Çalışma Dairesi Müfettişleri tarafından Lefkoşa’da yapılan iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinde hangi hususların arandığı konusunda basına bilgi verildi.
Lefkoşa’da gerçekleştirilen rutin denetimlerde 6 inşaatta iş sağlığı ve güvenliği açısından insan hayatı için acil ve tehlikeli koşullar tespit edildi. Mevzuat gereği gerekli önlemler alınıncaya kadar Çalışma Dairesi tarafından 5 inşaatın faaliyeti durduruldu. Bir inşaata ise, ilgili mevzuat kapsamında gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alması için Çalışma Dairesi tarafından yazılı uyarı verildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de dün basınla birlikte yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimleri konusunda açıklama yaparak, Bakanlık olarak “name and shame” (teşhir edip utandırma) uygulamasını hayata geçirdiklerini ve bu konuda tavrının çok net olduğunu vurguladı.
Çeler, ülkede art arda yaşanan ve ölümle sonuçlanan iş kazalarından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, insan hayatının sıfırla çarpıldığı bir çalışma hayatının her zaman karşısında olacağını yineledi.
“İş sağlığı ve güvenliği konusunda yasaların ağırlığını herkes üzerinde hissedecek ve sorumluluğunu yerine getirecek” diyen Çeler, sınırlı denetim personeliyle de olsa ülke genelinde Çalışma Dairesi’nin denetimlerini sürdürdüğünü ve bu denetimlerin artarak da devam edeceğini söyledi.
Çeler, yasal mevzuatın yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenleri uyarırken, uyarıları dikkate almayan işverenleri de kamuoyu önünde artık açıkça ifşa edeceklerini belirtti.
Önderol: Denetimler artarak devam edecek
Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol da dün basınla birlikte yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimleri ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün basın mensuplarıyla birlikte denetim yapmamızın nedeni kimseyi rencide etmek değil, Çalışma Dairesi tarafından inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapılırken aranan koşulların basın aracılığıyla diğer inşaat alanlarına ulaşmasını da sağlamak ve iş sağlığı ve güvenliği bilinci ile ilgili duyarlılığı kamuoyunda arttırmaktı. Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimleri artarak devam edecek. İşverenlerin inşaatlarının kapatılarak mağduriyet yaşamaması için, iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılması gerekenler konusunda tüm sektör temsilcilerini uyarıyor, gereken tedbirleri almaları için onlara çağrıda bulunuyoruz.”
İnşaat sektörü ile işbirliği protokolü
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği arasında “kayıt dışı işçilik ve özellikle yabancı uyruklu işçi istihdamını önlemek ve kayıt altına almak” amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.
KKTC çalışma yaşamının ve özellikle iş gücü piyasasının disipline edilmesini hedefleyen protokole, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ve İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca imza koydu.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu protokolün ilk olarak 2007 yılında imzalandığını ve o dönem sivil toplum örgütleri ile bakanlığın netice odaklı somut bir işbirliği ortaya koyduğunu anlattı.
Gürcafer, kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı işçiliğin önüne geçmek için adımlar atıldığını ifade ederek, bugün imzalanan protokolle de, çalışanların daha kaliteli çalışma ortamı, işverenin de daha kaliteli hizmet alacağına inanç belirtti.
Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca da, protokolün özellikle 3. Ülkelerden gelen işçilerin büyük oranda önüne geçtiğini ve kontrol altına alınmasını sağlayacağını ifade ederek, çalışma, barınma, işçilerin ülkelerine gidişleri, gelişleri gibi konuları düzenlediğini belirtti.