banner564

Köy köy gezip anlatacaklar

22 Temmuz KKTC’de de “Dünya Beyin Günü” ilan edildi

Köy köy gezip anlatacaklar
banner598
Dünya Nöroloji Federasyonu’nun bu yıl ilan ettiği 22 Temmuz “Dünya Beyin Günü” KKTC’de de kutlanıyor. İçinde bulunduğumuz 2014 yılı da “Beyin Yılı” ilan edilerek ülkedeki nöroloji uzmanları, halkı bilinçlendirmek için süreç başlattı. Buna göre, ülkenin her yerine taşınması, köylere ulaşması hedeflenen etkinlikler organize edilecek. Etkinliklerde halka, nörolojik hastalıkların ne olduğu, bu hastalıklardan nasıl korunulabileceği, nörolojik hastalıklarla nasıl mücadele edilebileceği anlatılacak. KKTC Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği düzenlediği ortak basın toplantısında 22 Temmuz’u “Dünya Beyin Günü”; 2014’ü ise “Beyin Yılı” olarak ilan etti.
Buna göre, Dünya Nöroloji Federasyonu’nun bu yıl ilan edilen “Dünya Beyin Günü” her yıl 22 Temmuz’da KKTC’de de gündeme getirilecek. 2014’ün “Avrupa Beyin Yılı” olarak ilan edilmesi, Türkiye’nin de 2014’ü “Beyin Yılı” kabul etmesiyle KKTC Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği işbirliğinde etkinler düzenlenecek. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Başkanı Dr. Turgay Akalın, Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Genel Sekreteri Dr. Sıla Usar İncirli ve nöroloji uzmanlarının hazır bulunduğu basın toplantısında beyin sağlığının önemine dikkat çekildi.

Gülle: Çok önemli bir alana parmak basıldı
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle basın toplantısındaki konuşmasında sağlığın her şeyden önce geldiğini ifade ederek, kronik hastalıkların beyinle ilgili rahatsızlıklardan daha fazla gündeme getirildiğini söyledi. Gülle, Dünya Nöroloji Federasyonu, Türk Nöroloji Derneği ile Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği’nin bu konuya öncülük etmesiyle önemli bir alana parmak basıldığına dikkat çekti.

Akalın: İnsanları bilinçlendireceğiz
Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Başkanı Dr. Turgay Akalın, basın toplantısındaki konuşmasında 2014’ün “Beyin Yılı”, 22 Temmuz’un “Dünya Beyin Günü”nü olarak ilan edilmesinin hedeflerini anlattı. Akalın, bu hedefleri “nörolojik hastalıkların tanısı- tedavisi ve hastaların yaşam kalitesiyle ilgili araştırmaların geliştirilmesi, standartların yükseltilmesi, insanın beyni hakkındaki düşünce şeklini değiştirmesi ve geliştirmesi” olarak sıraladı.
 
İncirli: İnsanların engelli olmasının en büyük sebebi
Kıbrıs Türk Nörolojik Bilimler Derneği Genel Sekreteri Dr. Sıla Usar İncirli ise basın toplantısında Dünya Nöroloji Federasyonu tarafından hazırlanan ve evrensel olarak kullanılan slaytları sundu. İnme ve demans gibi hastalıkların KKTC’de yüksek oranda görüldüğüne işaret eden Sıla Usar İncirli, “İnme bu ülkede ölümlerin 3’üncü sebebidir” dedi. Sıla Usar İncirli, inmenin ve demansın görülme riskinin yaşla arttığını ancak bunların sadece “ileri yaş hastalığı” olarak görülmesinin doğru olmadığını kaydederek, “Bu hastalıkların büyük çoğunluğu önlenebilir ve tedavi edilebilir” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474