Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki bazı bölgeleri sismik araştırma için bağladığı Navtex’in yürürlüğe giriş tarihi olan 20 Ekim öncesinde Kıbrıs’a bir savaş gemisi daha gönderdiği iddia edildi.
Rum basını, füzelerle donatılmış olan Gökçeada savaş gemisinin bölgeye geldiğini ve Gazimağusa’ya demirlemesi yönünde talimat aldığını iddia etti. Rum basını, yaşanan gelişmeler karşısında Ulusal Konsey’in gerekirse hergün toplanacağını bildirdi.
Simerini gazetesi “Türkler MEB’imizde İpi Geriyor... Bölgedeki Varlıklarını Gökçeada Fırkateyniyle Takviye Ediyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, güvenilir kaynaklarına işaret ederek Gökçeada Fırkateyni’nin bölgede olması ve Bafra korveti ile birlikte Gazimağusa Limanı’na demirlemesi yönünde emir aldığını savundu.
Gazete, kaynaklarının, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin Doğu Akdeniz’de araştırmalara başlayacak olması ışığı altında, Bafra korveti ve Gelibolu fırkateyninden sonra Gökçeada fırkateyninin de bölgeye geldiğini söylediğini yazdı.
Gökçeada fırkateynini okurlarına “uzun menzilli füzelerle donatılmış süper modern savaş gemisi” olarak tanıtan gazete, fırkateynin güç gösterisi yapmak üzere geçen Mart ayında da bölgeye geldiğini, NATO Daimi Deniz Kuvvetleri Grubu’nun parçası da olan Gelibolu fırkateyninin ise ENI-Kogas tarafından 9’uncu parselde yürütülen sondaj çalışmalarını 5 deniz mili mesafeden izlediğini yazdı.
İtalya rahatsız
Gazete İtalya’nın, Barbaros gemisinin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapacak olmasının ve Türkiye’nin bu sebeple Navtex yayınlamasının İtalya’yı rahatsız ettiği ve bu yüzden Türkiye nezdinde protestoda bulunduğunu yazdı.
ENI’nin İtalyan şirketi olması dışında bu ülkenin AB dönem başkanlığını yürütüyor olması nedeniyle Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in İtalya’nın bu tutumundan çok memnun olduğunu kaydetti.
Habere göre Kasulidis İtalyan şirketi ENI’nin sondaj için halen çok büyük yatırım yaptığından, çalışmalarına aralıksız devam ettiğine işaret etti. Rum Yönetimi’nin perde gerisinde müdahale ve istişarelerine devam ettiğini belirten Kasulidis “Söylenenden çok daha fazlası yapılıyor” ifadesini kullandı.
Kasulidis bölgede meydana gelen krizin giderilmesi için İsrail ve Mısır gibi üçüncü ülkeler tarafından yapılan müdahalelerin sonuç vermesi ümidini dile getirerek, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yapacağı ziyaretin ön habercisi olarak Kasım başlarında Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyaretle birlikte Tel Aviv’den tepki gelmesini beklediğini açıkladı.
Lieberman geliyor
Gazete İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın Güney Kıbrıs ziyaretinin, Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı başlattığı hareketlilik çerçevesinde, 5-6 Kasım’da gerçekleşeceğini belirtti.
Anastasiadis hükümetinden kaynaklara dayanarak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da Lieberman’ın ziyaretinden birkaç gün sonra bakanları eşliğinde Güney’e gideceğini belirten gazete 9 Kasım’da Kahire’de gerçekleşecek Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır zirvesinin de aynı frekansta olduğunu yazdı.
Anastasiadis’in Milano’daki temasları
Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 10’uncu Asya-Avrupa zirvesi çerçevesinde gittiği Milano’da görüştüğü yabancı liderlere Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini “anlattı.” Bu çerçevede Avrupa Konseyi Başkanı ve İtalya Başbakanı ile de görüşen Anastasiadis’in Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’le de görüşmesi bekleniyor. Randevularını kesinleştirmek için Putin’in Milano’ya varmasını bekleyen Anastasiadis dün de Singapur ve Malezya liderleriyle bazı AB üyesi devletlerin liderleriyle bir araya geldi. Gazete ayrıca Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun da Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AP’deki siyasi grupların başkanlarına Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri hakkında “bilgi verdiğini” kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2014, 11:10