Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, öncelikle müdahale edilmesi kararlaştırılan eserler listesinde yer alan geçmişi dördüncü ve beşinci yüzyıllara dayanan Dipkarpaz Köyü’ndeki Ayfilon arkeolojik alanı ve Sipahi Köyü’nde bulunan Ayia Triada Bazilikası’ndaki mozaiklerde yürütülen konservasyon çalışmalarının başarıyla tamamlandı.
Çalışmaların tamamlanması nedeniyle önceki gün etkinlik düzenlendi.
Birçok Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un da katıldığı etkinlikte, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Kıbrıslı Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou, Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Servisi Kıbrıs Çözümünü Destekleme Bölüm Başkanı Kjarntan Bjornsson ve UNDP sorumlusu Tiziana Zennaro konuşma yaptı.
Tuncay: Kültüler tanıtılacak
Kıbrıslı Türk Başkan Ali Tuncay, isimlerimiz, cinsiyetimiz, dilimiz ve inancımız arasında ne kadar fark olursa olsun hepimizin ortak noktasının insan olmamızdan kaynaklandığını, içinde bulunduğumuz küreselleşme çağında, artık bağımsız ve izole bir kültürel mirastan bahsedemeyeceğimizi söyledi.
Kültürel miras eserlerinin geçmişte çatışmanın bir parçası ve aynı zamanda kurbanı haline geldiğine dikkati çeken Tuncay, kültürel miras eserlerinin artık farklı toplumların barış içerisinde yaşayabileceği barış ve işbirliği kültürünün oluşturulmasına katkısı olan bir unsur haline gelmesi gerektiğini ifade etti.
Hadjidemetriou: Ortak çabayla hayat buldu
Kıbrıslı Rum Başkan Takis Hadjidemetriou, geçtiğimiz Temmuz ayında Baf’taki Osmanlı Hamamı ve Büyük Cami’nin minaresindeki çalışmaların tamamlandığını, şimdi ise Karpaz bölgesindeki iki önemli Hristiyan eserindeki çalışmaların sona erdiğini belirterek, tüm bu eserlerin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum mimarlar, arkeologlar, konzervatörler ve işçilerinin ortak çabasıyla yeniden hayat bulduğuna dikkati çekti.
Bjornsson: Yeni nesillere aktarılacak
Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek Servisi Kıbrıs Çözümünü Destekleme Bölüm Başkanı Kjarntan Bjornsson, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin etkinlikler dışında bu yıl içerisinde düzenlenecek iki ayrı etkinliği daha bulunduğunu, ayrıca gelecek yılın takviminin de şimdiden çeşitli alanları kapsayan birçok etkinlik içerdiğini söyledi.
Bjornsson, kültürel mirasın korunması ve Kıbrıs’taki genç nesillere örnek olması amacıyla yapılan çalışmalara verecekleri destek için kendilerine güvenmeye devam edilebileceğini belirtti.
Zennaro: Hayati önem taşıyor
UNDP sorumlusu Tiziana Zennaro da, düzenlenen etkinlikle sadece yapılan çalışmaların takdir edilmediğini, aynı zamanda bu adada yaşayan toplumların ortak kültürel miraslarını korumak için yaptıkları işbirliği ruhunun kutlanmakta olduğunu ifade etti.
Ennaro, çalışmaların burada son bulmadığını, bu eserlerin ayakta kalabilmesi, geçmiş ve gelecek nesiller arasında bağ kurulabilmesi için bakımları ve korunmalarının da hayati önem taşıdığını belirtti.