banner564

Kuyumcular ayaklandı

Ellerinde, “Bu yıl sevgililerin arasına kara kedi değil BDDK girdi” yazılı pankart taşıyan altın ve mücevher satıcıları İstanbul’da eylem yaptı

Kuyumcular ayaklandı
banner598

Kuyumculuk sektörü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sektörde kredi kartıyla taksitli alışverişi yasaklamasına ilişkin kararını protesto etti.

BDDK'nın kuyumculuk sektöründe kredi kartıyla taksitli alışverişi ortadan kaldıran kararına ilişkin, sektör temsilcilerinden oluşan bir grup Cağaloğlu'ndaki Nuruosmaniye Caddesi'nde toplandı. "5 bin yıllık sektörü tek çekimde bitirmeyin" afişini açtı ve "Taksiti kaldırmak üretimi baltalamaktır" ile  "Tek çekim alışverişi bitirdi" yazılı dövizler taşıdı.

36 sivil toplum kuruluşunun imzasını taşıyan bildiriyi grup adına okuyan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Anadolu'da 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Türk kuyumculuk sektörünün, 2,5 milyar dolar yıllık doğrudan ihracatı, 30 bini aşan firma sayısı ve 1,5 milyona yakın istihdam potansiyeliyle Türkiye'nin önemli sanayi kollarından biri haline geldiğini belirterek, kuyumculuk sektörünün, 100’ü aşkın ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye’nin dünya arenasında birinciliğe oynayan meslek olma özelliğini taşıdığını ve önemli bir döviz girdisi sağladığını kaydetti.

 

Taksit imkanı ortadan kalktı

İşler, kuyumculuk sektörünün, kurumsallaşma ve markalaşma yolunda önemli adımlar atarak gelişmesini hızlandırdığını, ancak sektörün gelişmesini engelleyen önemli sorunlarla da karşı karşıya gelindiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Hammadde alım ve satımına Özel Tüketim Vergisinin uygulanması, bankalara hurda altın toplama ve sarrafiye ürün satma hak ve yetkisi verilmesi uygulamalarına bir yenisi daha eklenmiştir. BDDK, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmeliği’nde yaptığı düzenlemeyle kredi kartıyla yapılan satışlarda taksit imkanını ortadan kaldırmıştır. Bilindiği üzere kredi kartıyla taksitli satışlar, kuyumcuların satışlarını arttırmakla birlikte vatandaşın, yani tüketicinin de kolay bir şekilde ürün almasını sağlamaktadır. Hukuki gerekçelerden yoksun, ticari hayatı düzenleyen kurallara ve serbest piyasayı belirleyen temel ilkelere aykırı bu düzenlemenin kabul edilecek bir tarafı yoktur. Bu uygulamayla, özellikle tüketicilerin tasarrufa teşvik edilmesi ve POS cihazı yoluyla yapılan tefeciliğin önlenmesinin amaçlandığı iddia edilmektedir. Ancak, tefeciliğin önlenmesi amacıyla, öncelikle ilgili kurumların tedbir ve önlem için proje geliştirmeleri gerekmez mi? 2013 yılında tüm sektörlerde kartlı satış miktarı 427 milyar lira, kuyumculukta ise kartlı satışların miktarı sadece 12 milyar liradır. Bu satışların içinde taksitli alışverişin oranı ise iddia edildiği gibi yüzde 70 değil, yüzde 23,5'tir. Rakamlarda da görüldüğü gibi kuyumculuk sektörünün taksitli satışlardaki payı, cari açığı etkileyecek düzeyde değildir."

 

“Tüketici tasarrufa teçvik edilmeli”

Üreten, istihdam sağlayan ve ihracatla ekonomiye katkı sağlayan kuyumcuların cari açıkla hiçbir ilgisi olamayacağını anlatan İşler, "Cari açığı düşürmek için ekonomimizi büyüten alışverişi kesintiye uğratacak yasaklamalar yerine, bitmiş mücevher ithalatını azaltacak vergi düzenlemelerine gidilmesi daha doğru olmaz mıydı? Tüketicilerin tasarrufa teşvik edilmesi, kredi kartıyla taksitli alışverişin yasaklanmasıyla değil, kredi kartlarının limitlerinin, kişilerin ekonomik durumuna uygun olarak belirlenmesiyle mümkündür. Bankaların, hukuka aykırı ve yanlış kredi kartı satış politikasının yarattığı olumsuz sonuçlar kuyumculuk sektörü mağdur edilerek giderilemez" diye konu

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2014, 00:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473