Züleyha KARAMAN
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, haberleşme yasasında yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle, artık internet ortamında kimsenin kimseye küfür edemeyeceğin, internet medyasının da denetleneceğini açıkladı.
DİYALOG’un sorularını yanıtlayan Bakan Kaşif, internet ortamında işlenen suçlar ve hakaretlerle ilgili bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı konusunun, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’nun (BTHK) uhdesinde olduğunu ve ilgili yasada değişiklik yapıldığını söyledi.
Söz konusu yasa değişikliğinin Meclis’te olduğunu, hemen gündeme alınarak görüşeleceğini ifade eden Kaşif, “Tüzükleri de bitti, savcılık ve BTHK görüşü geldikten sonra Bakanlar Kurulu’dan geçip yürürlüğe girecek. Yasanın yürülüğe girmesiyle isteyen istediğine küfür edemeyecek” dedi.
Sabit telefonlara ilgi arttı
Sabit telefondan akşamdan sabaha kadar verilen ücretsiz görüşmeye vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini ve bunun sabit telefonlara olan ilgisini de arttırdığını kaydeden Bakan Kaşif, “Daha önce sabit telefondan bahsetmeyen vatandaş, telefon istemeye başladı” diye konuştu.
Vatandaşın isteklerinde haklı olduğunu ancak, mevcut telefon altyapısının istekleri karşılamada yetersiz kaldığını belirten Kaşif, altyapıların, artan nüfusa oranla geliştirilmediğini, bölgelere giden hatlarda artırım olmadığını, örneğin Belediye Haspolat’a konut yaparken oraya hat çekilmediğini anlatarak şöyle devam etti:
“Belki de zamanında Haspolat’a üç-beş hat götürüldü. Eğer o altyapı başlatıldığı zaman o bölgeye 5 hat istenirken, gelişmeyi düşünerek 50-100 hat götürülmüş olsayda, biranda 50-100 hat bağlanabilirdi. Her telefon isteyene olumlu yanıt verilemiyor. Hemen her bölgeden telefon istekleri başladı. Müsait olanları en fazla 48 saat içinde bağlatıyoruz. Müsait olmayanları da, altyapıyı hazırlatıp yapıyoruz. Mesele Mağusa Sanayi Bölgesi’nde telefon hattı yokmuş, daha yeni telefon hattı çekiliyor ve işyerlerine telefon bağlanıyor. Alayköy’ün sıkıntısı da aynı, Bahçeliköy’ün, Esentepe’nin sıkıntısı aynı. Bizden önce Serdarlı’nın santralı yanmış, hala daha Serdarlı ve bölgesindeki 8 köyün telefon görüşmesi aksıyor. Şimdi bunları yavaş yavaş yapıyoruz. Üç aydır görevdeyim, santral yaklaşık 8 ay önce yanmış. Oraya yeni bir santral kurduk, o santrala aktarım yapılıyor.”
Telefon Dairesi de artık bir operatör
Yeni yılda en büyük yatırımın fiberoptik hat çekmede olacağını bildiren Bakan Kaşif,
“ Kabloyla erişemediğimiz yerlere de havadan ulaşım sağlayacağız. 2014 için iki büyük projemiz bunlar. Elektronik Haberlerleşme yasası geçtikten sonra, Telekominikasyon Dairesi de bu ülkde bir operatördür artık. Telsim, Turkcell gibi bir operatördür. Onlar kablosuz erişimi yapıyor, Telefon Dairesi kablolu erişimi yapıyor” dedi.
“Bağlantı ücretleri eşitlenecek”
GSM şirketlerinin haberleşme ücretlerinde indirim konusunun da gündemlerinde olduğunu ve bu konuda gelişme yaşandığını belirten Kaşif, ara bağlantı ücretlerinin eşitlenmeye çalışıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Ara bağlantı dediğimiz ücretler var ya, sabit telefondan telefona konuştuğunuz zaman 3 kuruş, sabitten cebi aradığımız zaman yine 3 kuruş ama cepten aradığınız zaman 3 ile 13 kuruş. Cepten sabit telefonu aradığınızda GSM operetatörü size 3 kuruş öder, siz sabitten cebi aradığınız zaman Telefon Dairesi 13 kuruş öder. Onun için kontör farkı vardır, bunu eşitlemeya çalışıyoruz. Bu yetki de BTHK’da, onlar bu görüşmeleri iki operatörle de yaptı. Gorabet Telsim uyumlu gidiyor, istediğimiz seviyeye geldi, Turkcell biraz tam randımana gelmedi. İki adımda bunu eşitlemeye çalışacağız, önce yaklaştırma, sonra eşitleme yapacağız.”
Beşparmaklar’a tünel açılması verimli mi?
Beşparmaklara tünel açılması konsunda ise Bakan Kaşif, tünelin, tırmanmanın olduğu Değirmenlik-Girne yolunda gündeme geldiğine işaret ederek, tünelin verimli olup olmayacağının tartışıldığını söyledi.
İlgili yolu “tünellemi geçsek” diye düşünüldüğünü aktaran Kaşif, bu konuda netleşmiş bir karar olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Tünelle geçilirse doğayı hemen hemen hiç tahrip etmeyeceğiz, ama tünelle geçişin masrafı ile mevcudu biraz genişleterek, tırmanma şeridi dediğimiz olayı yaparsak fizbilitesi ne olur, bunların tartışılması gerekir. Bunları yaklaşık 15 gün önce ilgili teknik heyetle görüştüm. Bir de tüneli yaptığınız zaman ulaşımın kısalması lazım, gideceğiniz yere daha çabuk varmanız lazım, bu da cağrafyası büyük ülkelerde olur, bizim coğrafyamız ne kadar. Yani o tüneli yaptığınız zaman Girne’den Ercan’a gidiş süreniz belki 3 dakika kısalacak, 5 dakika da değil. O 3 dakikayı kısaltmakla acaba biz ülkeye daha mı iyi hizmet etmiş olacağız, yoksa oraya vereceğimiz ekonomik değerle başka bir yere yatırım yapmak daha mı iyi olur. Bunların hesaplanması lazım.”
Duble yola karşıyım
Duble yol yapımının da gündeme geldiğini ve duble yola, doğayı tahribatının fazla olacağı nedeniyle karşı olduğunu dile getiren Bakan Kaşif, “Ben o duble yola karşı çıktım, çünkü doğayı çok tahrip etmek gerekecek. Mevcudu iki misli genişleteceksin, o dağda azbuçuk biten ağaçları da götürmüş olacağız. Onun için mevcut yolu genişletme, tırmanma şeritleriyle bunu çözmek için teknik arkadaşlar çalışıyorlar” dedi.
Gündemde özelleştirme yok
Telekominikasyon’un özelleştirilmesi konusunda, “Benim gündemimde özelleştirme diye bir olay yok. Benim gündemimde devletin yapamadığı veya, yapamayacağını biryerlere delege edip, hem işleri yaptırmak, hem de ordan hakkı olan geliri almak var” diyen Kaşif, bunun özelleştirme değil paylaşım olduğunu söyledi.
“Paylaşmayı bilirsek ülke kalkınacak” ifadesini kullanan Kaşif, “Sağlıkta bunu yaptık, güvenlik, temizlik, yemek, çamaşır hepsi özel şirkette, daha da iyi oluyor, olumsuz bir şey olduğunda karşınızda muhatap buluyorsunuz. İşleri daha rantabıl kullabilirsek, yani bölüşmeyi öğrenebilirsek her yerde daha güzel olur. Devlat artık denetleyici olacak, hizmetleri verecek” diye konuştu.
Yollar yenilenmeli
Bakan Kaşif, şu an yeni yol açmaktan öte, mevcutların gözden geçirilip yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
Kaşif, Trafik Birimi Bakanlığa geçtikten sonra belirli yerlere kantar koyacaklarını ve normal taşıyacağı yükten fazla yük taşıyanlara ceza yazılacağını da açıkladı.
Yolların yenilenmesi için bakanlık bütçesin yeterli kaynak olmadığını ancak, projeler üretildikten sonra kaynak bulmanın kolay olduğunu kaydeden Kaşif, “Projesiz hiç bir söylemin değeri yoktur. Yollar arasında bariyerler olacak. Çift betondan tek beton bariyere düşürmeye bakıyoruz” dedi.
Yeni hava yolu
Yeni hava yolu projesinin gündemlerinde olduğunu, bu konuda kurdukları ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Bakan Kaşif, “Yeni hava yoluna ihtiyaç var mı?” sorunu üzererine ise şunları söyledi:
“Yeni hava yoluna ihtiyaç var. Sadece İngiltere’den Türkiye ve KKTC’ye yılda taşınan 1 milyon Türk var. Şuan tek hava yolu var. Talep çok olduğu için bilet fiyatları yüksekten uçuyor. Şirket fazla olursa biletlerde de düşüş olacak.”
Bakan Kaşif, yılbaşından önce, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının tazminatlarının da ödeneceğini belirterek, “Bu insanlarımızın bu kadar yıldır mağduriyetlerinin büyük bir kısmı da giderilmiş olur” ifadesini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2013, 03:38