Maliye Bakanı Birikim Özgür, bu yıl kamu maliyesine Türkiye’den hiç katkı almadıklarını söyledi.
Son yedi aydaki katkının ise 30 milyon TL olduğunu ifade eden Özgür, maaş ödemelerindeki sıkıntının, savunma kalemine yapılan kesintiden kaynaklandığını, Maliye’den maaş alanların yüzde 25’inde kesinti yapıldığını, bunun birkaç gün içinde telafi edileceğini kaydetti.
Maliye Bakanı Birikim Özgür, Türkiye ile imzalanacak ekonomik programın KKTC tarafından hazırlanması gerektiğini ve gerekli çalışmaları yaptıklarını ancak su meselesi yüzünden bir takım gecikmeler yaşandığını belirtti.
Cumhuriyet Meclisi, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.15’te toplandı.
Toplantının gündeminde güncel konuşmalar ve sorular yer aldı.
Meclis’te ilk olarak, Bağımsız Hasan Taçoy’un sunduğu Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivediliğini görüştü.
Taçoy: Yetki Bakanlar Kurulu’na verilmeli
Konu hakkında ilk sözü alan Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, yasa önerisinde iki tane mevzu olduğunu belirterek, telefon abonelerinden alınan sabit ücretin değişmesi gerektiği söyledi. Öte yandan ülkede, fiber optik hatların oldukça fazla olduğunu ifade eden Taçoy, mevcut yasanın bu izinle ilgili yetkileri Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’na verdiğini, bunun Bakanlar Kurulu’na verilmesi gerektiğini söyledi.
Saner: Sonraya bırakılmalı
UBP Milletvekili Ersan Saner, öneride bulunan fiber optik kablo izinlerinin sadece Bakanlar Kurulu’nca verilmesinin başka sıkıntıları beraberinde getireceğini düşündüğünü belirterek, bunun ivediliğinin görüşülerek, daha sonraya bırakılması gerektiğini söyledi.
Siber: Ülkenin gözlemci üyeliğine engel olunamayacak
Toplantıda daha sonra Meclis Başkanı Sibel Siber, Zambiya’nın başkenti Lusaka’da yapılan PAB toplantılarındaki temaslarıyla ilgili raporunu sundu.
PAB’a gözlemci üye gönderilmesi için yazı gönderildiğini kaydeden Siber, tanınmış olsun ya da olmasın ülkenin gözlemci üyeliğine engel olunamayacağını söyledi; “Dünya demokrasisi buna karşı çıkmamalı” dedi.
Denktaş: Hükümet devam etmeyecekse imzalamayın
DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş da aynı gündemle ilgili söz aldı. Program taslağının son şeklini bilmediklerini anlatan Denktaş, “Türkiye’ye de sordum. Bana ‘ne görüşü bekliyorlar, gayrı ciddi hazırlanmış, biz bir şey hazırlıyoruz’ dediler” şeklinde konuştu.
Hükümet devam edecekse, bu protokolün imzalanmasını isteyen Denktaş, “Hükümet devam etmeyecekse, protokolü imzalamayın, yeni hükümetin elini ayağını bağlamayın” dedi.
Özgür: 2016’da kamu maliyesine hiç katkı almadık
Maliye Bakanı Birikim Özgür de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, 2008 yılından itibaren alınan Türkiye desteklerine dikkat çekerek, kendilerini esasen ilgilendirenin mali protokol olduğunu vurguladı.
2015 yılında Türkiye’den 154 milyon 680 bin TL katkı alındığını, bunun kamuya ödenen kısmının 100 bin TL, savunmaya ödenen kısmının ise 55 milyon TL olduğuna dikkat çeken Özgür, 2016’da kamu maliyesine hiç katkı almadıkları gibi, savunma kalemine de yardım almadıklarını vurguladı.
Açık savunma kalemine yapılan kesintiden kaynaklanıyor
Son 7 ayda Türkiye’den sadece 30 milyon TL katkı aldıklarına dikkat çeken Özgür, Maliye’de yaşanan açığın savunma kalemine yapılan kesintiden kaynaklandığına dikkat çekerek, Maliye’den maaş alanların sadece yüzde 25’inde bu kesintinin yapılacağını kaydetti.
Bu kesintinin birkaç gün içinde telafi edileceğini vurgulayan Özgür, ülkenin bir mali kaynağa ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Hamzaoğulları: Karpaz’da adalet eksik çalışıyor
Meclis’te ilk güncel konuşmayı yapan CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Karpaz’daki sorunlar konusuna değindi.
Karpaz’ın uzak olması nedeniyle birçok sorunu bulunduğuna işaret eden Hamzaoğulları, yapılması gerekenleri anlattı.
“Üniversitelerden Karpaz’a veya İskele bölgesine de serpiştirilirse, oradaki ekonomiyi güçlendireceğine” işaret eden Hamzaoğulları, Karpaz’daki adaletin biraz eksik çalıştığını ileri sürdü. Hamzaoğulları, sabırla sorunların çözülmesini beklediklerini söyledi.
Kalyoncu: Lefke’de yeniden maden arama yok
Başbakan Ömer Kalyoncu, Mağusa Serbest Liman ve CMC atıkları konusunun, yapılan bir sözleşmeyle PORT İSBİ’nin elinde olduğunu anlattı.
“Geçmişte öyle bir sözleşme yapılmış ki, adam kazmayı eline aldığı günden itibaren sözleşme başladı” diyen Kalyoncu, ancak bölgede hiçbir ciddi bir iş yapılmadığını belirtti. Başbakan Kalyoncu, kendilerinin ise sözleşmeyi iptal ettiklerini vurgulayarak, konunun yargıya taşınacağını belirtti.
Başbakan Kalyoncu, bu konuda yargının doğru davranacağına inanç belirtti. Lefke halkının onayı ve görüşü alınmadan bir şey yapılmaması gerektiğini ifade eden Kalyoncu, bölgenin bu temizliği yapabilecek firmalara verilmesi, bunun belli bir de süresi olması gerektiğini vurguladı.
Başbakan Kalyoncu, bölgede yeniden maden aranması gibi bir durumun kesinlikle olmadığını sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 09:50