Çiğdem AYDIN-Zorkun TAŞER
Bayrama sayılı günler kala kurbanlık hayvan satışlarının yok denecek kadar az olduğu bildirildi. Diyalog’a konuşan kasaplar, fiyatların geçtiğimiz yıl ile aynı düzeyde bırakıldığını, buna karşın talebin yüzde 80 azaldığını söyledi. Kasaplara göre, kurbanlık alımlarının azalması, tamamen ekonomik krizden kaynaklanıyor.
Kurbanlık koyunların kilosu 6 TL’den, kuzuların 11, büyükbaş hayvanların ise 8 TL’den satılması gerektiğini belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları “bunun dışında fiyat isteyenler olursa bizden yardım istensin” dedi. Naimoğlulları da satışların azlığından yakındı.
Naimoğulları: Fiyatlar değişmedi
Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Bu yıl Kurban Bayramı’nda hayvanların fiyatları değişmeyecek. Gidip kimse kasaplardan yüksek fiyatlardan kurbanlık almasın. Hayvancılar Birliği’ni arasınlar, biz gereken bilgileri vererek, en uygun fiyata kurbanlık sağlarız” şeklinde konuştu.
Kurban fiyatlarının bu yıl yüksek olmayacağını belirten Naimoğulları, “Kurban fiyatları biraz düşük. Bu üreticiyi de tüketiciyi de etkiliyor. En düşük seviyedeki hayvanın kilosunun fiyatı, 6 TL ile koyun olacak. Hayvanın direncinin fazla olması gerek. Bunu gözünden, kaşından anlayabilirler. Kapağı olması çok önemli. Burada hiç yüzümüz kara çıkmadı, alıcı da memnun biz de memnunuz.” dedi.
Canlı hayvan fiyatlarının kilosunun, 6 TL ile koyun, 8 TL ile dana, 11 TL ile kuzu olacağını belirten Naimoğulları, fiyatların şuan ki fiyatlarla ortalama olarak aynı olacağını belirtti.
AlıcılarIın, hayvan seçerken yaşını doldurup doldurmadığına dikkat etmesinin gerektiğini söyleyen Naimoğulları, Kıbrıs’taki hayvanların sağlıklı da olduğunu aktardı.
“İthal hayvana gerek yok”
İthal hayvana gerek olmadığını, Kıbrıs’ta yeteri kadar hayvan olduğunu belirten Naimoğulları, “Kıbrıs’ın her noktasındaki hayvanlar, gayet kaliteli. Bu dönemde kurban için yeterli hayvanımız var.” dedi.
Kasaplar dertli
Diyalog’a konuşan kasaplar, fiyatların geçtiğimiz yıl ile aynı düzeyde bırakıldığını, buna karşın talebin yüzde 80 azaldığını söyledi. Kasaplara göre, kurbanlık alımlarının azalması, tamamen ekonomik krizden kaynaklanıyor.
Kasaplar ne dedi...
Halil Kamkam: Piyasa kötüye gidiyor
“İşler yıllar geçtikçe düştü. İnsanların alım gücü, ekonomik boyut elbette değişti. Benim müşterilerim aynıdır ama piyasa genel anlamda kötüye doğru gidiyor diyebilirim. Geçmiş yıllara göre en az yüzde 50 düşüş var. Örneğin Sosyal Sigortalılar, emekliler maaşlarını aldı ama hala gelmediler. Örneğin geçen yıl bu zamana kadar 60 adet kurbanlık sparişi almıştım. Son hafta ama bu yıl zor bu rakamı yakalamak. Beş yıl önce kurban bayramında 80 kurbanlık, 4 yıl önce 70, 3 yıl önce 60 adet spariş edildi diyebilirim. Rakamlar tabi ortalama ama bu yıl bunların çok altındayız. Fiyatlarımızda bir değişiklik yok ben geçen yılki fiyatla aynı satarım. Kilosu 13 TL. Genellikle talep küçükbaş hayvanlaradır.”
Ömer Kırmızıgil: Tosunun kilos 8 TL
“Kurbanlıklarda her yıl satışlar düşüyor. Geçtiğimiz yıllara oranla satışlarda yüzde 50 azalma var. Bu yıl gelip sadece bir iki kilo et alan var. Şu ana kadar aldığım sparişlerin çoğu küçükbaş hayvan. 40 adet spariş aldım. Büyükbaş tercih edilmiyor genelde küçükbaşın kilosu da 12 TL. Tosunun kilosu 8TL. Bundan 5 yıl önce hatta 3 yıl öncesine kadar bu zamanlarda 60-70 adet kurbanlık sparişi almış olurdum. Bu yıl düşüş var.”
Halil Akbıçak: Siparişlerde yüzde elli düşüş var
“Geçen yıllara oranla ekonomik durum kötüye gidiyor halkın alım gücü giderek düştü tabi bundan nasibini alan kasaplar oluyor. Son bir hafta kaldı ve hala geçmişe oranla yüzde 50 düşüşteyiz. Şu ana kadar ortalama rakam 20 diyebilirim. Gerçi bir hafta daha var rakam değişebilir. 5 yıl önce son haftada 80-100 kadar kurbanlık sparişine ulaşırdık, bu yıl bu mümkün değil gibi görünüyor. Küçükbaş hayvanın kilosu 13-14 TL, Büyükbaş hayvanın kilosu 9 TL’dir rağbet ise küçükbaş hayvanlara oldu.”
Mehmet Kermeoğlu: İnsanlar öz kültüründen uzaklaştı
“Şu ana kadar talepler orta düzeyde. Zaman geçtikçe bizim insanlarımız kendi öz kültürlerinden uzaklaştı. Bayramlar bayram olmaktan çıkıp tatil günü olarak düşünülmeye ve o şekilde davranılmaya başlandı. Çıkın bayramda bakın insanlar büyüklerinin ellerini öpmeye gitmek yerine birçoğu Rum tarafına kaçar, kimileri de yurt dışı tatili ayarlar. Bayram bayram gibi kutlanmayınca kurbanlıklar da anlamını yitirdi zamanla. Eskiden böyle değildi. Kendi kültürlerimize daha sadıktık toplum olarak. Bu konuda ne yazık ki yozlaştık. Son beş yılda kurbanlık talebleri yüzde 50 düştü diyebilirim.”
Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 10:24