Hurşide BAYBORA
54. Kütüphane Haftası dün Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle başladı.
Etkinliğe; Başbakan Tufan Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya birer konuşma yaptı.
Başbakan Tufan Erhürman yaptığı konuşmada, cuma günü yaptığı basın toplantısında Başbakanlığın ilk 15 projesini açıkladığını anımsatarak, bu projelerin bir tanesinin de Gençlik Dairesi’ne bağlı olarak okumanın yaygınlaştırılması için “Sosyal Kalkınma Projesi” yapılması olduğunu kaydetti.
Bazı basın mensuplarının sonradan yorum yaptığını ve yapılmak istenenin bir sosyal sorumluluk projesi olarak paylaşıldığın dile getiren Erhürman, “Açık söyleyeyim son dönemde ben bu sosyal sorumluluk projesi lafından hiç haz etmiyorum. Sosyal sorumluluk projesi boş vakti olan, genelde de ekonomik durumu iyi olan insanların ‘topluma yönelik bir iki şey da ben yapayım’ demesi gibi algılanıyor. Öyle değildir ama öyle algılanıyor. Bizim açıkladığımız bu anlamda bir sosyal sorumluluk projesi değildir. Eğer adını koyacaksak iddialı koyalım bir sosyal kalkına projesidir” şeklinde konuştu.
Okumayan bir toplumun gerçek anlamada sosyal ve ekonomik kalkınma sağlayamayacağına inananlardan olduğunu kaydeden Erhürman, maalesef okumayan bir toplumun ferdi olduğunu, okumayan toplumun da üretmeyen bir toplum olduğuna dikkat çekti.
Orhan Pamuk’un bir sözünü gençlerle paylaşmak istediğini söyleyen Erhürman, “Kitaptan başka hiçbir şey size şu şansı sağlayamaz. Akıllı bir insanın aklıyla sizin aklınızı buluşturma ve arkadaş kılma” dedi.
Özyiğit: Gezici kütüphane gündemde
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ise, kütüphanenin kitapların evi anlamında olduğunu söyleyerek, modernleşme çağında kitapların yerini teknolojik aletlerin aldığını kaydetti.
Okuyarak dünyanın yeniden keşfedilebileceğini dile getiren Özyiğit, geleceğe dair ulaşılabilir hedeflerin konulması için de okuma zevkinin son derece önemli ve anlamlı olduğunu belirtti.
Kitabın herkesin yaşantısının her evresinde olması gerektiğini de söyleyen Özyiğit, eğitim bakanlığına bağlı gezici kütüphane konusunu yeniden gündeme alacaklarını vurgulayarak, özellikle kırsal kesim bölgelerinde kitap okumanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
Tunçalp: Okumak Kanatlandırır
Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya da konuşmasında, “Okumak Kanatlandırır” sloganlıyla kütüphaneleri daha çekici kılmak, kitabın varlığını hissetme duygusunu kazandırmak, yararını fark ettirmek, teknoloji çağından dolayı insanın kitaptan uzaklaşmasını önlemek, kitabın ve arşivin değerini göstermenin başlıca hedefleri olduğunu kaydetti.
Kaya, kütüphane haftası dolayısıyla düzenledikleri etkinliklerin gerçekleştirilmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.
Belgeler verildi
Konuşmaların ardından Güzel Sanatlarda Olağan Üstü Yetenekli Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Yasası kapsamında eğitim gören Görsev Tepe’nin piyano dinletisi yer aldı.
Ayrıca, yıl boyunca Milli Kütüphane’nden en fazla yararlanan çocuk ve yetişkin okuyuculara hediye ve teşekkür belgelerinin verildi.
Etkinlikte bu yıl ayrıca 6. Genç Fotoğrafçılar Gezi Atölyesi Sergisi’nin açılışı da yapıldı; atölye çalışmasına katılan öğretmen, fotoğrafçı ve öğrencilere katılım belgeleri verildi.