı içerisinde zaten birçok izin günü bulunduğunu belirten Saydam, bugün için idari izin verilmesinin doğru olmadığını, devletin mali yükünü artırdığını söyledi.
   Maddi açıdan daha idareli gidilmesi gereken bu günlerde yapılanın bir hata olduğunu ifade eden Saydam bu 10 gün boyunca devlet gelirlerinin azalacağına dikkat çekti. Saydam, şunları kaydetti:       
   “KKTC’de en bol olan şey izindir.  Düşünün ki bankalar, gümrükler, 10 gün boyunca çalışmayacak. Devlet gelirleri bu süreçte azalacak ama bu taraftan ek mesai yapan memura hem maaşı hem de ek mesaisi ödenecek. Ne olacaktı Pazartesi de memurlar çalıştığında? Bir gün bir gündür ek mesai ödemesinden kurtulacaktınız. Bunun yanında vatandaşın işleri de kalacak. 
   Ek mesai zaten başlı başına bir külfet. Benim ta başından önerim vardiya usulüne geçilmesi. Gümrükler, Polisler ve acil servisler 24-36 sistemine geçebilir. 24 saat çalışılacak, 36 saat izinli olunacak. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Bir bizde farklı. Benim önerim en kısa zamanda devletin bu ek mesai külfetinden kurtulmasıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474