banner564

‘Köylere sahip çıkılsın’

Dilekkaya’dan tüm partilere anlamlı mesaj var

‘Köylere sahip çıkılsın’
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Mesarya’nın güzel köylerinden biri olan ve bir zamanlar Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kalesi olarak bilinen Dilekkaya sakinleri, diğer köyler gibi ilgisizlikten yakınıyor.
Diyalog Halk Meclisi toplantısına katılan Dilekkaya sakinleri, sadece hükümete değil, tüm partilere seslenerek köylere sahip çıkılmasını istedi. Bazı konuşmacılar “Bir süre sonra bakkalımız, kahvemiz bile kalmayacak” diyerek, köylerden göçün devam ettiğine dikkat çekti.
Dilekkaya’nın bağlı olduğu Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ve Dilekkaya Muhtarı Taksim Karapelit’in ev sahipliğinde Baltaş Restaurant’ta gerçekleştirilen Halk Meclisi programına UBP Milletvekili Zorlu Töre, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları köy sakinleri ve bölge üreticileri katıldı. 
   Programda ilk sözü Muhtar Taksim Karabelit aldı. Karapelit “Köyümüzde bir kaya vardı eski insanlarımız dilek tutardı ismi oradan gelir. Köyümüz daha kalabalıktı. Civar köylerde Rumlar köylere saldırdığı için adını dilek koyduk gidelim adını oradan alır” dedi. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:

Osman Işısal (Değirmenlik Belediye Başkanı):
Dilekkaya hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan bir köydür. Geçmiş süreç içerisinde bölgedeki hayvancılar hükümetin dağıttığı hayvancılık arazilerine değil de kendi imkanları ile köy dışında ağıllar bölgesi yaptılar. Ortak bütçe ile elektrik götürdük ağıl bölgesine. Türkiye’den su geldikten sonra boru döşerken köy halkı kazı işlerini yürüttü, biz de boruları almak suretiyle hayvan bölgelerine suyu ulaştırdık.  Erdmeli köyünün ağıl bölgesinin su sorunu çözülmesi için uğraşıyoruz. Büyükbaş hayvanlarda kaliteli sudan dolayı 3-4 kilo arasında sütün arttığını söylüyor hayvancılar.  Çukurova köyü kaldı bir tek su konusunda. Ağıl bölgelerine suyu götürmek için çaba sarf ediyoruz. Asfalt ile ilgili ihaleye çıktık ve köy yollarımızı yenileyeceğiz. Boltaşlı da yollar çok bozuk bu projeye dahil edilecek. Su Ana isale hattı köyün içerisinden geçti o kısımlar çöktü yeniden asfalt yapacağız. Çöken bir köprümüz vardı kış gelmeden yenileyeceğiz.

İrfan Işıksal:
Çiftçi arpasını ambara teslim etti hayvancı kara kara düşünür. Yapılan 5 kuruşluk zam nereden geldi. Dünya piyasasında arpanın fiyatı nedir? Çiftçiye ve hayvancıya ne kazandırıyor? Türkiye’den gelen suyun fazlası denize azı halka gelir. Hayvancılar olarak güney ve kuzey rekabeti ile nasıl baş edeceğiz? Su hayattır. Yeşil yem bitkisi yapmazsak, mısır, soya, ayçiçeği yetiştirmezsek ve devlet desteği görmezsek hayvancılık ölür. Devlet üretme çiftlikleri var, 40 ambar tohum alırlar verirle çiftçiye eksinler. Tohumculukta bilgi ister.  Kıbrıs davası 1974’te bitti, barış geldi iki devlet yan yana.  Rumlar Kuzey’de 206 otele yasak getirdi, malıdır getirecek. 43 yıldır çözemedik bunu madem çözsünler. Yolların hali belli kamyon devrildi yine. Hükümet emekli ve çalışanlarını gününde öder kimsenin şikayeti yoktur. Hayvancı içinde düşünsünler zamanında ödemeyi.

Cemal Kavaz:
Üç dört ay önce Barbaros Hayrettin Paşa gemisi sismik araştırma yaparken Rum tarafından gelen bir mesajla içeriğini anlamadan öğrenmeden biz mehter marşı dinlemek istemiyoruz diyenler bu memlekette yerleri yoktur. Biz mehter marşını ömrümüzün sonuna kadar dinlemek istiyoruz. Bu bölgede ölen inek hayvan üretici arkadaş tarafından kasaba satıldı, Türkmenköy köprü arasında kaçak etten yakalandı adamlar insan sağlığı hiçe sayılıyor. Bir cezai uygulama yapacak mı Hayvan Üreticileri Birliği? Hamile bir polis memuruna kakma vuran şahsın davası ne oldu? Devam mı ediyor yoksa geri mi çekildi? Rauf Denktaş’ın çözüm paketinden 29.6’ya alacaklardı. O kutuda içimize tek bir Rum girmyecekti. AB birincil hukuk olacaktı, takas olacaktı. Şimdi bu konularla ilgili net bir açıklama yok. Kıbrıs tarihini kaldırdılar öğrenciler tarihi günleri bilmiyor tatil olarak anıyor. Bilgisiz yetişen geleceğin adamları bu toplumu nasıl yönetecek. Düşünülen anlaşma imzalanırsa bu ada da kaç yıl yaşayacağız bize söylesinler.
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
1974’ten beridir bütün cumhurbaşkanları ve siyasiler Kıbrıs meselesini konuşuyor ama bir çözüm bulunamadı. Biz konuşmayı bıraktık iç mesele sorunlarını dile getiriyoruz.  Tarım sigortası yılda 2,5 milyon sütten kestiği % 1 tazminat var. Her türlü girdiden kesinti yapıyor, ölen veya ölmek üzere olan hayvancının ilgili kaza veterinerine bildirsin belirlenen miktarda tazminat ödenmesi talebinde bulundum olmadı. Binlerce hayvan öldü bu ülkede veteriner dairesi rapor etti ve bir kuruş para ödemedi hükümet. Tarım Sigortası fonu ne için vardır? Bir çözüm bulunmaz ve kontrol altına alınmazsa hasta hayvanların satılması ve kaçakçılık devam edecek. Arpa 80 kuruş oldu. Hayvancının 1 milyon TL alacağı var zarar ziyandan dolayı. Tarım sigortası fonunun güçlendirilmesi gerekir.

Ahmet Kavaz:
Geçmişini unutan geleceğini kuramaz. 1993 yılında Kıbrıs Türk Havayollarına başladım 2003 yılında batırdılar. Kapanalı 7 yıl oldu nerede alacaklarımız önce devlete soruyorum. Arpaya zam geldi.  Geçmiş sütlerimizi de gününde ödesinler o zaman. Kısmi kuraklık oldu herhangi bir açıklama yapılmadı henüz. Hayvancının hali kötü nereye kadar dayanabilecek. Bizim istediğimizi Rum asla bize vermez.  Siyasilerimi ne zaman bir araya gelip de bu konu ile ilgili çalışma yapacaklar. Ülkemizde gününde olan tek şey müşavir atama. KTHY varken bilet fiyatları böyle fahiş fiyat görmedi. Siyasetimiz dönemin adamları batırdı. Gelen hükümette geleni hesap soracağız diyor Yetkili bakanlar Güney’de de kapandı havayolu diyor ne var kapandıysa. Halktır milliyetçi siyasiler değil vatanı düşünen. Adam olup kursunlar KTHY’yi bayrağımızı göklere çeksinler.

Oğuz Ceyda:
TMT’nin kökü bu köylerdedir. Rumlar kuzeydeki 206 oteli yasakladı. Otellerin içerisinde mal tazmin komisyonunda parasını verip de alan var mı? Rum günün sonun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidecek. Siyasiler Mesarya’ya seçim zamanı geliyor. Kooperatif 83 yılından beri işgal altında.  Çitçi ve hayvancıya uygulanan faizlerde çiftçi lehine bir değişiklik var mı? Kuraklıkta çiftçinin hayvancının borcu donduruluyor mu? Hayır. Gelir desteği 28 TL’de kaldı. Bir torba gübre 30 lira iken 80TL oldu. Bu yıl ülkemizde kuraklık var. Dört yada arpa bitti, ithal arpa geldi. Geçen yıl ki kuraklıkta türkiye 50 milyon katkı yapacağını söylemişti. 25 milyonu ödedi Tarım Bakanlığı toprak ürünleri kurumunu borçlandırarak vermişti parayı.  İnsanlar gece gündüz çalışıyor, vergisiz mazot AB’de Güney’de kullanılıyor niye bizde ne yapılmıyor. Yağmursuzluk nedeniyle verim düştü. 

Cemal Darbaz: 
Geldiğimiz noktada iki yüz ton daha sütümüz olsa havada satılacağı söyleniyor. İmalatcılar sütümüze yıllarca peşkeş çekti. Hayvancı sütüne ihtiyaç olduğu bir ortamda neden sıkıntılar yaşanıyor. Arpa 80 kuruş zamlandı. Girdi maliyetleri ile hayvancını ayakta duramayacağını söyledik sütümüze zam talep ettik, çalışma yapılması gerekirmiş.  Birkaç gün içinde bu işin netleşmesi gerekiyor. Hayvancı üzerinden oyun oynanıyor. Et fiyatları pahalı oldu diyorlar. Hayvancı 7 çeşit satıyor kasaba ama reyonda üç çeşit et alıyor. Rum tarafındaki et fiyatlarında biz de satabiliriz. Onlar bizden ucuz değil.  Et karaborsada satıldığı için ucuz et yok. Bunu kim düzeltecek. Kaçakçılık için iki asgari ücret ceza öyle bir şey yok artırılsın ceza ücreti.  Koç getireceklermiş ülkede koyun kalmadı koçu ne yapacaklar.

Derviş Sofu:
Bir yıldan fazladır devlet laboratuvarı tahlil yapmıyor. Bu halkın çocukların yediği yiyecekleri kim tahlil ediyor. Kasaba altı aylık ceza verildi hasta inek sattı diye devlete kim ceza verecek? Sebzeleri zehirli yutuyoruz. Eşi kanserdir kardeşim gitti Türkiye’ye ondan da teşhis edildi. Halimiz ne olacak?

Durmuş Akınal:
Bir yıldır insanlar söylüyor sizin programda ama duvara söylüyor. Hiçbir yetkili çıkıpta söylenenlere cevap veremiyor. Sağır ve gözleri görmüyor. 120 TL’ye Ercan’dan Adana’ya gittim. Dönüşün yer yok ,tek dönüş için cumartesi 500 lira Pazar günü 900 lira. Nasıl turist bekleriz? Gemiyle geldik mecburen. Girne Limanı’nda valizleri döndüren kemer çalışmıyor.
 
Hüseyin Olgunay:
Tarım Bakanı kuraklık yok ödeme yapılmayacak açıklaması yaptı.  Vakıflar idaresi açıklama yaptı ada genelinde kurak olduğu için icara çıkmayacak eski sahiplerine kalacak. Kuraklık yoktur madem bize kuraklığımızı versin araziler onlara kalsın.  Şu an Toprak Ürünleri kurumunda finans şirketi parayı topluyor ve kendi kasasına atıyor. Her yerde hayvancı, köylü suçlu ve mağdur.

Alican Kabakçı:
Kırsal kesimin birçok problemi vardır. Bir çok köyümüzde ne kahve ne de bakkal kaldı. Siyasiler politikanın tarımını köyüler tarımın politikasını yapmaya çalışıyor.  Siyasiler her çıktıklarında sürdürülebilir tarımdan bahsediyor. Bunu için yaptıkları projeleri anlatıyorlar ancak süründüren tarımla karşı karşıya kaldık.  Bizi idare edenler hep koltuk sevdalısı oldu. Turizm bu ülkenin öncelikli sektör ilan edildi. Ama turizmi destekleyecek olan bu ülkenin üretimi ve küçük sanayi tesisleriydi. Fakat hep ithalat ve köylü dıştan gelen ürünlere karşı koyamıyor. Kendi üretecimizi korumak düşüncesinde değil bizim siyasiler.  En büyük sorun kaybolan tarım arazilerine hükümet dur demelidir.

Mehmet Burçaklı 
Ülkemizde tarım sektöründe en büyük zorluğu çeken çiftçiliktir. Yıl boyu süren harcamalar var ve yılın sonunda tek bir geliri var. Çifti Ekim ayında Euro disel ile tarlasını sürecek, Kasım ayında bir kilo arpayı 1.70 kuruşa alacak. Ocak ayında baskın ilacına parasını atacak. Eylül ayında ürününü ödeyecek ve biriken faizlerle borcunu kapatacak. Bin dönüm arazide ekse çiftçi dışarıdan geliri yoksa ailesini geçindiremez. Kimsenin ekmek parasıyla yorumda bulunmasın eli suya sabuna değmeyen insanlar.  Hükümet kurak parası 85 liradan 105 liraya çıkarsın desteklemek istiyorsa çiftçiyi hayvancıyı. Üretim porlitikasını hükümet politikasından çıkarsınlar devlet politikasına çevirsinler. 

Çetin Şahin: 
Ölü ineğe sigorta ödense kimse hasta ineği ölü ineği satmaz. Bir ineğimizin solunum sorunu vardı veteriner çağırdık, kesilmesi gerekir dedi. Hiçbir hastalığı yok kasap aldı gitti 5-6 saat sonra inek öldü kesmeden. İneğimiz çöpe gitti. Kim ödeyecek bunu. Ada çapında kuraklık yok diyorlar. Dönümüne 14 TL ödendi. Mesarya ovasındaki insanların derisi yüzüldü balaya 70 TL vermekten. Kuraklık yoksa niye dışarıdan arpa getirdik. Sadece seçim atmosferinde mi görecek siyasiler köylüyü.

Adil Onalt: 
1974’ten sonra KKTC’ye gelen vatandaşlarımız 15-16 mühürlü 43 yıldır buradadır. Mahkemeye verdiler bu insanlar geri mi gitsin. Sosyal konut arsasını nereden alacaklar? Seçim yasası sistemi değişti mi? Çarşaf listemi yoksa eski liste mi? Yem fabrikasına yemi ödeyen vatandaş acaba faiz öder mi?  Taş ocakları. Tarım dairesi ithal ürün getirir tahlil yaparlar limit altı limit üstü.  Yapılan ölüm sonuçlarında İnsanlar hastalıktan ölür.
 
Zorlu Töre (UBP Milletvekili):
Kıbrıs meselesinde yıllardır görüşülen çözümler çalışmalarından bir sonuç çıkmadı.  KKTC bizim milli liderimizdir ve vazgeçmeyiz. Rumlar 206 otel Rum malları üzerine kurulmuştur dedi. Larnaka havaalanı ve Baf havaalanı Kıbrıslı Türklerin arazileri üzerinde kuruldu. Tatlısu’daki Vasiliko elektrik santrali Türk arazisinde kurulmuştur. Birçok okul Türk arazisi üzerinde yapıldı. Rumların yapmış olduğu davranış biçimi çok yanlış. Biz de mallarımızı o tarafta bırakıp geldik. Bizim cezalandırmamız büyük bir yanlış ve haksızlıktır. Dünya artık anlamalı izolasyonlardan ambargolardan vazgeçmeli. Yerli üretim yüzde yüz desteklenmeli.   Köklü reformlar yapılmalı.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474